REVOLUSJONÆR: «If your message ain`t shit, fuck the records you sold», rapper Immortal Technique fra scenen. Han benytter rap-karrieren til å opplyse folket.
REVOLUSJONÆR: «If your message ain`t shit, fuck the records you sold», rapper Immortal Technique fra scenen. Han benytter rap-karrieren til å opplyse folket.

¡Viva la Revolución!

Immortal Technique var nær ved å fullføre college – hadde han bare ikke havnet i fengsel. Konsertene hans er kjent for å være halvt hiphop-show og halvt politikkforelesning.

Publisert Sist oppdatert

If you go platinum, it`s got nothing to do with luck, it just means that a million people are stupid as fuck

Immortal Technique, fra sangen Industrial Revolution

– Du er ikke nødvendigvis smart bare fordi du kan matte.

Felipe Coronel er forskjellig fra andre rappere. Han snakker om respekt for kvinner og at penger ikke er alt. Han forsøker å opplyse og utdanne gjennom musikken sin, og går hardt ut mot ekstremister, politikere, og «big corporations». Coronel er best kjent som rapperen Immortal Technique, en verdenskjent tungvekter i undergrunnshiphop.

Da Coronel besøkte Oslo i helgen for å holde konsert møtte vi ham dagen derpå. Han ville snakke om intelligens.

– Det finnes mange former for intelligens, du kan for eksempel være emosjonelt intelligent. Jeg kjenner folk som er genier når det kommer til å lage musikk, men de kan ikke «balance a checkbook».

Satset på utdanning

Coronel snakker rolig og artikulert. Språket hans er tydelig, og flyten trumfer selv de beste politikere og talsmenn på TV. Det er bare det harde blikket og de store klærne som kan minne om en tidligere innsatt fra Harlem, New York.

– Da jeg var yngre løp jeg rundt og gjorde masse stupid shit, havnet i masse slagsmål og sånne ting. Jeg var opptatt av ting som ikke var viktige, sier han.

Han begynte å rappe i tidlig alder, og skapte et navn for seg i Harlem, et nabolag med mye kriminalitet. Coronel vokste opp i et kriminelt miljø, og hadde ofte problemer med politi og myndigheter for sin utagerende oppførsel.

Rapperen fullførte likevel videregående, og siktet seg inn mot høyere utdanning.

– Jeg ønsket å øke kunnskapsnivået mitt. Jeg følte at det var den eneste måten for meg å oppnå suksess, uansett hvordan, sier han.

– Sett pris på intelligens

Han mener at utdannelsen hans, selv om han ikke fullførte college, ga ham mye, både som person og artist.

– Jeg tenker at det viktigste du kan ta med deg fra high school og college, er at de trener deg opp til å utdanne deg selv. Selv om utdanning i form av formell skolering er en veldig positiv ting, mener jeg at man ofte bommer på hva en persons intelligens er, forklarer han.

Coronel er selv mer utdannet enn mange andre rappere, men han mener at man godt kan være intelligent uten formell skolegang.

– Vi burde ikke dømme intelligens basert på én spesifikk standard, men heller sette pris på det vide omfanget av forskjellige typer intelligente mennesker som finnes der ute.

Coronel er også kritisk til puggementaliteten som er gjeldende i mange utdanninger.

– Det å lære er å opparbeide seg evnen til å tenke kritisk og omsette informasjon. Du lærer ikke, du blir ikke smart av å pugge informasjon og lære det utenat, så du kan reprodusere det på kommando, sier rapperen.

Fengsel var en oppvekker

Etter at han fullførte high school, kom han inn på Pennsylvania State University. Collegetiden ble likevel avsluttet brått, da han ble arrestert etter voldsanklager, og ble sittende i fengsel i ett år.

– Tiden i fengsel var viktig for min musikkarriere, men var en enda viktigere innflytelse på meg som person, sier han.

Etter fengselsoppholdet tok han statsvitenskapelige fag ved Baruch College i New York. Ved siden av studiene brukte han all sin tid på hiphop i New Yorks undergrunn.

– I begynnelsen tenkte jeg aldri på å drive med hiphop som en «business». Det bare vokste ut av omstendighetene. Jeg drev med «open mics», battlet folk, og det gikk opp for meg at folk ville ha musikken min.

Immortal Technique begynte etter hvert å selge musikken sin på gata, og avsluttet utdannelsen da han fikk muligheten til å leve av musikken.

– Hadde jeg ikke blitt rapper, hadde jeg fortsatt gjort det samme som jeg gjør i dag. Jeg hadde snakket om revolusjon, stilt spørsmål, og forsøkt å få folk til å tenke fritt.

Powered by Labrador CMS