VIL BLI: Både kolleger og media har mottatt Arnved Nedkvitnes kritiske e-poster. HF-ledelsen vil ha ham avskjediget, fordi hans opptreden «inngår i et langvarig mønster som dekanen vurderer som grovt utilbørlig, ukollegial og illojal overfor arbeidsgiver.

Avgjør avskjedssak

Tirsdag skal Universitetsstyret ta stilling til om middelalderhistoriker Arnved Nedkvitne får sparken.

Publisert Sist oppdatert

En konflikt mellom professor Arnved Nedkvitne og Det humanistiske fakultet skal tirsdag munne ut i at universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe legger en avskjedssak fram for Universitetsstyret ved Universitetet i Oslo. Hun råder styret til å avskjedige professoren, og styret behandler personalsaken for lukkede dører.

Universitas skrev i oktober om Nedkvitne, som i e-poster og leserinnlegg i media har kritisert styringen av Institutt for arkeologi, konservering og historie, hvor han jobber, og Det humanistiske fakultets ledelse. I tillegg har han skrevet negativt om kollegers faglige kompetanse og vurderinger i arbeidet. I advokatuttalelsen til Nedkvitne argumenteres det blant annet med at: «Ytringsfriheten vil videre beskytte retten til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten» og at det skal «svært mye til før en ytring kan regnes som illojal og ikke vernet av ytringsfriheten.» Så sent som 5. februar var det sjanse for et forlik, men møtet ble avlyst. «I ditt brev av i går, kommer det tydelig frem at det å stå i stillingen for deg frem til pensjonsalder, er et ufravikelig krav. Dersom så er tilfelle, kan ikke UiO se at det forefinnes noe grunnlag å forhandle om», skrev universitetsdirektøren ved UiO. Nedkvitne har gjort det klart at dagens situasjon er annerledes enn da han sendte e-postene, ettersom instituttledelsen er gått av, og fordi det arrangeres møter hvor professorer kan fremme synspunkter i diskusjon.

Powered by Labrador CMS