Hashtag detekleparet :-På fester med vennene til Axel var åpningsreplikken: ja, så dere møttes gjennom studentpolitikken? sier Rebekka.
Hashtag detekleparet :-På fester med vennene til Axel var åpningsreplikken: ja, så dere møttes gjennom studentpolitikken? sier Rebekka.

Studentpolitikerne letter på sløret: Slik fant vi kjærligheten

Det er ikke bare lesing av lange sakspapirer og CV-bygging som foregår i studentpolitikken. Noen finner også kjærligheten.

Publisert Sist oppdatert

Universitas har møtt kjæresteparene som har studentdemokratiets milelange møter og opphetede debatter å takke for forholdet. Ett av dem er nyforelskede Vetle Hedlund og Venus Kardar.

Vetle Hedlund, tidligere kandidat for Venstrealliansen, nå som uavhengig kandidat i Studentparlamentet ved UiO og styremedlem i Blå liste.

Venus Kardar, HF-lista. Stiller ikke liste ved årets studentparlamentsvalg

Nyforelsket: I kjærlighetsrus har studentpolitiker Vetle Hedlund sluppet en lengre kjærlighetsvideo på Youtube til ære for sin nye studentpolitiker-kjæreste Venus Kardar. – Jeg blir litt flau, innrømmer Venus.
Nyforelsket: I kjærlighetsrus har studentpolitiker Vetle Hedlund sluppet en lengre kjærlighetsvideo på Youtube til ære for sin nye studentpolitiker-kjæreste Venus Kardar. – Jeg blir litt flau, innrømmer Venus.

Paret fikk øynene opp for hverandre i studentparlamentet for ganske nøyaktig ett år siden, under en intens debatt om saksliste og agenda. Nå har Venus og Vetle offisielt vært et par i to måneder.

– Vi ble vel først kjent under valgkampen i fjor, da vi sto på hver vår stand. I stedet for å snakke med studentene, ble vi egentlig mest opptatt av hverandre, sier Vetle.

– Jeg husker at hun slo meg som en utrolig kul person. Kanskje det var den oransje neglelakken?

Venus tror hun falt for Vetles sarkastiske og provoserende væremåte.

– Selv om Vetle liker å provosere, så sier han egentlig mye fornuftig. Det bare framstår litt hardt noen ganger, sier Venus.

– Det hender jeg også blir ganske oppgitt, ler hun.

Denne uken er det studentvalg på Blindern: Sjekk hvem du bør stemme på!

Krass kjæreste

Hun innrømmer at hun støtt og stadig irriterer seg over kjærestens krasse utspill i studentparlamentet. Da sitter de langt unna hverandre. Men i år stiller hverken Venus eller Vetle – eller «W» som paret kaller seg – til gjenvalg. Vetle trekker seg ut av politikken og HF-lista stiller ikke liste.

– For din del er det kanskje litt bra. Jeg tror HF-lista hadde fått mindre stemmer siden du er med meg, fleiper Vetle.

Kjærlighetserklæring

Nylig la han ut en 19 minutters lang kjærlighetsvideo av paret på Youtube. Vetle kan avkrefte at dette er en del av valgkampen, til tross for den gode timingen.

– Hva kan jeg si. Når man er skikkelig forelsket gjør man sjuke ting. Man får jo lyst til å vise henne fram, forklarer Vetle.

– Jeg blir jo litt flau. Men det er egentlig kjempehyggelig. Jeg setter veldig pris på det, sier Venus.

Se Vetles søte kjærlighetserklæring til Venus her:

– Er det en god strategi å bli kjærester i studentpolitikken?

– Hvis vi vil spille spill, så kunne vi sikkert gjort det. Men det er liksom ikke oss. Vi diskuterer politikk når vi er sammen, det er klart, forklarer hun.

– Det er nok mange studentpolitikere som drar nytte av at de er sammen. Garantert, sier Vetle.

Landsmøtedate

Kine Nossen, Fag- og forskningspolitisk ansvarlig i Norsk studentorganisasjon 2017

Jens Folland. Fag- og forskningspolitisk ansvarlig i Norsk studentorganisasjon 2011-2012

Pillowtalk: -Håper ingen sier «hey babe, skal vi snakke litt om kvalitetssikring og kvalikasjonsrammeverket», ler tidligere studentpolitiker Jens Folland.
Pillowtalk: -Håper ingen sier «hey babe, skal vi snakke litt om kvalitetssikring og kvalikasjonsrammeverket», ler tidligere studentpolitiker Jens Folland.

– Jeg var verdens beste bordkavaler på landsmøtet. Kan ikke du fortelle denne historien, kjære?

