Mikser musikk: Ane Barstad Solvang (t.v) og Maria Refsland ønsker å løfte fram musikk fra ikke-binære, kvinner og skeive, det gjør de med en samleplate.

Lager eget soundtrack til kvinnedagen:

Vil samle kvinner, ikke-binære og skeive

På kvinnedagen, tirsdag 8.mars, lanserer Maria Refsland og Ane Barstad Solvang en feministisk samleplate, som har som formål å løfte fram skeive, kvinnelige artister.

Publisert Sist oppdatert

  • 8.mars-komitteen i Norge har en folkemarkering på Youngstorget der årets viktigste saker trekkes frem som ulike «paroler» i toget som følger.
  • Sakene stemmes over på «Parolemøtet», i år holdt 2. februar.
  • I år har det vært kontrovers rundt hvem som kan stemme over parolene etter at ikke-binære mistet deres/sin stemmerett. Dette har skapt en debatt om interseksjonell feminisme og inkludering av transpersoner og ikke-binære.
  • Kvinnedagen ble markert første gang i Norge i 1972
  • Kilde: SNL

– Vi ser jo at det nok er flest menn som spiller musikk og det er ikke nødvendigvis noen krise det. Men vi hadde en følelse av at det er mange kvinner og skeive som lager musikk eller ønsker å lage musikk som de ikke vet hvor de skal plassere, sier Maria Refsland.

Hun har nylig vært med å starte opp plateselskapet Olivias Rekorder, som ønsker å løfte fram skeive, kvinnelige musikere i Norge. Selskapet er inspirert av et amerikansk plateselskap fra 70-tallet med samme visjon.

– Vi vil være et lavterskel plateselskap, og et sted der folk kan prøve seg og teste ut, hvor det ikke trenger å være så proft, forklarer hun.

Den samme motivasjon er grunnen til at de, sammen med det feministiske bookingkollektivet Femme Brutal og den skeive, digitale kunstplattformen Ergi har begynt arbeidet med å lage en feministisk samleplate.

Den skal fungere som en soundtrack på Kvinnedagen. Eller som de selv beskriver det på facebook-arrangementet: funke som «en slægers-plate som kan bli del av vår 8.mars-tradisjon».

Idémyldring over øl og biljard

I år skal den offisielle 8.mars-markeringen begynne klokken 18.00 på Youngstorget, med appellanter fra Bystyret og Sosialistisk Ungdom, samt en lege og en politisk flyktning fra Afghanistan. De har til felles at de i året som har gått har engasjert seg i saker i kampen om likestilling. Årets hovedparole er et tema som ofte har vært representert i togets mange paroler; “Abort er kvinners valg – avskaff nemndene nå!”. Det blir også kulturinnslag før folkemengden går en runde i sentrum og ender tilbake på torget.

– Målsetningen er å samle kvinner, ikke-binære og skeive på tvers av kunstfelt

Ane Barstad Solvang, initiativtaker

Ingen av iniativtakerne husker helt hvem som kom på ideen til platen, men det hele oppsto over noen øl og biljard.

– Jeg kom inn i prosjektet fordi vi satt på pub før jul, og så var vi litt sånn: faen vi skal ikke lage en plate til 8.mars? Forklarer Ane Barstad Solvang. Hun er billedkunstner og forfatter, men presenterer seg som en entusiastisk venninne av Ergi og Olivias rekorder.

– Målsetningen er å samle kvinner, ikke-binære og skeive på tvers av kunstfelt, både innenfor visuell kunst og musikk. Og også få et samlepunkt på 8.mars, forklarer hun videre.

Platen er et nullsum prosjekt og plateslippet skjer på Kvinnedagen på Ingensteds. Det blir kun 50 eksklusive CDer tilgjengelig. Er man ikke heldig nok å få tak i musikken fysisk, vil den være tilgjengelig på streamingplattformer.

Les også: 8.mars-spesial: Den første kvinnelige professoren

Ikke for den sjangerkonforme

Gjennom flere kanaler på sosiale medier har damene bak ideen etterspurt musikkbidrag fra alle som identifiserer seg som kvinne, ikke-binær eller skeive. Både profesjonelle musikere og amatører som "vil leke seg” er invitert til å bidra.

Så langt har de fått inn over 50 låter. Refsland og Solvang er godt i gang med å kuratere platen.

– Jeg opplever det som et samlende konsept, og tenker at 8.mars er en god dag å tenke på hva som er viktig i kampen om å stå sammen, sier Solvang.

