
Brennbar erkebiskop på besøk
Overhodet for mer enn 75 millioner kristne kom med en kraftig appell om å verne bedre om miljøet, da han besøkte UiO før helga.
Universitetets Gamle Festsal er helt stille. På benkene sitter professorer, biskoper og studenter og slår i hjel spente minutter med å se på den ærverdige arkitekturen. Så entrer erkebiskopen av Canterbury, dr. Rowan Williams salen. Alle reiser seg. Det er ikke hver dag de er på forelesning med en av verdens mektigste religiøse ledere. Williams er i Norge for å møte Kongen og statsministeren, og for å delta i tverrkirkelig samarbeid med Den norske kirke
– Trusselen mot miljøet er det største problemet for menneskeheten i dag, sier erkebiskopen med en dempet, men intens stemme.
Williams forteller om hvordan avhengighet til olje, forurensing av havet og mangel på rent vann utgjør en stadig mer presserende fare. Han sier at olje var en viktig faktor i krigen mot Irak.
– Krig i kommende generasjoner vil bli kjempet over vanntilgang. Det er allerede en faktor i konflikten mellom Israel og Palestina.
Konkrete krav
Erkebiskopen kommer med mange teologiske utlegninger om ulike kristne perspektiver på miljø. Noen ser på naturen som et budskap fra en skaper, mens andre ser på naturen som noe hellig mennesket får lov til å låne. Men nå krever erkebiskopen konkret handling, uavhengig av teologisk ståsted.
– Det må bli strengere internasjonal kontroll av oljeproduksjon og forbruk. FN må utarbeide rettigheter for naturen. Klarer vi ikke å løse miljøproblemet, så svikter vi hele menneskeheten.
Et utvalg heldige i salen får lov til å stille spørsmål etter foredraget. En lurer på om ikke Gud vil hindre at naturen ødelegges fullstendig.
– Vi kan ikke omgjøre Guds skaperverk. Men vi kan forårsake voldsom skade, og ødelegge vår fremtid som art på planeten, svarer Williams.
– Hadde vært krutt et annet sted
Prodekan på Det teologiske fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo (UiO), Trygve Wyller, er svært fornøyd med at erkebiskopen har valgt å profilere miljøvern når han besøker Norge.
– Budskapet hans er at miljøvern er et kirkelig tema, og det viser en kirke som er villig til å gå langt inn i sin egen samtid, sier Wyller.
– Kommer dere til å satse mer på miljøspørsmål i undervisningen på TF?
Dette er en påminnelse om at miljøvern bør være en del av en teologisk utdanning. Trygve Wyller, prodekan TF.
– Dette er en påminnelse om at miljøvern bør være en del av en teologisk utdanning, men jeg kan ikke love forrandringer i morgen, sier Wyller.
Prodekanen er imponert og inspirert av erkebiskopens frie uttalelser.
– Når han snakker om Irak og om oljeforbruk så kritiserer han sin egen regjering. Dette er krutt når han sier det i Storbritannia!
– Kunne en norsk biskop kommet med slik kritikk av norske myndigheter?
– Det er en forventning om at biskoper skal gjøre det, men det er uvanelig at det skjer. Erkebiskopens uttalelser uttrykker en britisk tradisjon hvor kirken er mer synlig i samfunnsspørsmål. Så Williams kommunikasjonsform kan forståes som en utfordring til Den norske kirke, avslutter Wyller.