
Vil spise kastet mat
Samtidig som nordmenn daglig kaster tonnevis av fullt brukbar mat, lider over en milliard mennesker av sult. Nå vil studenter gi oss virkeligheten inn med teskje.



– Folk har mistet evnen til å vurdere mat. De har sluttet å se og lukte på maten, de ser kun et «best før»-stempel, og så går maten rett i søpla, sier Svein Elias Gautefall, bachelorstudent i sosialantropologi.
Han er prosjektleder for Matgilde mot hungersnød, som ønsker å gjøre noe med at nordmenn årlig kaster 500 000 tonn mat. De steller på lørdag i stand en buffet på Gråbeinsletta, parken foran Sagene kirke. Maten er tilberedt av råvarer fra utvalgte butikker, råvarer som ellers ville blitt kastet om ikke Gautefall og kompani hadde hentet dem inn.
Folkeopplysning må til. Nordmenn kjøper for mye mat.
Svein Elias Gautefall, prosjektleder i Matgilde mot hungersnød.
– Nordmenn kjøper mer mat enn vi bruker, derfor kaster vi også mer mat. Sammenhengen til sultrammede i andre deler av verden er åpenbar. Folkeopplysning må til: Vi kjøper for mye mat, sier Gautefall.
– Mat er for billig
Prosjektet kommer i en tid der salget av bacon og smør går i taket, samtidig som gårsdagens brød går i søpla. Flere politikere har hoppet på mattoget, og representanter fra både Ap, Rødt og MDG skal delta i debatten på arrangementet.
– Man må diskutere om mat rett og slett er for billig i Norge. Det finnes ikke enkle svar på hvordan nordmenn skal kaste mindre mat, men prisnivået er for lavt samtidig som maten fort går ut på dato. Hovedproblemet er likevel at vi som forbrukere har et ubevisst forhold til dette med bruk og kast, sier Harald A. Nissen, nasjonal talsmann for Miljøpartiet de grønne.
Han mener det kan være nødvendig å regulere hvordan varer blir markedsført.
– Når man går på butikken og vil ha en sjokolade, så finner man ut at man kan få tre sjokolader for bare en femmer ekstra. Da sitter man igjen med to sjokolader man egentlig ikke ville ha. En slik omsetningskultur fordrer overforbruk, forklarer Nissen.
Ny matsentral
I mai i år ble det presentert et samarbeid mellom norske myndigheter, matvarebransjen og ideelle organisasjoner for å utnytte matvarer som ellers ville blitt kastet i Oslo. Prosjektet fikk navnet Matsentralen, og skal formidle matvarer gratis til virksomheter som arbeider blant sosialt vanskeligstilte. Prosjektet er ennå ikke kommet på beina.
– Vi håper at prosjektet skal være fungerende til våren en gang, sier Henning Høiner i Kirkens Bymisjon, som er prosjektleder for Matsentralen.
Høiner presiserer at butikkene skal fryse ned maten før den er gått ut på dato, og forklarer at slike matprosjekter krever å følge strenge regler fra Mattilsynet. Prosjektet har utviklet et regelverk for matsentraler, som legger klare retningslinjer for holdbarhet, hygiene og innfrysing av den aktuelle maten. Det kreves for eksempel at temperaturen i matvaren under tining ikke på noe sted bør overstige 10 ºC.
– Med en gang det er snakk om mat i Norge blir det mye prat om sikkerhet. Derfor går det ofte et par måneder før slike ting kommer på plass, sier Høiner.