Åpen kirke: Artisten Falito, burlesque-artisten Scarlet Raven (24) og drag-queen Salty (27) ble gitt nærmest "frie tøyler" da de skulle sette opp et show i Paulus kirke.

Bootylicious med Jesus på første rad

Eurovision-stemning, død, liv, twerking, samtaler om sex og synd, og ikke minst skeiv kjærlighet – alt på kirkegulvet.

Publisert Sist oppdatert

Løkka-bohemen

  • Gründet av Lars-Erik Christophersen (28) og Victoria Vale (24).

  • Et kulturkonsept og en kreativ lekeplass

  • De samler kunstnere av alle slag som brenner for det de gjør.

  • Håper å utvide kunst - og kulturfeltets rammer og normer

  • Vanligvis arrangerer de sine egne arrangementer.

Løkka-bohemen fikk i oppdrag av Paulus kirke på Grunerløkka å lage en skeiv nabolagsfest. Kirken tåler alt, ifølge menigheten.

– Vi har lyst til å ha et forum vi kan søle litt i ved å forsøke å viske ut konseptet med scene og sal slik at publikum og aktører blir en del av samme opplevelse. Det gjør jo ting litt tryggere også, for å kunne teste ut.

Det var blant annet dette som inspirerte til å lage Løkka-bohemen forteller med-gründer i konseptet, Lars-Erik Christophersen (28).

En tirsdag utenfor NRK på Marienlyst sitter Christophersen sammen med Victoria Vale (24) som også er med-gründer i kunstnerkollektivet. De har begge solbriller i ekte hipsterkvalitet på nesa, der de sitter og myser mot sola.

Med et glødende engasjement får vi forklart hva «Løkka-bohemen» egentlig er.

- Løkka-bohemen er veldig mye forskjellig. Vi er en performance-gjeng, på vei til å bli et kulturbyråd, men aller mest er vi en lekeplass for kunstnere av alle slag.

Fra Rock til Drag

Fredagen skal Løkka-bohemen tilbringe i Paulus kirke. Line-upen for kvelden består av alt fra drag og slampoesi, til rock og heels – en form for dans som kjennetegnes ved bruken av sko med høye hæler. Etter initiativ fra Paulus menighet har kirken gitt Løkka-bohemen tilnærmet «frie tøyler» til å lage en helaften i kirkens skeive nabolagsfest de har holdt samme uken, ifølge Victoria Vale.

Grundig forberedelse: Burlesque-artisten Scarlet Raven (24) sjekker at sminken sitter som den skal før showet starter.

Kunstnerkollektivet har på forhånd bestemt seg for å teste grensene for hvordan man kan bruke et kirkerom. Vale blir lattermild av tanken på et dragshow foran alteret.

– Blir det for mye med tits i trynet på presten?, undrer hun.

Nettingstrømper i sakristiet

I det Universitas kommer inn i kirken en time før showstart har indiebandet Veps lydsjekk. Bassen ljunger i det svære kirkerommet. Backstagen er sakristiet innerst i kirken. Der svermer det av smånervøse artister som sminker seg og leser opp tekstene sine for seg selv.

Ljungende lydsjekk: Bannet Vesp har lydskjedd i det Universitas ankommer kirken.

Foran en statue av Jesus på korset står drag-queen Salty (27) i nettingstrømper og heler og prøver å stramme korsettet til burlesque-artisten Scarlet Raven (24). Ved siden av sitter tekstforfatter Regine Folkman Rossnes (30) med et pappskilt med teksten «100% BIFIL» skrevet i svart sprittusj.

Rossnes forklarer at det er bisynlighetsdagen i dag, og at hun skal adressere dette under opplesningen sin.

– Hva syns du om å skulle opptre i en kirke?

– Uvant, svarer Rossnes.

Skeiv kunst: Regine Folkman Rossnes (30) har tatt med seg et pappskilt i forbindelse med bisynlighetsdagen.

Etter litt betenkning påpeker hun at hun synes det er fint at kirken har begynt å fokusere på mangfold.

Kirken i kamp for skeives rettigheter

Rett før daglig leder i menigheten, Anders Huuse Kartzow skal på lokalnyhetene med NRK klarer vi å gripe fatt i ham for et par spørsmål.

– Hva er grunnen til at Paulus menighet har tatt initiativ til en skeiv nabolagsfest?

