
To kvalifiserte søkere- ingen ansatt
En formell feil fra HF-ledelsen har ført til at ansettelse av bestyrer ved Det norske instituttet i Roma drøyer i seks måneder, selv om det er kvalifiserte søkere til jobben.

– Jeg er kvinne, jeg er dansk og jeg vil videreføre den faglige arven. Derfor vil de ikke ha meg, sier arkeologiprofessor Bente Kiilerich ved Universitetet i Bergen.
5. juni ble Kiilerich innstilt som nummer én til stillingen som ny bestyrer ved det norske institutt i Roma (DNIR), men hun har nå trukket sin søknad etter å ha ventet forgjeves på tilbakemelding.
Tidligere ansatt ved DNIR Siri Sande og nå professor i arkeologi ved UiO, ble innstilt som nummer to. Likevel ble hun aldri intervjuet fordi ledelsen ved Historisk-filosofisk fakultet (HF) foretrakk søkere som ikke hadde vært ved DNIR tidligere. Kollegiet i Oslo ville på sin side ikke ansette Kiilerich før alle søkerne var intervjuet.
Avviser beskyldninger
Det skal nå gjennomføres en faglig omlegging ved DNIR, og i fremtiden skal det legges mer vekt på tverrfaglighet og bærekraftig økonomi. Kiilerich tror dette er en av grunnene til at HF ikke vil ansette verken henne eller Sande, som begge vil følge dagens fagorienterte drift.
– De har visst i flere år at en ny bestyrer skulle bli ansatt denne høsten og snakket enda lenger om en slik faglig omlegging. Dette virker mer som en ren maktdemonstrasjon, sier Bente Kiilerich.
Dekan ved HF Even Hovdhaugen avviser at saken har sitt utspring i intrigemakeri rundt den faglige omleggingen ved instituttet i Roma.
– Ansettelsen av ny bestyrer kom midt i den faglige omleggingen. Det hadde vært heldigere for alle om den ikke gjorde det. Men vi hadde ikke annet valg, nå som de to prosessene allerede var i gang samtidig, sier Hovdhaugen.
Juridisk uføre
– En tidligere direktør ved DNIR, Per Jonas Nordhagen, kaller det hele en «elendig kjørt intrige». Er du enig i det?
– Siterer du ham på det? Jo, jeg må nok si meg enig, vedgår Kiilerich.
– Vi har opptrådt korrekt og har vårt på det tørre, sier Hovdhaugen.
Hovdhaugen fastholder at om fakultetet hadde intervjuet Sande, kunne andre tidlige ansatte ved DNIR ha klaget.
– Vi ville ha kommet i et juridisk uføre om vi på denne måten omgikk utlysningsteksten, sier Hovdhaugen.
I utlysningsteksten spesifiserer nemlig fakultetet at de helst ikke vil ha tidligere ansatte ved DNIR som bestyrer.
Jusprofessor Henning Jakhelln sier at fakultetets opptreden ikke holder i det hele tatt.
– Man kan gi den ene eller den andre søkeren pre, men siden de har åpnet for at tidligere ansatte
kan få stillingen, må alle innstilte uansett intervjues, sier Jakhelln.
– Kjempetrist
Erik Guldbrandsen, fungerende direktør i personalavdelingen ved UiO, sendte innstillingen fra fakultetet tilbake to ganger. Han mener det rent formelt ikke var noen annen mulighet.
– Så det betyr at den nye bestyreren blir ansatt seks måneder for sent på grunn av en formell feil fra fakultetets side?
– Ja, det stemmer.
– Trist?
– Kjempetrist, både for personen det gjelder og for instituttet i Roma, sier Guldbrandsen.
HF vil nå intervjue Siri Sande. Alle parter Universitas har vært i kontakt med, mener at det nå bare er små formaliteter som står mellom Sande og Roma.
Sande ønsker ikke å kommentere saken før etter stillingsintervjuet.