
Krise for Blindern-tidsskrifter
1. januar legger Posten om portosystemet sitt. Det kan bety døden for mange studenttidsskrifter.

– Konsekvensen er at vi mest sannsynlig ikke har råd til å gi ut blad. Med så høy portoøkning blir det vanskelig for oss å ha råd, sier redaktør i det Blindernbaserte nynorsk-tidsskriftet Mål og Makt, Marit Aakre Tennø.
Tidsskriftet møter en kostnadsøkning som er kalkulert til 113 prosent fra 1. januar 2006. Fordi Mål og Makt lages av studenter, er de avhengig av å ha fleksible utgivelsesdatoer – studiene gjør det vanskelig å satse på faste utgivelsesdatoer. Men nå legger Posten om hele portosystemet sitt og har man ikke faste datoer for utgivelse må man, i motsetning til før, sende ut tidsskriftet som massebrev. Det koster mer.
Dialog
Mål og Makt er ikke alene. Medisinmagasinet Æsculap har kalkulert sine utgifter til en økning på omtrent 100.000 kroner, dersom de fortsetter i nåværende rutiner.
– Det har vi ikke råd til, konstaterer redaktør Soheil Dabestani.
Også farmasitidsskriftet Veneficus er i trøbbel. De planlegger å gå i dialog med posten for å komme til en ordning, men i følge informasjonssjef i Posten, Elisabeth Gjølme, vil slike dialoger være basert på at prisene allerede er gitt.
– Avisene må betale samme priser for distribusjon som andre kunder. Dersom det er behov for økonomiske støtteordninger, er det en sak for Kulturdepartementet, sier Gjølme.
– Kulturdepartementet har ingen direkte støtteordninger, men Norsk Kulturråd gir noe støtte til tidsskrifter, sier departementsråd i kulturdepartementet, Helge Sønneland, som kjenner til at mange tidsskrifter vil få økte portoutgifter.
– Vi har ingen penger til ekstra portostøtte, og en egen pott til studentmedier vil nok sitte langt inne. Fagtidsskrifter som henvender seg til en liten gruppe, har kulturrådet ingen midler til, sier Anton Fjeldstad i Norsk Kulturråd.
– Dramatisk
– Når tidsskrifter står i fare for å legges ned, så sier det seg selv at situasjonen er dramatisk, sier Hilde Sandvik, nestleder i Norsk Tidsskriftforening, som påpeker at tidsskrifter er viktig for akademia så vel som samfunnet.
– Det finnes knapt en essaysamling eller fagbok på norsk som ikke har startet som en tidsskriftartikkel. I tillegg har tidsskrifter alltid vært en gullgruve som rekrutteringskanal blant annet til akademia, journalistikk og forlagsvirksomhet. Hvis man vil bygge ned dette, vet man ikke hva man driver med, sier Sandvik, som håper politikerne vil ta til fornuft.
Noen tidsskrifter på Universitetet slipper imidlertid unna. Universitas har vært i kontakt med flere som også neste år vil få dekket portokostnadene sine av fakultetene.