BRYTE LANSER: - Vi drømmer om en egen studentoffentlighet, vårt eget sted å bryte lanser på, sier Karl Kristian Rådahl Kirchhoff og Magnus Nystrand.

Vil politisere Chateau Neuf

Kulturutvalget vil gjenopplive Studentersamfundet slik det var da Gerhardsen satt ved roret.

Publisert Sist oppdatert

*Om Kulturutvalget:*

  • Kulturutvalget er DNSs arrangementsforening for debatter og foredrag.
  • Kulturutvalget ønsker å arrangere politiske debatter for studentene ved UiO. Målet er å stimulere til økt politisk engasjement blant studentene.
  • I tillegg ønsker Kulturutvalget å arrangere storsalsmøter hvor man diskuterer seg frem til politiske vedtak. Vedtakene skal representere Oslostudentenes kollektive mening.
  • I DNSs generalforsamling ønsker Kulturutvalget å diskutere vedtak som kan representere meningen til DNSs egne medlemmer.
  • Kulturutvalget arrangerer Onsdagsdebatten, Upop-aften og Akademisk vorspiel på Chateau Neuf.

*Politisk aktivisme ved DNS:*

  • DNS bidro etter opprettelsen i 1813 til etableringen av 17. mai som nasjonal feiringsdag.
  • Med Bjørnstjerne Bjørnson som en sentral skikkkelse, ble DNS på 1860- og 70-tallet en sentral arena for politisk debatt.
  • Med Fritjof Nansen og Georg Stang på talelisten bidro DNS til den politiske samlingen som førte til unionsbruddet i 1905.
  • I mellomkrigstiden var DNS dominert av den venstreradikale Mot Dag-bevegelsen.
  • I 1940 ble DNS tvangsoppløst etter å ha ytret seg kritisk til den tyske okkupasjonsmakten.
  • I tiårene etter krigen gjorde Den Konservative Studentforening DNS til et kulturelt og inkluderende samlingspunkt.
  • Fra 1968 og fremover ble DNS skueplass for en bitter rivalisering mellom Rød Front og Den Konservative Studentforening. Rød Front dominerte DNS til de ble feid ut av DNS-styret 20 år senere.
  • På 1990-tallet gikk DNS konkurs som en konsekvens av Rød Fronts dårlige økonomistyring. DNS ble senere gjenopprettet, men uten en klar politisk profil.
  • Kilde: Tor Ivar Hansen ved Forum for universitetetshistorie ved UiO

– Vi vil skape en bedre møteplass for studentpolitisk engasjement enn det som er tilfelle hos politikerspirene i Villa Eika, sier Karl Kristian Rådahl Kirchhoff, leder i Kulturutvalget ved Det norske studentersamfund (DNS).

– Dersom det kommer opp en sak som er studentrelevant nok, så skal vi fremme den for medlemmene i DNS. Hvis vi kommer frem til en beslutning, skal vi gå ut i offentligheten og si dette mener Studentersamfundets medlemmer!

Kirchhoff, sammen med debattansvarlig i Kulturutvalget Magnus Nystrand, hevder at Studentparlamentet (SP) har utspilt sin rolle som studentenes representanter ved Universitetet i Oslo (UiO). De ønsker å utfordre SPs posisjon som studentenes primære politiske organ, ved å gjøre DNS til en alternativ politisk arena. Kulturutvalgets forslag springer ut av en frustrasjon over det de kaller en manglende studentoffentlighet ved UiO.

- Vi ønsker å skape en arena hvor studentene kan være sinte og raljerende.

– Blindernstudentene er litt tilbakelente. Hvis du stikker en mikrofon opp i ansiktet på dem, og ber dem uttale seg på vegne av studentene, blir det ofte veldig stille. Vi ønsker å skape en arena hvor studentene kan være sinte og raljerende, sier Kirchhoff.

– Irrelevant studentparlament

Nystrand og Kirchhoff hevder at SP har sviktet i sin rolle som studentenes representanter. SP, hevder de, er preget av en kjeklekultur, og diskuterer stort sett småsaker som ikke er relevante for studenter flest.

– Studentparlamentet har mistet kontakten med studentene, og når det kommer opp saker som studentene faktisk bryr seg om, som kutt i undervisningen, så er SPs rolle som offentlig aktør fullstendig fraværende.

– Resultatet er at ingen bryr seg om hva SP driver med, noe den lave valgoppslutningen tydelig indikerer, sier Kirchhoff.

Leder i SPs arbeidsutvalg, Mari Helén Varøy, gir Kirchhoff og Nystrand rett i at SP tidligere har vært alt for dårlige til å vise seg frem. Hun innrømmer også at SP var helt fraværende da styret ved institutt for statsvitenskap i november i fjor besluttet å legge ned seminarundervisningen på innføringsemnene. Likevel hevder hun at SP har god kontakt med studentmassen, og at de diskuterer saker som er relevante for studentene.

– Vi er studentenes representanter, og en av våre hovedprioriteringer er å øke valgoppslutningen ved neste års valg. Vi har brukt hele august på å vise frem det vi jobber med i Villa Eika, og på torsdag arrangerer vi for eksempel et åpent formøte til høstens første universitetsstyremøte.

Drømmer om Gerhardsen-tider

Lettere nostalgisk drømmer Kirchhoff og Nystrand seg tilbake til tiden før Rød Front på 70-tallet gjorde DNS til plattform for sin kommunistiske agenda.

– Vi må finne en måte å aktivisere studentmassen på. For 50 år siden kunne studentene i Oslo invitere Einar Gerhardsen til Studentersamfundet, og slik få muligheten til å kommunisere direkte med en sentral politisk beslutningstaker.

Ifølge Kirchhoff og Nystrand er det studentpolitiske engasjementet dessuten langt større i Trondheim enn i Oslo. Der har man klart å gjøre Studentersamfunnet om til et studentpolitisk debattforum med en reell evne til å påvirke universitetsledelsen og bypolitikerene. Leder i Studentersamfundet i Trondheim, Leif-Erik Ødegaard, bekrefter at engasjementet er stort.

– Vi arrangerer møter hver lørdag, hvor alle inviteres til å debattere politiske spørsmål. Noen ganger ender debattene opp i formelle resolusjoner som vi i ledelsen forsøker å få mest mulig oppmerksomhet om, sier Ødegaard.

– Når Studentersamfundet i Trondheim kommer frem til en beslutning, kan de gå ut i offentligheten og si akkurat hva studentene mener. Sånn vil vi ha det i Oslo, avslutter Kirchhoff.

Powered by Labrador CMS