Fra kunstfrotsing til dunk-dunk DJ:

Vårens kulturguide til Tigerstaden

Vinterkulden har lagt seg som et tykt teppe over Oslo by. Selv om vi nå er i en periode hvor de eneste opplevelsene vi har er frostbitt på nesetippen og snøføyke på kinnene, har vi samlet sammen noen varmende kulturelle opplevelser du kan se frem til i takt med at snøen, forhåpentligvis, smelter.

Publisert

Billig kunst

Hva: Studentrabatt på museum

Hvor: Nasjonalmuseet og Astrup Fearnley

Om du liker kunst, eller bare vil duppe litt i godstolene i andre etasje, anbefaler vi å ta turen innom Nasjonalmuseet. I år har de redusert prisene for studenter under 30 år til 120 kroner. Da er det fint å vite at de hele tiden smeller frem nye utstillinger. Fra og med 2. mai kan man for eksempel finne en utstilling med verker fra den abstrakte kunstneren Vasilij Kandinskij. Verkene er hentet rett fra Poumpidou-museet i Paris, og du trenger dermed ikke forlate landet for å fortære spennende kunst.

Og hvis du fortsatt ikke har fått nok, kultivert som du er, kan du tusle videre til Astrup Fearnley på Tjuvholmen. Her får du som student dagspass for hundrelappen. Hva mer kan man be om? Ta turen ut og kikk på noe annet enn pc-skjermen, da vel!

Kino for en hundrings

Hva: Kinobillett for 100 kr

Hvor: Vega Scene

Når: Hver mandag

Du er på dag tre med fyllesyke og er en av de heldige som får starte mandagen med x antall forelesninger fra klokken 08.15. Hvordan redde den ellers så dystre starten på uka? Kjøp deg en repareringspils, synk ned i en av Vegas mange kinoseter (husk at du kan lene seteryggen bakover!) og drøm deg bort fra det ellers overveldende semesterstartsjokket. Kulturredaksjonen skal hvertfall sikre seg plass på Yorgos Lanthimos kritikerroste og surrealistiske film Poor Things. Og til hvilken pris? 100 kroner – akkurat i grenseland for hva studentbudsjettet rekker til.

Ellers er det verdt å sjekke ut Cinemateket. Der får du sett alt fra de store klassikerne til mindre kjente filmer av spesiell interesse. Billettprisen ligger på 90 kroner for ikke-medlemmer. Hvis du av en eller annen grunn enda ikke har sett fjorårets storfilm Oppenheimer, blir den vist på Cinemateket 22. januar.

Internasjonal doku-uke

Hva: Human Internasjonale dokumentarfilmfestival

Hvor: Vega Scene og Cinemateket

Når: 4.-10. mars

Mer film? Ja takk! I starten av mars arrangeres HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival. Festivalen består av et mangfoldig filmprogram, i tillegg til blant annet debatter, seminar, teater og samtaler i forbindelse med visningene. Alt med særlig fokus på aktuelle samfunnsspørsmål og menneskerettighetstematikk. Programmet slippes fortløpende frem mot festivalen, med reduserte priser for studenter slik vi liker det.

I solidaritet for Palestina

Hva: Utstillingen The Lost Tapes of A Peoples’ Tribual, 1982

Hvor: Fotogalleriet

Når: Frem til 4. mars

Med arkivmateriale fra den norske solidaritetsbevegelsen har fotograf, kunstner og tidligere journalist Ayman Alazraqs laget utstillingen The Lost Tapes of A People's Tribual, 1982. Sentralt for utstillingen er massakrene i de palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila i Libanon. En viktig utstilling som i mørket av dagens situasjon – selv om den ble planlagt lenge før bombingen av Gaza begynte – viser hvordan historien har en skremmende tendens til å alltid gjenta seg.

