'Det er lettere sagt enn gjort for et samfunn å våkne fra to år i dvale, noe foreninger og organisasjoner i hele landet merker godt,' skriver Jørgen Hammer Skogan.
"Det er lettere sagt enn gjort for et samfunn å våkne fra to år i dvale, noe foreninger og organisasjoner i hele landet merker godt," skriver Jørgen Hammer Skogan.

Tilbake til det normale

"Vi går sommeren i møte med pandemien i nær fortid, men som et fjernt minne," skriver Jørgen Hammer Skogan i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

Det ville vært vanskelig å oppsummere studieåret 2021—22 med ett ord. Vi opplever en verden i rask endring, og det siste året har ikke sakket ned tempoet. Vi opplevde de siste rykningene av pandemien (bank i bordet), og gikk ut av to år med nedstengninger rett i møte med en ny storkrig i Europa. Det påvirker oss også her hjemme: et hundretall av våre studenter fikk livene sine snudd på hodet da Russland invaderte Ukraina — mange tusen flere av oss har følt på usikkerhet og et behov for å hjelpe.

Les også: "I skyggen av Ukraina"

Jeg unner de kommende førsteårsstudentene -- og alle andre studenter -- en helt normal høst av hele mitt hjerte

Vi har sett store endringer her hjemme også. Regjeringsskiftet i høst betydde slutten på åtte år med borgerlig styre og et stort flertall til venstresiden på Stortinget. Studentbevegelsen har fortsatt kampen for en bedre og tryggere studentøkonomi, både i møte med en ny regjering som svikter valgkampløftene om økt kjøpekraft, og i møte med en strømkrise som går spesielt hardt ut over de som allerede har minst.

At vi har levd gjennom to år med pandemi og nedstengning synes knapt på livet i gatene i dag. Munnbindene er for lengst lagt på hylla. Restauranter, kaféer og badeplasser er fylt med folk. Og vi går sommeren i møte med pandemien i nær fortid, men som et fjernt minne. Arrene etter pandemien har likevel bare så vidt begynt å vise seg. Det er lettere sagt enn gjort for et samfunn å våkne fra to år i dvale, noe foreninger og organisasjoner i hele landet merker godt. Studentfrivilligheten er ikke noe unntak.

Første- og andreårsstudenter har fortsatt til gode å oppleve et normalt studieår med alt det innebærer, fra fadderuka til kjellerpubene og de mange studentforeningene som er aktive på UiO. Mange andre studenter har fått store deler av studietida si vingeklippet.

Jeg unner de kommende førsteårsstudentene — og alle andre studenter — en helt normal høst av hele mitt hjerte. Men den «normale» studietida er hundrevis av forskjellige opplevelser. Til høsten håper jeg du får muligheten til å utforske alt det et normalt studieår har å by på, enten det er hundrevis av timer på lesesalen, korøvelser, fredagene på kjellerpuben, studentaktivisme — eller en salig blanding.

Les også: "Vi må avkriminalisere, og derfra se på muligheten for legalisering!"

Powered by Labrador CMS