Vil åpne: Marius K. Bråthen er en av fire studentledere på IFIKK som forventer handling fra SiO.

Valentin kaffebar har vært stengt i to år:

Mener det hindrer sosialisering

Selv om koronarestriksjoner er borte, og studentene tilbake på campus, er kundegrunnlaget fortsatt for dårlig, svarer SiO. De håper på en åpning til høsten.

Publisert Sist oppdatert

På Georg Morgenstiernes hus på Nedre Blindern holder Institutt for filosofi, idéhistorie, kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK), samt SiO-kaffebaren Valentin, til. Men selv om studentene finner veien tilbake til campus post-korona, er kaffebaren fortsatt stengt. Lederne av de studentdrevne fagutvalgene for kunsthistorie og filosofi stiller seg kritisk til den trege gjenåpningen.

Les også: “Studentpub fikk tilbake skjenkebevilling etter to år”

Et naturlig samlingspunkt

Etter restriksjonene ble løftet, ble fagutvalgene på Georg Morgenstiernes hus møtt med en tilstrømning av henvendelser fra både studenter og ansatte, som fortsatt venter på åpning av kaffebaren.

– Du får ikke helt det samme samværet med hele instituttet hvis du ikke har et naturlig pausepunkt både før eller etter en forelesning. Hvis det er noen som ikke er komfortabel med å henvende seg til det allerede eksisterende sosiale miljøet, så er det også ganske lett å falle utenfor, sier Marius K. Bråthen, leder i Fagutvalget for kunsthistorie.

Malena Tjensvold Reese, leder i Fagutvalget for filosofi, stiller seg også kritisk til SiOs manglende handling.

– I pausen til en umulig forelesning er det lite som er så fint som å bonde med en fremmed medstudent i kaffekøen over vanskelighetene, og jeg tror mange av dem som var på huset før nedstengningen savner denne type interaksjon i dag, kommenterer hun.

Selv om Valentin ligger hundre meter unna Georg Sverdrups hus, hvor det er en åpen kaffebar, mener Reese at problemet fortsatt er reelt.

– D​​et høres jo litt banalt ut, at det skal være et problem at man må ut av bygget for å kjøpe seg kaffe, men jeg tror at hvis man hadde hatt muligheten til å få både mat og drikke på bygget, så hadde det senket terskelen for å få enda flere studenter på campus, som er høyere nå etter pandemien, sier hun.

Nylig bestemte de fire lederne i fagutvalgene på instituttet å sende en e-post til SiO, i håp om å få innsikt i fremtidige planer.

Les også: “Flere tar sjansen på utveksling: På vei tilbake til normalen”

Jobber med saken

Som svar på fagutvalgets e-post opplyser SiO at samskipnaden ennå ikke laget en konkret plan for åpning av kaffebaren. Det er grunnet usikkerhet rundt tilstedeværelsen på campus.

– Flere av stedene våre ligger på en omsetning på rundt halvparten, sammenlignet med årene før pandemien.

Ida Austlid, leder i SiO Mat og drikke

Ida Austlid, leder i SiO Mat og drikke, kommenterer følgende i en e-post til Universitas:

«Vi merker dessverre veldig godt at ikke alle studentene og ansatte på lærestedene er tilbake på campus. Dette ser vi tydelig i våre omsetningstall og kundetall, hvor flere av stedene våre ligger på en omsetning på rundt halvparten, sammenlignet med årene før pandemien.»

Hun opplyser at alle deres serveringssteder som fortsatt holder stengt, har et nærliggende åpent tilbud, samt at sittearealene er gjort tilgjengelige for studenter.

– Har dere konkrete planer om å åpne opp disse spisestedene og kafeene?

«Målet vårt er å få gjenåpnet alle våre steder så fort kundegrunnlaget er tilbake. SiO Mat og Drikke har gjennom hele pandemien gjort vurderinger på hvilke steder som skal gjenåpnes eller stenges, og dessverre er vi fortsatt der at tilstedeværelsen på campus er for lav til at alle våre steder kan gjenåpnes.»

Austlid informerer om at de følger utviklingen fra uke til uke, samt at samskipnaden håper at serveringsstedene blir godt besøkt i tiden fremover mot sommeren slik at de kan planlegge for flere gjenåpninger fra semesterstart i august.

Marius K. Bråthen påpeker samtidig at den forlengede midlertidige stengingen kan være et problem for studenter som har sitt institutt plassert lenger fra det nærmeste spisestedet. For kaffebaren Valentin er det manglende sosiale aspektet det største problemet.

– SiO er sikkert klar over dette og ønsker å forbedre det, men det hadde vært nyttig med en mer definert plan fra deres side om når de planlegger hva. Men om vi kan få en barista som kan lage kaffe til oss, så er det et godt sted å starte, sier Bråthen.

SiO opplyser i e-post til Universitas at de har vært i dialog med UiO om gjenåpning av Valentin, og ser positivt på muligheten for å få åpnet kaffebaren til høsten.

Les også: “Slutten for Chateau Neuf? Kan bli spist opp av NMH”

Powered by Labrador CMS