INGEN RETTIGHETER: Som hospitant ved Universitetet i Oslo må Helene Klingsheim Austvoll stå utenfor studentidretten for å se på andre trene.

Ville trene – ble kasteball

Helene Klingsheim Austvoll er student ved Universitetet i Oslo, men får verken studentkort eller benytte seg av velferdstjenestene til Studentsamskipsnaden i Oslo.

Publisert Sist oppdatert
INGEN RETTIGHETER: Som hospitant ved Universitetet i Oslo må Helene Klingsheim Austvoll stå utenfor studentidretten for å se på andre trene.

– Jeg tenkte det ville være en smal sak å få tilgang til SiOs treningsfasiliteter til studentpris, men jeg tok så uendelig feil, sier Austvoll.

Austvoll er egentlig masterstudent ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås (UMB). Dette semesteret er hun hospitant ved Universitetet i Oslo (UiO), og tar et enkeltemne ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, i tillegg til å følge studieløpet på Ås.

Håpløst uten studentkort

– Det virker ikke som noen egentlig vet hva en hospitant er, og hvilke rettigheter vi har, sier Austvoll.

Hun hadde nemlig tidlig fått vite fra studieavdelingen ved UiO, at hospitanter har de samme rettighetene som enhver student som er tatt opp til et studieprogram. Veien mot disse rettighetene skulle vise seg å bli svært kronglete.

– Jeg har blitt kastet frem og tilbake mellom instituttet og det samfunnsvitenskapelige fakultet.

Hun fikk beskjed om at semesteravgiften hun allerede hadde betalt til UMB gjorde at hun kunne følge undervisningen ved UiO. Det var derimot ikke mulig å registrere semesteravgiften ved UiO som betalt, og derfor heller ikke mulig å få studentkort som gir adgang til SiOs velferdstjenester.

Måtte betale dobbel semesteravgift

– Hva skjer når jeg skal kjøpe kompendier i kopiutsalget på Akademika og ikke kan vise studiekort, som påkrevd? Eller hvis vi skal ha kollokvie i helgene, og jeg ikke har adgangskort til fakultetet, spør Austvoll.

Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi bekrefter at de har ansvaret for masterstudentene, men mener de ikke kan lastes for Austvolls situasjon.

– Vi har ingen ordning for å skaffe hospitantstudentene studentkort ved UiO. Vårt ansvar er å sørge for at de får følge undervisningen, sier instituttleder Karin Widerberg.

– Vanlig praksis

Til slutt ble Austvoll rådet til å betale semesteravgiften ved UiO, og siden søke om refusjon fra UMB. Universitas kontaktet SiO, og de bekreftet at dette er vanlig praksis i slike saker.

– Det semesteret hun er ved UiO kan hun søke om fritak fra semesteravgiften ved UMB, og betale semesteravgiften til SiO. Slik får hun tilgang til studenttjenester der hun oppholder seg, sier kommunikasjonsrådgiver i SiO.

Men så lenge Austvoll også velger å beholde studieplassen sin ved UMB, får hun ikke benytte seg av SiOs velferdstjenester.

– Jeg er skuffet over at det er jeg som må løpe fram og tilbake for å prøve å samle sammen informasjon. Det burde være UiOs jobb å informere meg om mine rettigheter fra begynnelsen av, sier hun.

Powered by Labrador CMS