Jens Folland ser på kjæresten og ler.

– På den tiden trakk man hvor ved bordet man skulle sitte og jeg var så heldig å få sitte ved siden av Jens, forteller Kine.

Kine og Jens møtte hverandre for første gang på NSO-landsmøte i 2012.

– Han var den eneste rundt bordet som kunne holde en samtale gående. Men til gjengjeld så satt vel Jens en halvtime ved bordet i løpet av en to timers middag.

På tross av en dårlig landsmøtedate avtalte de å møtes igjen.

– Jeg trodde ikke jeg hadde sjans på noe så pent som det der, sier Jens, mens Kine stikker fingeren i halsen og lager brekningslyder.

Koselig par

Kine synes synd på Jens som er ferdig, men mener at det har noen ulemper for ham også.

– Jeg får jo ikke lov til å diskutere fagpolitikk hjemme, avslører Kine.

– Det er jo en grunn til det, vi har jo diskutert det i fire år, svarer Jens.

– Prøver du å si at du begynner å bli lei? ler Kine.

– Det er jo andre arenaer å diskutere studentpolitikk på, sier Jens.

– Skal vi prøve å virke som et koselig par?

Var det beste med studentpolitikken at dere møtte hverandre?

– Svar du kjære, sier Jens.

– Det er noe av det beste som har skjedd meg på grunn av studentpolitikken, men jeg vet ikke om det er det beste med studentpolitikken som helhet, sier Kine.

– Nei, det beste med studentpolitikken var å bli ferdig med den, parerer kjæresten.

Maktparet

Marianne Andenæs, leder av Norsk studentorganisasjon

Ådne Hindenes, styremedlem i SiO

Power-par: NSO-leder Marianne Andenæs og Ådne Hindenes i SiO har ikke bare seiret i studentpolitikken, de er også forlovet og samboere. – Jeg tar nok med studentpolitikken inn i leiligheten vår for ofte. Det kan bli litt mye for Ådne, sier Marianne. Foto: Ingvild Stensrud
Power-par: NSO-leder Marianne Andenæs og Ådne Hindenes i SiO har ikke bare seiret i studentpolitikken, de er også forlovet og samboere. – Jeg tar nok med studentpolitikken inn i leiligheten vår for ofte. Det kan bli litt mye for Ådne, sier Marianne. Foto: Ingvild Stensrud

Under en Bare Egil-konsert i fadderuka for noen år tilbake bestemte Marianne Andenæs for å sjekke opp en gutt med blå øyne og brunt, bustete hår.

– Jeg hadde sett han på et tidligere arrangement og synes han var kjekk, mimrer Andenæs.

Senere var det Ådne som overbeviste Marianne til stille til valg for studentverv. Nå har de vært sammen i fem år og begge har klatret til topps i studentpolitikken. I tillegg til å jobbe i NOKUT, kvalitetsorganet i høyere utdanning, sitter Ådne i SiO-styret og Marianne leder Norsk studentorganisasjon (NSO).

Power-paret er nå forlovet og bor sammen i en leilighet på Tøyen.

– Jeg tar nok med meg studentpolitikken hjem litt for ofte. Det kan bli litt mye for Ådne, forteller Marianne.

Heldigvis klarer de å koble fra studentpolitikken i ny og ne. De store debattene dreier seg mest om spørsmål som angår husholdningen.

– Hva rent og ryddig betyr er vel en gjenganger, forteller paret.

Motsetninger tiltrekker

- Hvorfor produserer studentpolitikken så mange kjærestepar?

– Det er et enkelt spørsmål. Når mange folk med samme interesser, som henger sammen så og si hele tiden, må jo noen på et tidspunkt finne tonen.

– Kan det være en sammenheng med at dagens studentpolitikk er så ukontroversiell at man heller forelsker seg i hverandre?

– Haha. Da bør du ta en nærmere kikk på studentpolitikerne. Det er ikke nødvendigvis de som er mest enige i den politiske debatten som ender opp sammen, sier Andenæs.

Nygift

Anne Marit Ringvold, nestleder i Norsk studentorganisasjon 2011-2012

Nils Magne Killingberg, fagpolitisk ansvarlig i Norsk studentorganisasjon 2012-2013

Studentpolitikk-ektepar: De møttes på landsstyremøte i Norsk studentorganisasjon, nå er de gift.
Studentpolitikk-ektepar: De møttes på landsstyremøte i Norsk studentorganisasjon, nå er de gift.

– Nesten 50 prosent av bryllupsgjestene våre var fra studentpolitikken.

Da de gamle studentpolitikerne Anne Marit Ringvold og Nils Magne Killingberg giftet seg i fjor sommer, var selv presten tidligere studentpolitiker.

