TIL AFGHANISTAN: Prorektor Ingjerd Hanevold ved Kunsthøgskolen i Oslo har vært på besøk ved CCAA i Kabul. Dersom samarbeidsavtalen går etter planen vil skolen I framtiden få besøk av afghanske studenter.

Afghansk kunstsolidaritet

Kunsthøgskolen i Oslo skal sørge for utdannelse av kvinnelige kunststudenter i Kabul de neste tre årene. – En milepæl for det internasjonale samarbeidet, mener prorektor Ingjerd Hanevold.

Publisert Sist oppdatert

Kunsthøgskolen i Oslo (Khio) signerte i fjor høst en historisk avtale med det afghanske Center for Contemporary Art Afghanistan (CCAA). De neste tre årene får KhiO støtte gjennom Utenriksdepartementet for å sikre driften av senteret, og det skal også være mulig for studenter og lærere ved Kunsthøgskolen å tilbringe deler av studietiden i Kabul.

– Dette er vårt bidrag til å hjelpe til med at andre med vanskelige utgangspunkt kan få lov til å drive med kunst, og er en milepæl for det internasjonale samarbeidet. I den grad vi er kapable til å kunne bidra, mener vi dette er et støtteverdig prosjekt, sier prorektor Ingjerd Hanevold ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Vakthold ved skolen

Kunsthøgskolen er garantisten for at senteret skal holde åpent, og bidrar til driften av senteret, både kunstnerisk og praktisk, deriblant ved å sørge for at sikkerheten for de kvinnelige studentene blir ivaretatt. Det er, dessverre, fremdeles farlig for kvinner å ta utdannelse i Afghanistan.

– Senteret har en egen sjåfør som henter studentene hjemme, og det er vakthold ved skolen. Kvinnene blir på skolen hele dagen og får undervisning og mat. Selv om slikt vakthold ikke er spesielt kun for kvinneskoler, er det slik at kvinner som tar utdanning og vil noe med livet blir oppfattet som et problem av enkelte politiske og religiøse krefter og grupper, sier Hanevold.

Samarbeid med Palestina

Kunsthøgskolen er klar på at samarbeidsprosjektet skal bety mer enn bare en pengeoverføring til Kabul. Selv om sikkerhetssituasjonen i Kabul er vanskelig, er tanken at både ansatte og studenter ved skolen skal kunne ha kontakt og utvikle samarbeid på tvers av landegrensene. Et eksempel på et slikt prosjekt var «Art Recipe», der studenter fra Kabul og Oslo gjensidig ga hverandre oppskrifter på kunstprosjekter, som så ble realisert og utstilt både i Oslo og i Kabul, forteller Hanevold.

Afghanske studenter får også muligheten til å besøke KhiO i Norge, og samarbeidet med CCAA føyer seg dermed inn i en lang rekke utradisjonelle samarbeidsavtaler ved Kunsthøgskolen.

– Vi samarbeider allerede med en kunsthøgskole i Ramallah i Palestina, International Academy of Art Palestine, og har også en avtale med en skole i Zimbabwe om dans og i Maputo om design. Mange hos oss mener at slike samarbeider er meningsfulle. Det er ikke mange vestlige utdanningsinstitusjoner innen vårt felt som går inn og støtter skoler i muslimske land på denne måten, sier Hanevold.

Samarbeidet kom i stand gjennom norske bekjentskaper i teatermiljøet i Kabul og den norske ambassaden i Kabul, og CCAA har som mål både å promotere sine kunstnere internasjonalt, men også fungere som en rekrutteringsportal for kvinner i Afghanistan som ønsker å jobbe med kunst.

Powered by Labrador CMS