Ti prosent sparkes ut

En av ti studenter mistet i fjor retten til å studere ved Universitetet i Oslo.

Publisert

Det viser ferske tall Universitas har hentet inn fra fakultetene på Universitetet i Oslo (UiO). Det er samfunnsvitere og humanister som oftest blir sparket ut fra studiene; 1408 samfunnsvitere og 1073 humanister mistet studieretten i løpet av fjoråret, mens kun fire legestudenter og ti tannlegestudenter gjorde det samme.

Utdannings- og studieansvarlig i Studentparlamentet, Kristian Meisingset, er overrasket over tallene.

– Det er overraskende mange som blir sparket ut. Men jeg syns ikke det er rimelig at man skal få være student ved UiO og oppnå masse fordeler dersom man egentlig ikke studerer her, sier han.

Storrengjøring

Ifølge fakultetene mister de fleste studentene studieretten på grunn av for lav studieprogresjon. Etter at kvalitetsreformen ble innført i 2003, må studenter produsere minst 30 studiepoeng i løpet av ett år for å beholde studieplassen. Tidligere kunne man beholde studieretten i nesten ubegrenset tid. De største fakultetene er fornøyde med det nye reglementet, og mener det er nødvendig å få ryddet opp i studentrekkene.

– Jeg er glad for at det skal mindre til før vi kan ta bort studieretten. Hvis ikke kan ikke fakultetene beregne hvor mange som studerer her til enhver tid, og det kan plutselig bli trangt om plassen, sier SV-dekan Asbjørn Rødseth.

Han tror de høye tallene kan ha sammenheng med at mange søkte om fornyet studieplass ved innføringen av kvalitetsreformen i 2003, men i ettertid har valgt å ikke studere. I år er første gang disse frafallene vises på statistikken.

Tor Egil Førland, studiedekan ved Humanistisk fakultet, mener det ikke er urimelig å forvente at studentene gjør en innsats:

– Jeg synes ikke det er for mye å forvente at studenter tar 30 studiepoeng på et studieår når det normale er 60. Det er programstudenter som risikerer å miste plassen. Disse studentene investerer vi mye ressurser i, og vi må kunne forvente at studentene er aktive og tar eksamener.

Uønsket

Universitas kjenner til en student på statsvitenskap ved Samfunnsvitenskapelig fakultet (SV), som har mistet studieretten hvert år de siste tre årene. I hans tilfelle kan det virke som fakultetet har vært litt vel ivrige i utrenskningen av inaktive studenter:

– Dette er veldig irriterende og litt komisk. I 2004 søkte jeg om utsettelse av studieretten fordi jeg skulle i militæret. Jeg fikk brev fra fakultetet om at det var i orden, men da høsten kom, fikk jeg likevel et brev om at jeg hadde mistet studieretten på grunn av manglende aktivitet.

Hanringte fakultetet med en gang og fikk bekreftet at dette var en feil fra Universitetets side. Likevel har han hvert år siden da fått tilsvarende brev fra fakultetet rundt eksamenstider, til tross for at han har hatt full progresjon hvert semester siden han kom tilbake fra militæret.

– Hver sommer rundt eksamenstid dumper et brev fra UiO ned i postkassen, og da må jeg gå opp til Institutt for statsvitenskap for å ordne opp. Det har blitt en rutinesak for meg. Men jeg er ganske forbanna, jeg gidder ikke holde på med dette midt i eksamenstiden hvert år, sier han.

Trine Beate Elvebakken ved SVs infosenter sier dette skyldes feil i registreringen fra 2003 og 2004.

– Fem studenter ble feilført i 2003 og 2004, og disse har vi ikke klart å luke ut av systemet. Derfor fortsetter de å motta brev om tap av studierett, sier Elvebakken.

Hun forteller at instituttet nå ønsker å rette opp i feilene, slik at studentene ikke blir skadelidende av dem.

Mistet studieretten

Fakultet Antall inndratt i 2005

  • Samfunnsvitenskapelig fakultet 1408
  • Humanistisk fakultet 1073
  • Juridisk fakultet 214
  • Utdanningsvitenskapelig fakultet 73
  • Matematisk-naturvitenskapelig fakultet 68
  • Teologisk fakultet 67
  • Odontologisk fakultet 10
  • Medisinsk fakultet 4

Kilde: Fakultetene. Universitas gjør oppmerksom på at tallene for medisin ikke er fullstendige, og at tallene for odontologi gjelder fram til mai 2006.

Powered by Labrador CMS