Ga opp foreleserne

HVEM: Heidi Nordby Lunde

Publisert Sist oppdatert

STUDERTE: PR og samfunnskontakt, BI

NÅR: 1996-2000

AKTUELL MED: Den politiske bloggen «Vampus».

– Det var dødskjedelig. Jeg hadde et skikkelig dårlig inntrykk av BI, både av foreleserne og de andre studentene. Selv om jeg gikk der selv, hadde jeg de samme fordommene som alle andre, sier Heidi Nordby Lunde, også kjent under bloggnavnet «Vampus».

Før hun begynte på BI hadde hun allerede vært vara til Stortinget, røyket hasj på TV og startet Kvinner for porno i protest mot Kvinnegruppa Ottar. Likevel var det en relativt anonym student som spaserte inn dørene på BI, skal man tro henne selv.

– Jeg studerte deltid. De fleste av oss som gjorde det jobbet på dagtid og hadde én forelesning i uka. Vi var på forelesning, gjorde oppgavene våre og dro hjem, sier hun.

Ifølge seg selv var hun ingen flinkis.

– Jeg var en lat og arrogant student.

Nordby Lunde forteller at hun trodde alle var det, helt til hun begynte å jobbe og fikk jobbsøknader fra studenter som bare hadde A-er.

– Jeg elsker nerder, da, det må sies. Jeg elsker at folk blir helt oppslukt av det de driver med. Men det hjelper ikke med gode karakterer hvis man ikke har sosiale egenskaper. Begge deler er viktig.

Nordby Lunde valgte ofte bort forelesningene for å studere på egen hånd. Et par av foreleserne ga hun opp fra starten av.

Foreleseren vår i markedsøkonomi sa i første forelesning at «kapitalisme er som å stjele fra blinde tiggere».

– Foreleseren vår i markedsøkonomi sa i første forelesning at «kapitalisme er som å stjele fra blinde tiggere». Da klappet jeg sammen boka og gikk, forteller hun, tydelig provosert.

En annen foreleser sa seg visstnok fornøyd med at elevene fikk treere. Han hadde så lite ambisjoner på studentenes vegne at Nordby Lunde syns hun like gjerne kunne studere hjemme.

– De andre studentene elsket ham og syns han var morsom. Det forsterket nok fordommene mine mot dem.

Noen år etter at Nordby Lunde var ferdig på BI, byttet hun miljø fullstendig – og begynte på kunsthistorie på Folkeuniversitetet.

– Der var det veldig mange middelaldrende damer som hadde tatt trommekurs og danset magedans. På BI var jeg kanskje ti år for moden for de andre, på Folkeuniversitetet var jeg ti år for ung.

Hun var på alle forelesningene, leverte alle oppgavene, men tok ikke eksamen.

Pussig nok ble det heller ikke noen eksamen på BI.

– Jeg har ingen formell grad. Det viktigste for meg er innholdet, hva du får ut av det. Det jeg lærer tar jeg med meg videre uansett, sier hun.

«Vampus» har også tråkket rundt i korridorene på Blindern.

– Jeg tok ex. phil. der i 1995. Men alt var for stort for meg. Jeg husker at jeg og venninna mi dro opp dit på videregående og sto midt på Fredrikkeplassen, helt alene, og så oss skrekkslagne rundt.

Selv om det ikke ble videre studier på Blindern – mest på grunn av for mange valgmuligheter og for lite yrkesretta studier – husker hun fortsatt kaffen med gru.

– Æsj, kommunal kaffe. Den var helt jævlig, det husker jeg. Dessuten kunne man kjøpe varmt tevann for én krone. Det var tider.

Powered by Labrador CMS