
Street Smart
Framtidens gymlærere dropper ribbeveggen til fordel for det som skjer på gata.
Glem stikkball og bøylehest. De nye begrepene ved Norges Idrettshøyskole (NIH) er breakdance, parkour og longboard.
– Bevegelseskulturen er hele tiden i forandring, og det er viktig at kroppsøvingsfaget utvikler seg i takt med samfunnet for øvrig. Når så mange nye aktiviteter har kommet på banen, kan man ikke holde på med de samme gamle idrettene som man gjorde for 40 år siden, forklarer førsteamanuensis Reidar Säfvenbom ved NIH.
Sammen med studentorganisasjonen GiGass har Säfvenbom satt i gang tiltak for å introdusere nye og alternative aktiviteter for de kommende kroppsøvingslærerne. I november ble det avholdt en workshop med temaet «Urban Street», hvor et utvalg av tidsriktige aktiviteter, blant annet breakdance og parkour, ble undervist. Til våren venter et nytt seminar hvor aktiviteter på hjul, som skateboarding, rollerblades og longboarding, skal testes ut.
Alternativ til trausthet
Studentene ved NIH ser positivt på en oppdatering av faget.
– Generelt har kroppsøving båret preg av tradisjonelle og ofte trauste, norske idretter. Mange av de aktivitetene vi nå blir introdusert for gjenspeiler blant annet det flerkulturelle samfunnet vi lever i. Samtidig er de gode alternativer til tradisjonell saltrening, fordi disse nye aktivitetene er aktiviteter man kan holde på med når som helst og hvor som helst. De krever lite utstyr, og man blir aldri utlært, sier Henning Fredriksen, student ved faglærerprogrammet i kroppsøving ved NIH.
Medstudent og GiGass-leder Morten Corneliussen Rustad mener også skoleelevene vil ha positivt utbytte av et mer alternativt kroppsøvingsprogram.
– Som kroppsøvingslærer er en av de største utfordringene man møter å skulle engasjere mange elever med svært ulik bakgrunn. Derfor er det viktig at faget evner å favne så bredt som mulig. Mange elever er ofte svært aktive på fritiden, men får ikke vist dette på skolen. Andre igjen trenger motivasjon til å begynne med aktiviteter på fritiden. Da kan skolen være et sted å finne inspirasjon og å lære om nye aktiviteter, sier han.
Ut med fløyte, inn med lek
Säfvenbom mener man med dette endelig kan begynne å tro på at det viktigste ikke er å vinne, men å delta.
- Kroppsøvingsfaget er hjemsøkt av skrekkbilder av autoritative lærere med fløyte. Reidar Säfvenbom, førsteamanuensis ved NIH.
– Kroppsøvingsfaget er hjemsøkt av skrekkbilder av autoritative lærere med fløyte, og krav om prestasjoner hos elevene. Det flotte med disse nye aktivitetene er at det ikke er konkurranse, men selvutvikling og lek som står i sentrum. Det er ikke om å gjøre å vinne, men å hjelpe hverandre frem, sier Säfvenbom.
Det er tydelig at framtidens kroppsøvingsprogram har falt i smak. I etterkant av workshopen i november har GiGass opplevd økt interesse rundt sine arrangementer og én gang i uka møtes studenter i skolens lokaler for å trene.
– Dette er aktiviteter alle burde teste ut og bli bedre kjent med, oppfordrer Rustad.