KJEDET SEG: Det var tidvis stusselig, innrømmer Fabian Stang om tida med jusstudier. Da hjalp det å få barn i studietida. Arkivfoto: Eskil Wie
KJEDET SEG: Det var tidvis stusselig, innrømmer Fabian Stang om tida med jusstudier. Da hjalp det å få barn i studietida. Arkivfoto: Eskil Wie

Slik taklet kjendisene studentlivet

Klining, skulking og bitter rivalisering, kjendisene gir deg en innføring i hvordan du takler studietiden.

Publisert Sist oppdatert

Se mot stjernene sies det. Oppskriften på en god studietid kan være så mangt. Thomas Seltzer, Knut Schreiner og Joachim Trier pleide for eksempel å [samle seg rundt biljardbordet på Frederikke](2). Biljardbordet er nå forsvunnet, men drikkeglade studenter består skal vi tro Seltzer.

– På profesjonsstudiet i psykologi gikk jeg gjennom lange korridorer med medisinerte folk som stirret ned på føttene sine. Etterpå begynte jeg å jobbe i NRK, hvor jeg også gikk gjennom lange korridorer med medisinerte folk som stirret ned på føttene sine, sa Turboneger-bassisten som studerte mellom 1989 og 1997.

Hans gitarist-kollega, Knut Schreiner, har lystigere minner.

– Vi veltet søppelkasser og sykler, knuste en rute på studenterhjemmet og brant store hauger med Universitas. Det var så vakkert!

Fikk du med deg? Kunnskapsministeren skrev masteroppgaven sin på 20 dager

Lykken er…

Hva er det med NRK-profiler og studentkjærlighet? I en mørk gang på Samfundet i Trondheim fant komiker Pernille Sørensen fra Nytt på Nytt både seg selv, men og flere å dele studentkjærligheten med.

– Jeg var liksom ikke laus. men jeg klina mye, husker jeg. Samfundet har mange mørke ganger man kan kline i. Studietida var en sånn evig forelskelse.

NRK-profilen Hans Olav Brenner var også blant dem som fant kjærligheten i studietiden. Han spilte Gilgamesj, mens hun var scenograf på Chateau Neuf. Å avslutte mastergraden i religionshistorie har han fortsatt ikke, den dag i dag.

– Jeg skal fullføre altså, sa Brenner, like ivrig som når tannlegen spør ham om han bruker tanntråd.

En som utelukkende begynte å studere sosialantropologi for å møte damer, var bergenserrebellen Leo Ajkic.

– En god kompis gikk der, og det var mange kvinnelige studenter der. Det var som et friår uten at det var et friår, hvis du skjønner. Jeg tok ex.phil, men leste bare første kapittel og møtte ikke opp til eksamen. Men jeg rakk å få et jævlig godt forhold til hun seminarlederen i ex.phil.

Les også: De 20 beste rådene for ferske studenter

Takk Lånekassen!

Blant brosteinene på Blindern har det alltids funnets fremtidige politikere. Lederen for Rødt, Bjørnar Moxnes, minnes den gode fredagsgrøten i SV-kantinen, men også en våt affære på Danskebåten.

– Jeg husker da kullet mitt på sosiologi bestemte seg for å dra på tur med danskebåten. Vi prøvde å innbille oss at vi var der for å foreta et slags antropologisk studium, men egentlig var det jo bare for å ha det gøy og synge karaoke. Som gruppeintegrerende tiltak kan jeg anbefale danskebåten på det varmeste!

Artikkelen fortsetter under bildet

SNYLTESTUDENT: – Jeg glemmer hele tiden at jeg ikke har studert. Jeg identifiserer meg med studentvennene mine, sier journalist og forfatter Mimir Kristjánsson. Arkivfoto: Sebastian Dahl
SNYLTESTUDENT: – Jeg glemmer hele tiden at jeg ikke har studert. Jeg identifiserer meg med studentvennene mine, sier journalist og forfatter Mimir Kristjánsson. Arkivfoto: Sebastian Dahl

Bitter rivalisering

En som måtte tidlig opp om morgenene var tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang. Kvart over sju stod han klar, [tre kvarter før lesesalen åpnet](3). Han stod i en bitter konflikt med en kar fra Nesodden som også møtte opp grytidlig for å sikre seg den beste leseplassen. Likevel er det studieturen til Østerrike som ligger lengst frem i pannebrasken, når han tenker tilbake på studietiden.

– Da sendte vi et anonymt postkort til Lånekassen, og takket for turen.

Nåværende Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen takker også Lånekassen. Han må være den første studenten uten dårlig råd.

– Jeg har to lærerforeldre, og det eneste jeg fikk av dem var et abonnement på Porsgrunns Dagblad, samt reiseforsikring. Noen ekstravagant livsstil var det ikke snakk om. I begynnelsen av studiene følte jeg at jeg hadde bedre råd enn noensinne. Først senere oppdaget jeg at studenter sies å være fattige.

Hasj, ligg og løssnus

Radioprogramleder Christine Dancke holdt ikke ut Blindern. Hun slår et slag for skippertaket, kortvarig studieopphold og jobb ved siden av. Likevel fullførte hun masteren i sosiologi.

– Det er helt utrolig at folk holder ut på Blindern. Jeg synes det var litt koselig at det var så jævlig schtøgt der.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos derimot leste juss hver dag og droppet forelesningene.

– Jeg må faktisk innrømme at jeg ikke har fulgt en eneste forelesningsrekke. Bortsett fra de jeg selv holdt i kjøpsrett og obligasjonsrett etter jeg var ferdig utdannet.

Urokråka fra Fremskrittspartiet, Christian Tybring-Gjedde, studerte i Chicago og [hamstret løssnus fra Norge](5).

– Jeg har prøvd marihuana et par ganger, uten å få noen effekt. Men jeg hadde egentlig ikke tid til det, siden jeg trente så mye. Løssnus var det mer av og jeg pleide å ta med femti bokser i slengen fra Norge. Dét og øl holdt for meg.

«Bonanza-fine» jenter

«Jallafag» fra restetorget var Klassekampens nyhetsredaktør [Mimir Kristjánssons økonomiske redning](4). Uten obskure valgfag ville støtten fra Lånekassen vært en saga blott, det samme ville de kvinnelige studentene.

– Jeg har drakk hjembrent, røyka hasj, tagga og sykla uten sykkelhjelm. Det var galt å gjøre som jeg gjorde, men det var noen bonanza-fine jenter på psykologi. Hadde det ikke vært for SV- eller HF-fakultetet hadde jeg aldri fått meg noe. Min sjekkestrategi er å drikke så mye at jeg ikke husker noe. Jeg var forelska sikkert fem ganger i måneden. Så, ikke ligg med meg, for da blir jeg forelska i deg!

Powered by Labrador CMS