
Ikke så farlig med oljesponsing
Det er lite aktivisme å spore blant studentene ved Norges Musikkhøgskole. Snart deler oljegiganten ConocoPhillips ut 100 000 kroner igjen.
Pengene fra texanske ConocoPhillips går til vinneren av den klassiske musikkonkurransen som avholdes på Norges musikkhøgskole i februar og mars hvert år. Verdens femte største private oljeselskap er stadig under lupen for oljeaktiviteter på fredede områder i regnskogen i Peru, der flere isolerte folkestammer står i fare for utryddelse.
Masterstudent og pianist Natallia Papova er bevisst miljøspørsmålet, men mener at ansvaret ikke ligger hos norske musikere.
– Oljeindustrien er visstnok miljøskadelig og forskere prøver jo å finne frem andre alternativer. Likevel er det visse mennesker som velger dette arbeidet, og det er valg jeg som musiker ikke bør stå ansvarlig for, sier hun.
Hun tror ikke det vil hjelpe noe om hun ikke skulle delta i konkurransen på grunn av miljøspørsmålet.
– Jeg tror det blir vanskelig å stanse hele bransjen på et øyeblikk, nettopp fordi vi ennå ikke har en annen erstatning.
– Jeg synes at det er nesten bare positivt at noen i den bransjen i det hele tatt vil støtte kunst og kulturliv, sier hun.
Dagbladet.no skrev 25. januar om hundrevis av tidligere oljearbeidere, hvorav 80 nordmenn, som nå saksøker ConocoPhillips og stiller dem ansvarlige for alvorlige helseskader og tidlig død blant de ansatte.
– Ingen grunn til opphisselse
Bachelorstudent Jan Gunnar Sørbø (26) har heller ingen motforestillinger mot oljepengepremien.
– Jeg er kanskje litt pragmatisk på det, men jeg ser ingen grunn til å hisse seg opp over dette.
Han påpeker at hele Norge er flettet inn i oljebransjen, og tror det vil være å skyte seg selv i foten for musikk-Norge å ikke skullet ta imot stipender fra oljeselskaper.
– Vi driver jo med musikk, noe som er helt immaterielt, men er jo helt avhengige av penger for å overleve som alle andre. Nei, jeg synes det er vanskelig å mobilisere sterke meninger i forbindelse med dette, sier han.
Ingen motforestillinger
Kommunikasjonssjef ved NMH, Anders Eggen, ser ingen grunn til å være skeptisk til samarbeidet med oljeselskapet.
– Vi har hatt et godt samarbeid gjennom mange år og ser ikke grunn til å bryte samarbeidet med det.
– Men er samarbeidet etisk forsvarlig?
– Vi forholder oss til offisiell norsk politikk slik den fremkommer gjennom Statens pensjonsfonds etiske retningslinjer, sier han.
– Synes det er synd

Det såkalte StatoilHydro-stipendet som årlig blir delt ut under by:Larm, har denne gang vært gjenstand for stor debatt. Flere mulige prisvinnere har sagt at de vil avstå fra å ta i mot oljepengene. Tidligere student ved NMH, sangeren Henrik Sand Dagfinrud (24) mener det er problematisk å skulle ta i mot en så stor pengepremie fra det han kaller en erklært miljøversting.
– Penger er ikke bare penger. Jeg ville ikke vært med i en sånn konkurranse når premien er å bli en del av en så skitten industri.
Han synes det er synd at studentene er så lite engasjert.
– Det er rart at ikke folk er mer interesserte i hvor de 100 000 kronene kommer fra. Hvem er ConocoPhillips? Er det noe vi vil assosiere oss med? Det viktigste vi gjør er å vise at vi engasjerer oss. Hvis alle er engasjert blir presset større for å nærme seg mer miljøvennlige løsninger.
Papova er enig i at det er et spørsmål om hva pengene representerer.
– Det blir et spørsmål om hva penger er i det hele tatt. Jeg tror at pengene i seg selv ikke er gode eller dårlige. Det er hva menneskene legger i det. Jeg tror at penger bare er en form for energi – så mye gir du, så mye får du tilbake. Og da er det ikke hvor de kommer fra som teller.
Alternative sponsorløsninger
Dagfinrud presiserer at han ikke er imot at næringslivet sponser kulturen.
– Men de må tydeligere vise at hensikten er god, og ikke en måte å vaske samvittigheten sin og kjøpe seg et bedre image på.
Han er opptatt av at man skal lete frem alternative modeller for sponsing av kulturlivet. Han trekker frem REC-gründer Alf Bjørsets nye selskap Scatec som et godt eksempel.
– Scatec sponser Det norske solistkor med én million kroner i året i tre år, mot at koret arrangerer seminarer hvor sangerne lærer de ansatte i Scatec om lytting, samklang og samarbeid, forklarer han.
– Det er kompetanseutveksling og sponsing med en mye mer redelig profil.