PÅ FADDERJAKT: Kjersti Bækkedal (t.v.) og Julie Røed (t.h.) i fadderordningsutvalget jobber hardt for å verve nok faddere før høsten. Per dags dato mangler de faddere til to tusen nye studenter.

Fadderkrise ved UiO

To uker før semesterslutt mangler Fadderordningen ved universitetet fremdeles 200 faddere. Ved BI står fadderne i kø.

Publisert Sist oppdatert
«BLI FADDER!»: - Å være fadder er sosialt og morsomt, lover studentene i fadderordningsutvalget. Fadderne får dessuten skulderveske, matboks, kopp, dokumentmappe, t-skjorte, bok og pastilleske.

Noen av linjene fylte opp fadderkapasiteten allerede første dag for påmelding. Andreas Ringstad, leder for Fadderullan BI

*FADDERMANGEL:*

    Antall faddere som hittil har meldt seg av det totale antallet som trengs.

  • Det humanistiske fakultet: 48 av 140
  • Det utdanningsvitenskapelige fakultet: 35 av 52
  • Det teologiske fakultet: 3 av 10
  • Det samfunnsvitenskapelige fakultet: 81 av 110
  • Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet: 107 av 98

Til tross for intens verveaktivitet trenger fadderordningen fremdeles faddere til rundt to tusen studenter.

– Hvis ikke flere verver seg, risikerer vi at nye studenter blir stående uten faddergruppe til høsten, sier Julie Røed. Sammen med Chris Allan Simonsen og Kjersti Bækkedal utgjør hun fadderordningsutvalget ved Universitetet i Oslo (UiO).

Full rulle for Fadderullan

Dette står i sterk kontrast til situasjonen ved Handelshøyskolen BI. Deres fadderprogram Fadderullan opplever så stor pågang fra studenter som vil være faddere at de har måttet innføre ventelister.

– Noen av linjene fylte opp fadderkapasiteten allerede første dag for påmelding. Etterspørselen etter å bidra som fadder er dobbelt så stor som kapasiteten. Vi har måttet begrense antallet faddere fordi publikumskapasiteten på fadderarrangementene jo også er begrenset, forteller Andreas Ringstad, leder for Fadderullan.

– Hvorfor er det så populært å være fadder på BI?

– Fadderullan består av varierte og gode arrangementer. Studentene har historisk sett svært gode minner fra Fadderullan, og vi har inntrykk av at BI-studentene ønsker å tilby de nye studentene den samme gode mottakelsen som de selv fikk, sier Ringstad.

Lokkemat

Leder av Studentparlamentet ved UiO Heine Skipenes håper situasjonen løser seg:

– Det er gjennom fadderordningen de nye studentene får sitt første inntrykk av universitetet, og derfor er det utrolig synd hvis vi ikke klarer å imøtekomme alle med et godt faddertilbud, sier han.

Fadderordningen har også tidligere år slitt med rekrutteringen, men har hittil lyktes i å skaffe nok frivillige til semesterstart – ofte etter desperate vervekampanjer på tampen av sommeren. Til tross for at utvalget i vår har drevet en mer aktiv rekrutteringsaktivitet enn tidligere, tror fadderordningsutvalget at årets sommer også blir hektisk.

– Gjør dere noe feil?

– Vi tror problemet først og fremst ligger hos de enkelte studieprogrammene. Vi sliter spesielt mye med å rekruttere faddere på årsenheter og store programmer som rommer flere fag. På programmer hvor miljøet er mindre og strukturen dermed gir studentene en følelse av tilhørighet og ansvar, går rekrutteringen mye lettere, sier Julie Røed.

Det er i hvert fall ikke faddergodene det står på. Mens BI-fadderne får et diplom for innsatsen, blir potensielle UiO-faddere lokket med blant annet skulderveske, matboks, kopp, dokumentmappe, t-skjorte, bok, rabattkuponger og pastilleske som åte, i tillegg til diplom.

Powered by Labrador CMS