
Eldrebølgen truer studentkor
De gjorde «Ja vi elsker» til en hit for 150 år siden, men i dag sliter de med rekrutteringen. Kun fire av førti sangere i Studentsangforeningen er aktive studenter.
Vi er kanskje ikke flinke nok til å komme i kontakt med studentene. Rolf Valle, formann i Studentersangforeningen
Gjennomsnittsalderen i Den norske Studentersangforening (DnS) har nådd 35 år, og få av dagens mannlige studenter melder sin interesse. Det til tross for at koret holder høyt internasjonalt nivå, blant annet med førsteplass i mannskorklassen i de Olympiske Korleker i Kina i 2006.
– Vi har kontinuerlig opptak av sangere, og ønsker selvfølgelig en yngre gjennomsnittsalder. Likevel er det stort sett ferdigutdannede personer vi tar opp, forteller Rolf Valle, andretenor og formann i koret. Han avsluttet sin utdannelse i 2006 og er blant de yngre medlemmene.
DnS er Universitetet i Oslos offisielle mannskor, og mottar økonomisk støtte fra universitetet. Likevel stilles det ingen krav til antall sangere som er aktive studenter.
– Vi er et akademisk kor, med en lang historie ved universitetet. Medlemmene består blant annet av ingeniører, økonomer og advokater. Sangerne vi tar opp er gjerne nyutdannede, og med korbakgrunn fra for eksempel Trondheim, som har et mye mer aktivt kormiljø enn Oslo, sier Valle.
– Men vi er kanskje ikke flinke nok til å komme i kontakt med studentene. Nettopp fordi de fleste medlemmene ikke studerer, rettes kanskje ikke oppmerksomheten mot dem, innrømmer han.
Begravelse eneste unnskyldning
Jusstudent og førstebass Magnus Rognhaug har koret likevel kommet i kontakt med, men han synes det er synd å være såpass alene om studenttilværelsen.
– Mange jobber og har andre timeplaner. Men det er morsomt å være med, og det gir større tilhørlighet til universitetet, forteller han.
Han tror det kan virke litt avskrekkende på mange at koret har et så tradisjonsbundet ytre.
– Vi synger alltid i kjole og hvitt og har kanskje et ganske konservativt program. Men man aner jo ikke hva som foregår sosialt, og det er kanskje ikke så lett å se for seg når halvparten av sangerne er hvite i håret.
Også Valle tror det kan virke litt skremmende for yngre studenter å bli med.
– Det er jo forpliktende. Vi pleier å spøke med at eneste gyldige grunn til ikke å komme på øvelsen er egen begravelse, smiler han.
Ingen sølvgutter
Valle selv er begeistret for korlivet og forteller om utsolgte konserter, å synge for Kongen, og maskuliniteten i musikken.
– Maskuliniteten kommer veldig tydelig frem i mannskor. Kor kan være så mye mer enn sølvgutter og julesanger!
Han fremhever at koret også er en sosial forening.
– Vi har blant annet vårt eget selskapslokale i Professor Dahls gate, hvor vi har nachspiel etter hver øvelse, og er glade i besøk.
Valle forteller at Kvindelige Studenters Sangforening (KSS), universitetets tilsvarende damekor ofte inviteres.
DnS har også siden stiftelsen stått for mange urframføringer av korverk av Edvard Grieg, Halvdan Kjerulf og Rikard Nordraak.
– «Ja, vi elsker» ble faktisk en hit etter at DnS fremførte den for første gang 17. mai 1864 på Universitetstrappen!
Men også i dag fremfører DnS helt nyskrevne verk.
– Vi har alltid vært opptatt av å finne nye gode komponister og bestille ny musikk. Hvem er dagens Bjørnson og Grieg, liksom?
.