
Går ikke inn for akademisk boikott
Palestinademonstranter forhandlet med rektor ved UiO i går. Demonstrantene fikk ikke alt de ba om, men feirer likevel noen seire.
Etter at studenter demonstrerte for akademisk boikott på Lucy Smiths hus i dag, er forhandlingsmøtet mellom demonstrantene og rektoratet ved Universitetet i Oslo avsluttet.
Møtet var lukket for pressen.
Fire representanter for demonstrantene har forhandlet med nåværende rektor ved UiO Svein Stølen og påtroppende rektor Ragnhild Hennum om akademisk boikott.
De fire representantene er Jihad Al-Mahdi, leder for Studenter for Palestina, Amna Mahmood, phd-kandidat ved UiO og Hege Hermansen, professor ved Oslomet og initiativtaker til nasjonalt opprop for akademisk boikott, samt Studentparlamentets ved UiOs leder Sondre Matthias Klungland.
Uenighet om definisjoner
Under møtet var det uenighet om hva som egentlig er et «institusjonelt samarbeid». UiO har for eksempel ingen utvekslingsavtaler med israelske universiteter.
I dag er det mulig for forskere å inngå «forsker-til-forsker-samarbeid» med israelske forskere. UiO-forskere kan også delta i EU-prosjekter eller prosjekter som er finansiert av Forskningsrådet.
– Hvert enkelt prosjekt må etisk vurderes og være innenfor våre retningslinjer. Vi har stor tiltro til at den enkelte forsker også er i stand til å vurdere hvorvidt prosjektet er etisk eller ikke, forklarer Stølen.
Hege Hermansen, som også deltok på møtet i går, kaller slike prosjekter institusjonelle samarbeid og mener at det er nettopp det universitetet burde slutte med.
– Vi må jobbe videre med det vi fremdeles er uenige om, som hva institusjonelt samarbeid er og hvilke etiske konsekvenser samarbeid med israelske uiniversiteter har.
Ikke tilhenger av boikott
Hun er også i tvil om hvorvidt UiOs etiske retningslinjer for akademisk samarbeid faktisk er så robuste som UiO skal ha det til.
– Men vi ser frem til å fortsette den dialogen, for jeg tror vi egentlig er helt enige om at forskningsetikken er veldig viktig. Det er noe vi skal ivareta sammen.
Stølen trekker frem akademisk frihet som et viktig prinsipp for universitetet som en «sannhetssøkende institusjon», og at forsker-til-forsker-samarbeid må være mulig.
– Dere har altså ikke gått inn for en prinsipiell akademisk boikott av Israel?
– Nei, det har ikke vært et tema på møtet i dag, svarer Stølen.
– Er det noe dere på sikt kan gå inn for?
– Jeg er ikke tilhenger av akademisk boikott når det gjelder forsker til forsker samarbeid. Det har jeg vært veldig tydelig på. Men vi vil ikke inngå institusjonelle samarbeidsavtaler med israelske universiteter nå.
– En seier
Et annet punkt som ble tatt opp på møtet var hvordan UiO skal følge opp sine etiske retningslinjer for innkjøp. Det forteller rektor ved UiO Svein Stølen til Universitas.
– Vi skal redegjøre for hvordan vi jobber med retningslinjene på et styremøte til høsten, forteller Stølen.
Nye retningslinjer ble vedtatt på et styremøte i september. I sakspapirene fra styremøtet legges det blant annet til grunn at UiOs ansvar for å følge opp at leverandører «etterlever menneskerettigheter, internasjonal humanitærrett og folkerett i konfliktområder tydeliggjøres».

På forhandlingsmøtet i går ble også partene enige om at UiO skal jobbe for at strengere innkjøpsrutiner blir standard i utdanningssektoren.
Jihad Al-Mahdi fra Studenter for Palestina forteller at de i møtet fikk en avklaring på at UiO følger opp retningslinjene. Likevel ønsker han seg mer innsyn for studenter i hvordan dette arbeidet gjøres.
– Det er lurt å forklare at de jobber med saken og vise til fremgang, sier han.
Al-Mahdi er fornøyd likevel med UiOs svar, og kaller det et ekstremt godt steg.
–Jeg vil si at det er en seier, uttaler han.
God tone
Møtet har hatt god dialog, ifølge Stølen.
– Jeg vil gjerne berømme disse som alltid står opp og diskuterer saklig og godt om prinsipielle spørsmål, selv om vi ikke er enige om alt.
Også Jihad Al-mahdi er fornøyd med tonen og dialogen med rektoratet.
– Det var respekt og mulighet for å høres fra andre siden, sier Al-Mahdi.
