Studiekvaliteten på dagsorden

Universitetsstyret er klare på at Studiekvalitetsplanen for 2009 ikke er bra nok, men planen ble likevel vedtatt.

Publisert

Studiekvalitetsplanen:

  • I henhold til Universitetet i Oslo sitt kvalitetssystem, vedtar styret hvert år en studieaktivitetsplan som skal inneholde konkrete og relativt langvarige tiltak for å bedre studiekvaliteten. Denne planen kommer i tillegg til UiOs årsplan, som skal styrke kvalitet og relevans i utdanningen.

På tirsdagens universitetsstyremøte vedtok styret Studiekvalitetsplanen for 2009. Studentrepresentant Jomar Talsnes Heggdal uttrykte sin misnøye på møtet.

– Målene og tiltakene er i seg selv gode, men de virker tilfeldig plassert, sa Heggdal.

Han fikk klar støtte fra flertallet på styremøtet, og det ble konkludert med at denne planen ikke er god nok og trenger å utvikles.

På tross av dette ble studiekvalitetsplanen for 2009 vedtatt, men med enighet om at det i løpet av våren skal komme en skikkelig plan for studiekvalitet. Her er noen av punktene Heggdal kritiserer:

# Man har som mål å rekruttere dyktige og motiverte studenter – for å nå dette målet skal man øke rekruttering av realfagsstudenter og videreføre rekrutteringstiltak overfor studenter med minoritetsbakgrunn.

# For å nå målet om videreutvikling av utdanningstilbudet, skal UiO «Legge til rette for mer sammenhengende tid til forskning for vitenskapelig ansatte.»

# For å gi forskningsbasert undervisning skal UiO «Øke bevisstheten rundt bruk av karakterskalaen på masterstudiene.»

– Jeg ser ingen gode grunner til at det å ta i bruk hele karakterskalaen skal gi bedre undervisning, den viser bare målingen av undervisningen, sier Heggdal.

Han mener at enkeltområder i planen ikke henger på greip.

– Tiltakene er gode, men de svarer ikke til målene de er satt til å oppfylle, sier Heggdal.

Studiedirektør Monica Bakken forklarer til Universitas at planens form skyldes en overordnet plan.

– Fordi Strategisk plan er mer langsiktig, og det dukker opp utfordringer

underveis som ikke var der når Strategisk plan ble laget, kan noen av

koblingene synes rare, sier Bakken.

Hun sa seg likevel enig i at målet om videreutvikling av utdanningstilbudet ikke henger sammen med tiltaket om å legge til rette for mer sammenhengende forskning.

På møtet i Universitetsstyret ble det bestemt at styret skal behandle studiekvaliteten på universitetet som en egen sak på et senere tidspunkt.

Powered by Labrador CMS