Ny søndagsvibe

Hva: Live jazz og punk-musikk med Frank Znort Quartet

Hvor: BLÅ

Når: Hver søndag fra kl. 16 og utover

Når man lillelørdag morgen sitter på lesesalen og lengter til helgens kommende festligheter, tas aldri søndagen med i regnestykket. Søndagen er bare der. Helgen hadde blitt mye lengre hvis søndag kveld ble likestilt med lørdag, til og med fredag! Derfor anbefaler redaksjonen deg til å komme deg opp av sofaen og ta turen innom BLÅ sine lokaler. Hver søndag etter klokken fire serverer nemlig storbandet Frank Znort Quartet levende jazz og punk-musikk. Dette gjør de hver søndag, og har gjort det siden 1998, helt gratis. Ta turen innom, og kombiner det gjerne med søndagsmarkedet på samme plass tidligere på dagen. Og hvis du ikke fikk danset ferdig dagen før, glir det over til klubbstemning etter midnatt. Enjoy!

Funk deg opp

Hva: Habibi Funk Dj Set

Hvor: BLÅ

Når: 22. mars kl. 22-03

Du er halvveis i semesteret. Slapsen er forhåpentligvis borte. Her og der titter en hvitveis opp og solen står høyt over Oslos gater. Kristen eller ei betyr påsken fridager. Feir det hele med en magisk aften på, sjokkerende nok, BLÅ. 22. mars inviterer utestedet til deilige rytmer fra den arabiske verden med det Berlin-baserte plateselskapet Habibi Funk sitt Dj Set. 

Tid for revy

Hva: Skolerevy

Hvor: Overalt på Oslos videregående skoler

Når: Hele januar

Til alle oss tilflyttere som aldri fikk muligheten til å selv delta. Januar er tydeligvis måneden for skolerevy, og Oslos videregående skoler skuffer sjeldent. Munchrevyen har allerede vært, men du kan fortsatt rekke å få med deg Foss og Elvebakken som, ifølge ryktene (de som faktisk er fra byen), skal være knakanes gode. Billettene går fort, så det er bare å slenge seg rundt!

Nordic Black Theatre

Hva: Nordic Black Theatre

Hvor: Cafeteateret

Gjemt bort i Hollendergata på Grønland ligger det en skjult perle. Perlen heter Cafeteateret og huser i disse dager et av Oslos mest kreative miljøer. Gjennom teater, musikk og workshops gir Nordic Black Theatre deg kultur fra alle verdens hjørner. Ikke la deg forvirre når du kommer inn til det som føles som inngangen til et gammelt lite bed&breakfast. Bare følg den smale trappen opp, og vipps! Her finner du scenen som huser mennesker fra hele verden, samt en superhyggelig bar med studentvennlige priser. Alt under taket til det som på 1800-tallet var en metodistkirke. Sjekk ut vårens program. Prisene ligger på rundt 100 kroner for studenter. 

Indie vibes på SALT

Hva: Havstrøm musikkfestival, 15.-16. mars

Hvor: SALT art & music

Ta på deg danseskoa (og vinterjakka) og hopp ned på kaia i Oslo for en todagers musikkfestival med det Norge har å by på av ny og deilig indie. Havstrøm gir deg dine nåværende og fremtidige favorittindieartister, med den skarpe vårsola i bakgrunnen hengende over Oslofjorden, til studentrabatt! 

Psst! Vårt kjære Osloband Yellowroots er å finne på årets Havstrøm, men er det bare dem ditt Oslopatriotiske hjerte banker for, kan du også se dem live 9. februar på Samfunnet Bislet. Etter forsangerens stage dive i kjelleren på U1 i august, er dette noe vi ikke vil gå glipp av.

Gatefest på Fredensborg

Hva: Kulturnatt

Hvor: Utenfor Baklengs

Når: 30. april kl. 16 og utover

Her er kulturredaksjonen meget spente. Etter en god del tid brukt på det store internettet sitter vi igjen med intet mer enn et Facebook-arrangement. Der er det heller ikke mye info å hente. Men det er et arrangement, og forhåpentligvis vil arrangøren, platebutikken Baklengs, legge ut mer informasjon på et senere tidspunkt. Vi håper på det som tidligere år har fylt gata utenfor platesjappa: kul musikk, kald øl, fine folk og god stemning.

Powered by Labrador CMS