– For det første er det skeivt kulturår i år, så hva er vel mer naturlig enn å lage en skeiv nabolagsfest i kirken? I bunn og grunn handler det om å gi kirkerommet til nabolaget på Løkka og la folk få utfolde seg i kirken, og få eierskap til den.

Kartzow forteller at Paulus kirke er veldig opptatt av skeives rettigheter, og har jobbet hard for deres rettigheter i kirken.

– Vi har lyst til å senke terskelen for alle til å ta kirken i bruk. Det var derfor vi ringte Løkka-bohemen. Vi ba dem om å invitere artister inn og si at det er lov å gjøre hva som helst i kirken.

Videre forklarer Kartzow at de iallefall er velkomne hvis de ønsker å fremme og omfavne skeiv kjærlighet i sine opptredener. Han påpeker også at det er veldig gøy om artistene aktualiserer litt rare, morsomme og provoserende ting.

– Dette kirkerommet tåler alt.

Lavere terskel: Daglig leder av Paulus kirke Anders Huuse Kartzow mener kirkerommet tåler alt og ønsker å senke terskelen for å ta kirken i bruk.

– Er det noen ting dere helst ikke vil se i kirken?

– Nei. Jeg er bare spent på hva som skal skje. Jeg har ikke helt oversikt selv, men jeg er sikker på at dette blir veldig fint, avslutter Kartzow.

Fullsatt kirke fredag kveld

Slik har de fleste aldri sett en kirke før. Den er dekorert med vintage lamper Løkka-bohemen har hentet gratis på finn.no. En enhjørning har inntatt prekestolen, og det er hengt opp stoffer med lilla paljetter i inngangspartiet.

Stor jubel: Showet til artisten Falito er til stor begeistring for publikummet.

Før konserten forteller Lars-Erik Christophersen at de forventer rundt 100 gjester. Slik blir det ikke. Det er fullt på alle benkene, og folk står bakerst for å få med seg gratis-showet.

Et mangfoldig show

Det to timer lange programmet starter med intet mindre enn et heels show fremført av gruppen “She heels company”. Kvelden fortsetter med slam, drag og tekstopplesninger før pausen, men bærer dessverre preg av litt tekniske problemer og dårlig lyd.

Heler i sakristiet: Dansekompaniet "She heels company" fikk æren av å åpne showet.

Etter pausen tar det helt av. Gulvtramp og lysshow heier frem de siste artistene. Det er gjennomgående at artistene takker for muligheten til å få opptre kirken. De fleste er også tydelig preget av opplevelsen.

Tekstforfatteren Rossnes har valgt å tematisere synd i form av likekjønnet kjærlighet, i en av sine tekster. Det var et åpenbart rørt publikum som stående applauderte henne av scenen.

Tits i trynet

Showet fra Drag Queen Salty og burelesque artist Scarlet Raven er virkelig et syn som brenner seg fast i netthinnen på publikum. Mellom slagene er det tydelig kveldens snakkis.

Kveldens snakkis: Sammen med brulesque-artist Scarlet Raven (24) fremfører drag-queen Salty (27) et show som brenner seg fast på netthinnen og blir en snakkis blant publikum.

Raven kommer gående ned midtgangen i kirken, utkledd som Maria Magdalena, mens Ave Maria spilles i bakgrunnen. Salty står ved alteret utkledd som Jesus.

Etter hvert skrus musikken av og de begge kaster klærne.

– Body-ody-ody-oh, runger gjennom det svære rommet.

Twerking, «tits i trynet» og nakenhet er et sjeldent syn foran alteret. Daglig leder i kirken, Kartzow klapper med. Mot slutten av opptredenen hilser en halvnaken Salty en statue av Jesus før hun danser av scenen.

Tydelig stolt menighet

Mot slutten av kvelden er menigheten tydelig stolt. Prest i menigheten Christine Aarflot holder takketale for publikum.

– Kirken skal tåle hele livet, sier hun.

Aarflot takker publikum for at de har kommet, og Løkka-bohemen og artistene for showet.

– God kunst, den skal provosere, inspirere, og starte nye samtaler. Dette her er kirken min, og dette her er kirken deres. Tusen takk til Løkka-bohemen, dere har tatt den i bruk på en kjempefin måte, sier presten til de fremmøtte.

Powered by Labrador CMS