Pingle eller proff: Om du har erfaring eller ei er du velkommen til å prøve deg ut i samlerkortspillet.

En slagmark for student-magikere

De siste 30 årene har Magic: The Gathering vært blant de regjerende samlekortspillene. I høst er det kommet en egen arena for studenter.

Publisert Sist oppdatert
Magic “Mike”: Michael “Mike” Keenan (29) er masterstudent på dagtid, og Magic spiller på kveldstid.

Med haugevis av formater, titusenvis av unike kort, bøttevis med strategier og 30 år med kreativitet, har fantasy-samlekortspillet Magic: The Gathering (MTG, eller Magic) knabbet til seg millioner av fans verden over. Hver mandag samler det seg rundt 20 av disse for å spille magiske kamper mot hverandre med kortene sine, på studenthuset Chateau Neuf.

En håndfull studenter som er en del av foreningen i UiO Gaming har nemlig skapt en egen arena for studenter hvor man kan prate, prøve ut, og ikke minst spille MTG helt gratis hver uke.

Arrangørene er alle Magic-entusiaster, og ønsker å nå ut til alle erfarne spillere, og studenter som er nysgjerrige og vil prøve seg.

Magiske krefter

Til tross for spillets mange regler, mener entusiastene at det elementært er ganske begripelig.

– I bunn og grunn er det et spill hvor du spiller som en magiker. Du spiller ut skapninger, og du slår ut motstanderne dine ved hjelp av disse skapningene, samt å bruke de magiske evnene du har. Til slutt står det igjen en vinner, forklarer student Robin Fergusson Sørlien (22).

Han har mye erfaring med MTG, både som spiller og dommer. Nå er han en av arrangørene på Neuf. Han legger til at spillet er bygget opp av fem forskjellige farger, som har hver sin egen filosofi innenfor strategi og taktikk i spillet. 

Spillets kontinuerlige publisering av kort fører til at disse fargenes personlighet og strategier blir mer og mer utvidet.

Sørlien tror spillets popularitet har å gjøre mer dybden, kompleksiteten og at det stadig utvikler seg. Han mener fargene på kortene gjør at det har kommet ufattelig mange ulike strategier og måter å spille spillet på.

Dette er en hobby som passer perfekt ved siden av studier og jobb

Michael «Mike» Keenan (29), student

Arrangør og studentkoordinator Ivar Bjørland (35) mener år saken til spillets popularitet kan skyldes flere ting. 

– D&D (Dungeons & Dragons, red.anm.) og andre fantasy-rollespill har et oppsving for tiden, og det drar nok folk over til MTG, som jo er basert på D&D. De andre store samlekortspillene, som for eksempel Pokémon, Yu-Gi-Oh og Hearthstone, er basert på hvordan MTG utspiller seg, hevder Bjørland.

Han er selv ikke student, men er en av arrangørene og har engasjert seg i Oslos MTG-miljø i mange år.

En suksess

Denne høsten startet MTG-arrangementene på Neuf, og Sørlien mener det har vært en suksess.

– Vi har gjort noe som ikke er blitt gjort på lenge, det å skape en egen arena for studenter for å spille MTG, sier Sørlien.

Ifølge ham har det hver eneste mandag kommet nye spillere, som ikke har hatt et snev av forhåndskunnskaper om spillet.

– Tidligere har det ikke vært noe Magic-miljø for studenter i Oslo, utenom de private gruppene folk har selv, legger han til.

På flere bord sitter om lag 20 magikere, både erfarne og debutanter, i hver sine kamper med kortene sine. Ferdighetene blir satt på prøve, og kortene blir spilt ut etter tur. Om noe uklart oppstår i spillet, er ikke arrangørene langt unna for å hjelpe og forklare.

Dyrt og komplisert?

MTG-arrangementene i regi av UiO Gaming er gratis, men en sentral hindring for mange som ønsker å spille MTG er at kortene koster en del. Spillet kan også virke komplisert, og mange investerer mye tid for å lære og forstå hvordan spillet skal spilles. 

Denne utfordringen har arrangørene forsøkt å takle.

– UiO Gaming kan hjelpe til med å printe ut et ønskelig deck (kortstokk, red.anm.) gratis som man kan spille med. Da slipper man å kjøpe ekte kort. Alt man trenger å kjøpe er korthylser til en hundrings, sier Bjørland.

Mesterhjerne: Robin Fergusson Sørlien (22) har mye erfaring med spillet, og er nå en av arrangørene bak de magiske møtene.

Han forteller videre at de fikk tilsendt tusenvis av kort gjennom donasjoner fra ulike spillere i MTG-miljøet i Oslo. Disse kortene er ikke verdt noe, men er gode å ha på lur når nye spillere kommer for å lære MTG.

Målet har vært at det skal være så enkelt som mulig for nye å delta. Derfor har arrangørene konstruert og satt sammen ulike nybegynner-kortstokker, eller decks, i ulike nivåer av vanskelighetsgrad. Med huskelapper og personlig opplæring, prøver de å gi nye fjes i miljøet en så myk introduksjon som mulig.

Bitt av basillen

Masterstudent ved UiO Michael «Mike» Keenan (29) hadde aldri prøvd MTG før han møtte opp på det første arrangementet denne høsten. Nå har han vært på nesten alle av arrangementene, og spilt flere ganger utenom.

– Opplevelsen har vært veldig imøtekommende, og dette opplegget er sykt genialt. Jeg har funnet en gjeng her som jeg spiller med både her og andre ganger i uka, sier Keenan.

I kveld er det commander-formatet han spiller med kompisene. Dette er en måte å spille MTG, som skiller seg ut ved å ta utgangspunkt i et hovedkort kalt commander. Dette kortet har unike egenskaper som decket er bygget opp rundt.

Klart og tydelig: Lysten på en magisk opplevelse? Da følger du pilen.

– Hva slags deck spiller du med nå?

– Dette er et «mono-black, infect commander-deck», som vil si at den eneste fargen i decket er sort, sier Keenan. 

Det gjør også at han kan skade motstanderkortene allerede fra starten av spillet.

– Med dette decket, så er jeg en som kan kategoriseres som det klassiske rasshølet i spillet, ler Keenan.

Med dette decket kan jeg kategoriseres som det klassiske rasshølet i spillet

Michael «Mike» Keenan (29), student

For ham var den myke introduksjonen en god inngang til spillet.

– Det var litt vanskelig i starten, men heldigvis fikk jeg god hjelp fra arrangørene her. Siden jeg aldri hadde spilt det før, var det innmari mye å sette seg inn i. Men jeg lærte relativt fort.

I søken etter en ny hobby, var MTG akkurat det han var ute etter. 

– Dette er en hobby som passer perfekt ved siden av studier og jobb fordi det er gøy, sosialt og jeg kan nerde litt. I tillegg møter man på et veldig hyggelig miljø. MTG-miljøet vil jeg si ikke er dominert av ett kjønn. I kveld er jo kjønnsfordelingen 50-50 blant spillerne. 

– Og hvis man er litt nysgjerrig på begynne, så må man bare hoppe i det, oppfordrer Keenan før han returnerer til kortspillets magiske verden.

Powered by Labrador CMS