STOR ETTERSPØRSEL: Køen var lang da dørene åpnet. Enkelte måtte stå i kø en hel time uten hell før politiet stengte ned salget.

Student om hasjkafeen:

– Helt rått

I kaféen Norske tilstander solgte Roar Mikalsen cannabis i over en time uten hinder fra politiet, til tross for at de var invitert. – Oppsiktsvekkende, sier KrF.

Publisert Sist oppdatert

– Hasj til salgs, kom og kjøp! ropes det fra gatehjørnet ut mot Pilestredet. 20. april var det åpent salg av cannabis midt i Oslo sentrum. Datoen er også den uoffisielle markeringsdagen for cannabis, kanskje bedre kjent som 4/20 eller «four twenty».

På den nyåpnede hasjkaféen står lederen av Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk (AROD) Roar Mikalsen og selger cannabis til 100 kroner per gram.

– Vi har tatt ruspolitikken 10 år frem, forteller han.

Kaféen ble imidlertid slått hardt ned på: Politiet stengte den få timer etter at den åpnet. KrF mener at politiet brukte for lang tid.

HAPPY 4/20: Roar Mikalsen var hovedarrangør for lørdagens cannabis-stunt

Folkemasse

Like foran slottet strømmer det til med joviale cannabis-tilhengere. «Happy 4/20!» hilser de til hverandre. Snart skal det marsjeres mot hasjkaféen. Hvor den er, har frem til nå vært strengt hemmelig.

Jubelen bryter løs når Mikalsen kommer gående. Han ruller ut et banner og taler til de fremmøtte:

– Vi vil ha en menneskerettighetsanalyse som veier individets rett til frihet opp mot samfunnets behov for beskyttelse. Vi vet at den vil ende i vår favør, proklamerer han.

Ved Mauritz Hansens gate 5 like ved Oslomet ble det lange køer. Noen var gamle travere, andre unge, men også familier møtte opp til cannabis-stuntet.

– Det er veldig mange her i dag, og det er god stemning. Det er noe jeg ikke har noe imot å kjempe for, enda så tabu det kan være, forteller en i køen. 

Forbi tasser noen unge studenter og får nyss om hva som foregår.

– Det er jo helt rått, faktisk! Jeg støtter det fullt ut, sier den ene.

Uhindret salg

Mikalsen stod selv i kassen inne på kaféen og solgte 5 ulike typer cannabis mot kontantbetaling. Han var strålende fornøyd med oppmøtet.

– Det ser ikke ut til å ta slutt her. De eneste som ikke har møtt opp, er vel politiet, sa Mikalsen før politiet omsider dukket opp.

AROD hadde selv invitert dem til arrangementet, som ennå ikke hadde kommet etter 1 time med salg.

Vi har tatt ruspolitikken 10 år frem

Roar Mikalsen,leder av Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk (AROD)

– Det er ikke for sent for dem, vi blir her frem til tolv. Vi vil ha saken opp for retten og få problemstillingen rundt ruspolitikk og menneskerettigheter opp for domstolen, fortsetter Mikalsen.

Han mener at dagens ruslovgivning bryter med rettsvernet i Grunnloven og FNs menneskerettigheter. Dersom det åpne salget av cannabis blir stilt for retten, mener Mikalsen derfor at de vil bli frifunnet.

Bedre sent enn aldri

Like etter klokken 11:00 ankom politiet endelig, til køens store skuffelse. De krevde at salget opphørte, noe Mikalsen føyet seg etter umiddelbart. Han takket for seg, og nedstengingen gikk rolig for seg. Det ble opprettet sak på forholdene, hvilket betyr at det kan tas til retten, slik AROD ønsket.

FEIRER: Politiet var sene til festen, til tross for at de også var invitert

– Saken etterforskes som grov narkotikaovertredelse og det gjenstår etterforskningsskritt. Det er for tidlig å si når saken blir påtaleavgjort, sier politiadvokat Camilla Brekke.

Tirsdag meldte NRK at Mikalsen er siktet for grov narkotikaovertredelse. I 2022 besluttet Høyesterett en ny praksis for straff av rusavhengige:

Tungt rusavhengige vil ikke lenger bli straffet. AROD ønsker selv å ta egen sak helt til Høyesterett og håper å bli frifunnet.

Ruspolitisk klinsj

I Oslo har det i flere år vært flertall i bystyret for en lokal rusreform fra begge sider av den politiske aksen, men de har blitt stoppet av regjeringen. Likevel har det blitt varslet omkamp fra bystyret. Et av partiene som ikke ønsker en slik reform er KrF.

– KrF er opptatt av å hjelpe fremfor å straffe, men i noen tilfeller kan straff være den eneste måten å hjelpe noen ut av det på. Hvis man avkriminaliserer, mister man viktige verktøy man bruker i dag, sier KrFs Ingvild Husby Halderaker, som er vara til bystyret.

– Å gjøre noe kriminelt, som å åpne en slik kafé, det reagerer jeg på, men også at det tok såpass lang tid å få stengt det ned, synes jeg er oppsiktsvekkende.

Partiet Venstre er derimot positive både lokal rusreform og forsøk med regulert salg av cannabis, men bystyremedlem og leder i Oslo Venstre Anna Dåsnes mener ikke kaféstuntet har noe for seg.

– For at en ny ruspolitikk skal ha legitimitet, må den endres gjennom lov, slik som Tyskland nettopp har vist. Heller enn dagens ukontrollerte og uregulerte marked, uten åpningstider og alderskontroll, ønsker vi å ta kontroll over markedet og sikre trygghet for brukerne, sier bystyremedlemmet.

Powered by Labrador CMS