BLE REDD: En varsler forteller til Det humanistiske fakultet ved UiO at han sluttet å gå på seminar av frykt for faglærer.

Foreleser anklages for å ha kalt studenter for parasitter

En foreleser på Blindern var så misfornøyd med innleveringer at hun skjelte ut studentene i 20 minutter, ifølge en klage. Da fikk de nok.

Publisert Sist oppdatert

Relasjonen mellom forelesere og studenter skal være profesjonell

Eirik Welo, studiedekan ved HF

«Hun har drevet med sosial ostrakisme av studenter, det vil si skjelt ut eller plassert studenter i vanskelige og nedverdigende situasjoner, ofte foran resten av studentene.»

Slik lyder anklagen mot en foreleser ved Det humanistiske fakultet. Den ansatte blir beskyldt for å ha liten pedagogisk forståelse, for å ikke holde frister og for å bidra til et negativt læringsmiljø. Flere studenter står bak klagen som ble sendt inn i slutten av mai.

Varslingen gir oppsiktsvekkende detaljer om forelesninger og seminarer helt utenom det vanlige.

Dette ble det varslet om ved UiO i 2016: Foreleser tatt ut av undervisning etter å ha blitt innklaget for «ubehagelig» oppførsel

Visste du? Dette er UiOs varslingssystem

Parasitter og humørsvingninger

I et møte med fakultetet nevner varsleren flere episoder om oppførselen til den kvinnelige foreleseren:

  • I et seminar kalte hun uforberedte studenter for parasitter og beskyldte dem for å stjele andres ideer.
  • Etter at studentene hadde levert inn et førsteutkast til en oppgave, skal faglærer ha brukt 20 minutter av en forelesning til å fortelle hvor svake hun syntes innleveringene var. Faglæreren skal ha sagt at hun ble deprimert av å lese utkastene, og hun klaget samtidig over at hun måtte sitte inne i finværet for å rette dem.

Knivdrama på Blindern: Rettet jaktkniv mot medstudent på seminar for å «gripe forsamlingens oppmerksomhet»

Undervisningen skal dessuten ha vært preget av foreleserens humørsvingninger, der hun varierer fra å være veldig motiverende til å bli veldig skremmende.

– Klagen har vært diskutert blant mange av studentene på Facebook i forkant av innsendelsen. Mange støttet innholdet i klagen, men flere har vært redde for å sette navnet sitt på en klage, forklarer varsleren til fakultetet.

Vet du noe om denne saken? Tips oss på tips@universitas.no

TAUS, MEN FORNØYD: Studiedekan Eirik Welo er tilfreds med at varslingssystemet virker, men han vil ikke røpe hvilke følger varslingen fikk for foreleser som er klaget inn.

Fulgte umiddelbart opp

– Klagen er formidlet via Si fra-systemet, og vi er fornøyde med at systemet plukker opp denne typen klager slik at vi umiddelbart kan følge de opp, sier studiedekan Eirik Welo til Universitas.

Han vil ikke kommentere detaljene i saken, men opplyser at klagen er formidlet videre til forelesers institutt og fulgt opp der. Saken skal nå være avsluttet, men det er ukjent hva følgene har vært for faglæreren.

Studiedekanen understreker at fakultetet er opptatt av at HF-studentene skal ha et godt læringsmiljø.

– Relasjonen mellom forelesere og studenter skal være profesjonell, sier Welo.

Det har ikke lyktes Universitas å komme i kontakt med varsler eller faglærer.

Les mer: Fire foreleseres ærlige mening om dagens studenter

Forelesning til besvær: – Hvis foreleseren er dårlig blir hele forelesningen ubrukelig.

Powered by Labrador CMS