Vil sprenge rammene

Den nye rektoren ved Musikkhøgskolen vil forsøke å lure flere Blindern-studenter ned til Norges musikkhøgskole.

Publisert Sist oppdatert

– Det er et pent instrument, da, sier Eirik Birkeland, førsteamanuensis i fagott og påtroppende rektor ved Norges musikkhøgskole (NMH).

Han tar blåseinstrumentet opp fra den spesiallagde kofferten, og stryker forsiktig over det.

– Dette er Mercedesen blant fagottene, sier han og smiler.

Birkeland har inntil nå vært musiker på heltid, blant annet i Oslo-Filharmonien, og musikkhøgskoleansatt på deltid. Fra nyttår blir han rektor på heltid og musiker på deltid, og han er den første rektoren her som er utøver, og som ikke kommer rett fra administrasjonen.

– Mer synlig

Med stort og smått avholdes det årlig omtrent 300 konserter på Musikkhøgskolen. Og Birkeland ønsker å gjøre noen grep, slik at konsertene blir mer attraktive, både for publikum og utøvere.

– Skolen må bli synligere som kulturinstitusjon utad. Vi må få en sterkere profilering av det kunstneriske, sier han.

– Vi vil sette i gang med en ny konsertserie med høyere profil enn det vi har gjort tidligere. Vi må vise oss som formidlere av spennende musikk innen flere sjangere, sier Birkeland.

Og han vil lette litt på kjole og hvitt-snippen:

– Vi skal fortsatt ha klassiske oppsetninger av Mozart og Grieg, men vi må oftere komme ut av de stive rammene. Vi må endre litt på konsertsettingen. For eksempel med sjangerblanding, eller med å variere både artistenes og publikums plassering i salen, sier Birkeland, som regner seg som reformkritiker.

– Vise oss fram

Han har som målsetning å vise studentene bedre fram for omverden. Men samtidig er det ikke bare studentene som vil få sceneplass.

– Jeg har lyst til å hente inn noen eksterne orkestre og artister. Samtidig er noen av landets fremste artister ansatt som lærere her. Nedover gangen her sitter jo for eksempel Håvard Gimse og Truls Mørch. Og slike ressurser må vi utnytte bedre, mener Birkeland.

Og da håper han at ikke bare NMH-studenter blir å finne blant tilskuerne.

– Nivået på studentene er svært høyt, det er ingen andre institusjoner i landet som klarer å matche oss. Det samme gjelder konsertene. Og det bør jo være attraktivt for mange kulturinteresserte Blindernstudenter, sier han.

Powered by Labrador CMS