– Vi er queer-feminister. Vi stoler på at alle som sender oss bidrag passer inn under den paraplyen, legger Refsland til.

Queer-feminister er opptatt av at kjønn og seksualitet ikke bare er sentrale i enhver forståelse av bredere sosiale og politiske prosesser, men hvordan ulike former for makt og forskjellsbehandling samvirker i samfunnet, f.eks. kjønnsidentitet, seksuell orientering, etnisitet, alder og klasse.

De understreker at det ikke skal plukkes ut bidrag på bakgrunn av deres egen musikksmak, men heller at det skal være en mangfoldig plate hvor nye stemmer kan komme til.

– Det blir mange sinnstilstander. Alt fra frijazz, støy, litt hardcore og til viser, pianoballader og rett fram partypop. Det blir en freidig miks, og det er ikke en plate for den sjangerkonforme. 8. mars er jo litt sånn, man blir revet i mange retninger, sier Refsland.

– Plata blir vill, legger Solvang til.

Slipper plate: På Kvinnedagen lanseres en samleplate med kvinner, skeive og ikke binære. Maria Refsland og Ane Barstad Solvang inviterer til lanseringsfest.

Fysiske former

Da det ble klart at platen skulle være i fysisk format, kom ideen om å ha en fysisk lanseringsfest. På programmet står konserter med Gaspard, et Oslobasert undergrunnsband som ikke har gitt ut musikk siden 2014 og Sliteneliten, som er Refslands eget band.

Refsland og Solvang trekker videre frem flere kjente navn som bidrar på plata. En av disse er bandet Halvsøstra. De stammer fra Amtmandens døtre, et radikalt feministisk band, som oppstod på Kvinnefrontens landsmøte i 1974.

– Mange jenter hadde nok sine første konsertopplevelser med dem da, og de har nesten presset mange damer til å spille. De har vært kjempeviktige, både politisk og musikalsk, forklarer Refsland.

Hun tror mange ulike miljøer og målgrupper vil være interessert i plata.

– Jeg vil si at alle som skal på arrangementet på Ingensteds er målgruppen vår. Det blir en god miks med queerfeministiske folk fra ulike grupper. Vi får med Halvsøstra på plata, og de treffer et helt annet segment, og Ergi treffer igjen en helt annen gruppe. Femme Brutal har mye kontakter i mange eksperimentelle miljøer, som vi også kan sette pris på.

Refsland mener det hele vil bli en heidundrende fest.

– Vi trenger noen kvelder hvor vi kan feire litt, og å være litt trist og sint sammen. Man får en vitamindose av det. Det er enda en vei å gå i kvinnekampen og man trenger litt spirit inn i den.

Les også: Albumanmeldelse: Sjangerforvirra nytelse

Feminisme skal synges!

Feminisme kan bety så mangt, og for orden skyld spør Universitas hva de to tenker feminisme er.

– Jeg tenker på det som frigjøring, man har fortsatt undertrykkende strukturer mellom kvinner og menn og alt imellom. Man blir begrenset og får rammer og bokser på hvordan man skal opptre, selvfølgelig kan man gå ut av dem, men det koster litt og man får nok reaksjoner, sier Refsland.

Hun legger til at feminisme ikke bare handler om kvinnefrigjøring, men er viktig for alle kjønn.

– Man har kjempet for å få flere rom å være kvinne i, men menn har ikke hatt samme frigjøring. Man sliter med å være menneskelig, og jeg tror feminismen kan bidra til det. Feminisme handler om frihet.

For Solvang er feminisme et vidt begrep.

– Jeg tenker det er lik tilgang på kunnskap, tilgang på lik lønn, mer forskning på kvinnehelse. Det handler om representasjon, mer historier om kvinner i litteraturen, i kunsten, i historiebøkene, i skolebøkene. Det handler jo om å løfte kvinner.

– Jeg tenker fellesskap er politisk.

Maria Refsland, initiativtaker

Plata har fått navnet “Feminisme skal synges!” som forsterker inntrykket av at dette er et prosjekt som handler om fellesskap og musikkens bidrag til feministbevegelsen.

Er plata i utgangspunktet et prosjekt som handler om fellesskap mer enn et politisk budskap?

– Jeg tenker fellesskap er politisk. I en ideell verden er samfunnet innretta på å fremme fellesskap og samhold, mer enn splittelse og utenforskap, sier Refsland.

Les også: Kommentar: Slutt å måle min BMI

Powered by Labrador CMS