Effektivitetsministeren

HVEM: Hadia Tajik

Publisert Sist oppdatert

STUDERTE: Journalistikk ved Høgskolen i Stavanger, master i menneskerettigheter ved Kingston University og rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo

NÅR: 2001-2004, 2004-2006, 2005-2012

AKTUELL MED: Kulturminister

Mange lot seg overraske da kulturminister Hadia Tajik i fjor høst ble utnevnt til statsråd – som tidenes yngste. Den 29 år gamle arbeiderpartipolitikeren rakk å studere mye før utnevnelsen, og kan smykke CV-en med én bachelor- og to mastergrader.

All denne suksessen lar en undre:

– Hvem er supermennesket Hadia Tajik?

Kulturministeren poengterer at spørsmålet er stilt feil, før hun svarer:

Man kan ikke bli kulturminister uten å ha gått på trynet.

– Man fører seirene opp på CV-en. Det gjelder å ikke ruge på tabbene, for det har vært noen. Man kan ikke bli kulturminister uten å ha gått på trynet.

TINGOSkal vi tro statsråden var det aldri planen å lede Kulturdepartementet.

– Jeg hadde ikke trodd at engasjementet som 16-åring i AUF skulle få livsforandrende konsekvenser.

Rett etter videregående fyrte hun opp under journalistambisjonene. Da ble det også klart at det sto mellom politikken og journalistyrket. Tajik meldte seg ut av AUF og jobbet som journalist for blant annet VG og Aftenposten. Etter endt bachelorgrad bar det videre til en master i menneskerettigheter og jusstudiet, som hun delvis gjennomførte før normert tid.

Hun forklarer den effektive utdanningsprogresjonen med evnen til å strukturere hverdagen.

– Jeg forstod meg aldri på de som leste fra morgen til kveld, eller de som døgnet før eksamen. Jeg leste hver dag til klokken fire og tok meg tid til å gjøre andre ting etter det.

Fyll og fanteri var aldri noen prioritering.

– Nei, jeg var ingen festdronning. Hvorvidt man er villig til å prioritere festing fordi det gjør en glad, er opp til en selv. Ulykkelige studenter er dårlige studenter, mener statsråden.

Tajik har alltid vært klar på hva hun vil, og lot seg ikke rikke av presset på jussen.

– Tvilen kom, men da drepte jeg den også med en gang. Jeg var veldig trygg i mitt valg og fulgte bare hjertet. Det handler om å ta en avgjørelse og bestemme seg for å gjennomføre.

TINGOTil tross for den klare målsetningen var det nettopp politikken som førte til at hun avbrøt jusstudiene. Tajik ble i 2006 anbefalt til en stilling som politisk rådgiver for daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Hun så en gylden mulighet, og takket ja.

I 2009 ble hun valgt inn til Stortinget. Politikeren i henne var kommet tilbake for å bli. I 2010 begynte hun på de resterende jusemnene.

Studiene har heldigvis vist seg nyttige i statsrådjobben.

– Utdanningen er blitt veldig relevant. Journalistikken er nyttig når politikk skal formidles, mens jussen er nyttig både som analytisk verktøy og når vi lager nye lover eller reviderer lover.

Siste eksamen falt i 2012, og kulturministeren savner allerede studietiden.

– Som student bør man være klar over hvor deilig det er å kunne strukturere sin egen hverdag. Jeg var for eksempel mye mer kulturell i studietiden enn jeg er nå, forteller hun lurt.

Powered by Labrador CMS