– Nei, det var ikke så gæernt! En tredjedel kanskje, sier Anne Marit.

Kjærlighet ved første (styre)møte

De to møtte hverandre på landsstyremøte i Norsk studentorganisasjon, fem år senere giftet de seg. Det første året de var sammen var Anne Marit nestleder av NSO og Nils Magne leder av Studentparlamentet ved Høyskolen i Sør-Trøndelag. De hadde lite tid til hverandre, men tror det er lettere å være sammen med en studentpolitiker hvis man er studentpolitiker selv.

– Da skjønner begge at man ikke kan være sammen hver eneste helg, sier Anne Marit.

Studentpolitikken førte dem sammen, men lite tid og mange møter testet også forholdet deres. Man må virkelig ville være sammen når man har så lite tid til hverandre, mener paret.

– Og det funker fortsatt! ler Anne Marit.

Dele hotellrom

Det er hyggeligere å dra på landsmøte når du kan dele rom med kjæresten din, forteller de tidligere studentpolitikerne.

– Hvis du bor på rom med en du tok i hånden første gang samme dag, er det vanskelig å få blåst ut skikkelig når du er frustrert, sier Anne Marit.

I starten bodde de i forskjellige byer, så de NSO-arrangementer var både møtetid og kjærestetid. Spesielt i 2012, da Nils Magne ble valgt som fagpolitisk ansvarlig i NSO, var det fint å bo på samme hotellrom.

– Endelig fikk vi litt tid sammen! Det kunne være en måned eller to før landsmøter der vi ikke fikk sett hverandre, sier Nils Magne.

Begge synes at det beste med studentpolitikken var at de møtte hverandre. Men ikke alle de store øyeblikkene i forholdet skjedde i studentpolitikken. Heldigvis! mener Anne Marit.

– Jeg veit ikke om jeg hadde sagt ja hvis Nils Magne hadde fridd på talerstolen, ler hun.

Dusj-sang

Rebekka Ravn Lange-Nielsen, tredjekandidat for Liberal Liste ved UiO

Axel Nerdrum, internasjonalt ansvarlig i Norsk studentorganisasjon 2013-2014

Det var ikke studentpolitikken som førte dem sammen, men Rebekka Lange-Nielsen og Axel Nerdrum er uten tvil et av Oslos mest kjente studentpolitikerpar.

– Jeg bodde med en fyr fra Radio Nova, og da jeg kom hjem en dag satt Rebekka i stua, forteller Axel.

Han husker spesielt godt at hun ikke likte Kaizers Orchestra, til Axels store fortvilelse.

– Men så satte hun på sangen jeg pleide å høre på i dusjen.

Frøet var sådd. Axel ble med kompisen på Radio Nova-fester i håp om å møte på Rebekka.

– Han spurte meg tre måneder senere. Det var bra, for da begynte jeg å bli litt lei av å vente, sier Rebekka, og legger til:

– Jeg er litt old school.

Safeword

Da de ble kjærester skjønte ikke vennene til Axel hvordan han kunne ha møtt noen utenfor studentpolitikken. Til tider ble studentpolitiker-miljøet litt for intenst for Rebekka.

– Etterhvert fikk jeg et safe word, sier hun.

De vil ikke avsløre hva ordet er, på tross av at Rebekka selv ble studentpolitiker etterhvert.

– Jeg bruker det fortsatt, innrømmer hun.

#Detekleparet

Paret har sin egen hashtag, der de legger ut det de kaller «ekle parbilder».

– En venninne av oss ville ikke være med på Roskilde, fordi hun måtte dra med et par, sier Axel.

De tok bussen til Roskilde, noe de beskriver som en blanding av charterferie og folkehøyskole. Resten av passasjerene var partysvensker og videregåendeelever, så Roskilde-veteranene Rebekka og Axel vant lett quizen.

– Vi kalte laget vårt «det ekle paret», for det var jo det vi var på den bussen, sier Axel.

Da Axel skulle legge ut bilder på Facebook etter festivalen tagget han venninnen som ikke ville være med i halvparten av bildene.

– Jeg skrev «Pharrell Williams-konsert, Ida var ikke tilstede fordi hun ikke ville dra på Roskilde med #detekleparet».

På tross av overbevisende klissete parbilder mener de at det finnes enda eklere par.

– Noen glir sammen til en udefinerbar masse og bare sitter og smatter på hverandre og bare snakker om dem, sier Axel.

– Det er det vi prøver å gjøre litt narr av.

– Men har dere rett og slett gjennomført den joken så godt at folk tror på det?

– Det kan være, istemmer Rebekka og Axel.

Powered by Labrador CMS