Ola Borten Moe er ikke problemet

Ministeren har blitt tildelt en umulig jobb: å bli likt av en gruppe som ikke prioriteres av regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Jeg regner med du fikk med deg at Studentparlamentet ved UiO har erklært forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe uønsket ved Universitetet i Oslo. Hvorvidt de tro det litt for langt, kan vi diskutere en annen gang, men la det følgende være klart: Ola Borten Moe må kanskje ansvaret, men problemet er Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Som nyhetsredaktør Saga Eline Jonsson Hoff var innom i sin kommentar litt før ettårsjubileet ingen feiret, skaper Ola Borten Moe mye frustrasjon fordi han åpenbart ikke bryr seg om studentenes krav og nekter å late som han gjør det. Vi hadde trolig tålt trynet hans bedre om han trosset han latet som han brydde seg, men vi hadde ikke av den grunn fått for vårt moderate krav om den forutsigbare, men forholdsvis uutholdelige fattigdommen det innebærer å koble studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Borten Moes ærlighet er ikke vårt største problem.

Videre hadde sjansene for gjennomslag trolig økt om han hardnakket trosset egen regjering og kjempet for studentenes krav, men det er sjeldent vi ser noe sånt. Hans manglende engasjement er også langt fra vårt største problem.

Jeg skrev selv en kommentar kalt «Regjeringen sier nei til studenter» i denne avisen kort tid etter at vår minister ble kunngjort. Kjernen av det argumentet er ennå sant i dag: Allerede ved Hurdalserklæringen, da det ble klart at ingen ministerposter ville fylles av SV, ble det klart at det så mørkt ut for studentene. Borten Moes manglende lovnader var bare kronen på verket.

Borten Moe har nemlig blitt tildelt en umulig oppgave. På overflaten er kanskje den oppgaven å leve opp til den standarden Iselin Nybø satt. I virkeligheten handler det om å representere et parti og en regjering bestående av partier som ikke har noen planer om å møte studentenes krav, men på tross av det få studentene til å like ham. Hvordan løser man en oppgave som den? Iselin Nybø var ingen gudinne sendt fra oven. Hun var en minister uten portefølje som fikk sin post opprettet fordi partiet Venstre prioriterte sektoren så mye at de så seg nødt til det.

Kanskje hadde vi elsket Borten Moe om Senterpartiet gikk til valg på å koble studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. I lys av det, sørg for at sinnet ditt sendes i riktig retning: mot partiene.

Powered by Labrador CMS