Har prioritert: Nestleder i NSO, André Almås Christiansen, er fornøyd med å ha prioritert å bygge flere studentboliger i årets arbeidsprogram. Her foran Grünerløkka Studenthus.

NSO i utakt med studentmassen

Økt studiestøtte er den viktigste saken for norske studenter. Likevel velger NSO flere studentboliger som sin hovedprioritering.

Publisert Sist oppdatert

En fersk undersøkelse gjennomført av Sentio kartlegger studentenes politiske preferanser.

Undersøkelsen, som er bestilt av Universitas og Norsk Studentorganisasjon (NSO), viser at utdanning og forskning er vinnersaken hvis du skal sanke studentenes stemmer: 52 prosent oppgir dette som en viktig sak for dem i stortingsvalget (se grafikk).

Blant de ulike rettene i den utdanningspolitiske bufféen, er det særlig én studentene har ekstra appetitt for – nemlig mer penger til seg selv. 50 prosent oppgir enten høyere lån og stipend eller 11 måneders studiestøtte som den viktigste saken.

Norsk Studentorganisasjon, som representerer 200 000 studenter, har en helt annen favorittsak.

«NSOs hovedprioritering denne perioden skal være flere og billigere studentboliger» står det i arbeidsprogrammet.

Bare 15 prosent av studentene er enige i at dette er den viktigste saken å kjempe for.

Politisk vilje avgjør

NSO-ledelsen er ikke overrasket over funnet.

– Tallene i undersøkelsen viser et bilde som vi kjenner igjen. Studentene mener at de økonomiske rammevilkårene er for dårlige, og derfor har NSO en prioritering der vi ønsker at studiestøtten økes til 1,5 av Folketrygdens grunnbeløp G, sier André Almås Christiansen, nestleder i NSO.

Det tilsvarer i dag 123 000 kroner.

Christiansen mener likevel at studentboliger er det riktige hovedkravet å fronte nå, siden det er politisk vilje til å gjøre noe med det. Han hevder at studentboligbygging også vil bedre studentenes økonomi.

– Å få til et gunstig boligtilbud for studentene handler også om å forbedre de økonomiske rammene deres, forklarer Christiansen.

– Er det full enighet innad i NSO om å prioritere studentboliger foran økt studiestøtte?

– Det er en bred enighet om at disse to temaene er de viktigste å gjøre noe med. Så har det vært en diskusjon hvor det har vært forkjempere for begge deler. Det er ingen lett sak å prioritere, men i år mente et flertall at studentboliger er viktigst, sier Christiansen.

Han aviser at NSO bør revurdere sin studentboligprioritering på bakgrunn av studentenes svar i spørreundersøkelsen.

Studentboliger mer salgbart

Øyvind Olufsen er kommunikasjonsrådgiver hos Geelmuyden.Kiese og tidligere studentpolitiker og styreleder i Studentsamskipnaden i Bergen. Han tror NSO har foretatt en avveining av hva som er politisk realistisk å oppnå.

– Jeg vil tro NSO har vurdert at det vil være vanskelig å oppnå begge deler samtidig, og dermed har valgt slik de har gjort. Det ville ha vært dumt å satse alt på det svakeste kortet for så å sitte igjen uten noe som helst, sier Olufsen.

Han tror dessuten at flere studentboliger møter mer forståelse og støtte fra den øvrige befolkningen, som er viktig for å få gjennomslag for studentenes saker hos de nasjonale politikerne. Dette har NSO vært klar over, hevder Olufsen.

– Alle må ha et sted å bo, og de fleste har et forhold til høye boligpriser. Dermed er det enkelt å skape sympati for at studentene trenger et rimelig sted å bo, og at det dermed må bygges flere rimelige studentboliger, sier kommunikasjonsrådgiveren, og utdyper:

Det er vanskelig å fortelle historien om studenten som trenger mer penger til øl

Øyvind Olufsen, kommunikasjonsrådgiver hos Geelmuyden.Kiese @undersaktit:Ungdomspolitikerne om studentboliger og studiestøtte @mt:Andreas Halse, leder i Sosialistisk Ungdom Studentboliger vil få ned boligprisene, og vil ha mer å si for den enkelte student enn økt studiestøtte. Det vil ikke ha noe å si hvor mye studielån studentene får dersom boligprisene øker mer nå. Som NSO ønsker vi å prioritere studentboliger. SU ønsker 4000 boliger i året, mens AP og SV har blitt enige om 3000 boliger. Dette betyr ikke at økning i studiestøtten skal ekskluderes. Vi ønsker helst å få på plass begge deler. På lang sikt vil flere studentboliger forbedre studentenes økonomi. Ønsker studentene enda bedre studentvelferd, er det viktig at SV blir større innad i regjeringen. @mt:Eskil Pedersen, leder i Arbeidernes Ungdomsfylkning I perioden vi har vært inne i nå med finanskrise, har vi blitt nødt til å prioritere studentboliger. Det har aldri vært bygget flere studentboliger enn nå. Studentboliger gjør at studentene kan bo billigere, samtidig som det demper presset på privatmarkedet. Derfor er det bra for studentenes økonomi å bygge flere boliger. Vi går igjen til valg på 11 måneders studiestøtte, og vi ønsker å få det til i neste periode. Samtidig står vi for en bred prioritering i høyere utdanning, hvor studiestøtte ikke kan være vår eneste prioritering. Av studentenes krav er dette det dyreste. @mt:Sveinung Rotevatn, leder i Unge Venstre Studentboliger vil komme alle studentene til gode, siden det gagner hele det opphetede boligmarkedet. I en borgerlig regjering vil det ikke bli noen studentboligsatsing uten Venstre. Der de rødgrønne har lovet, men ikke levert, har vi fylt løftet med faktisk innhold. Venstre er i tillegg det eneste partiet som har fått plass til 11 måneders studiestøtte i sitt alternative budsjett, noe som vil gi oss styrke i en regjeringsforhandling. Vi våger å prioritere studentene i den tøffe konkurransen mot andre gode formål, som eldreomsorg og veibygging. @mt:Himanshu Gulati, leder i Fremskrittspartiets Ungdom Både flere studentboliger og økt studiestøtte er viktig for oss. Vi har i vårt budsjett økt studiestøtten, og tenker i motsetning til regjeringen at vi skal holde det vi lover. Det er tragikomisk at alle regjeringspartiene var enige om 11 måneders studiestøtte i 2009, før de forhandlet det bort i etterkant. Dette er en rødgrønn logikk jeg ikke forstår. Vi mener at flere studentboliger og økt studiestøtte er akutte saker, som gjør det nødvendig å bortprioritere andre ting for å få løst. Studentene har vært taperne de siste par statsbudsjettene, og dette er noe vi vil gjøre noe med. _c.s.gundersen@universitas.no_

– Kommunikasjon handler mye om å fortelle en historie. Historien om den hardtarbeidende studenten som ikke finner seg et sted å bo, er nok langt lettere å fortelle enn historien om studenten som trenger mer penger til øl, sier Olufsen.

Powered by Labrador CMS