KLAR: Universitetet i Stavanger er allerede lansert på nettjenesten iTunes University.

Etterlyser iTunes-forelesninger

Norges største universitet ligger i bakleksa når det gjelder tilgjengeliggjøring av forelesninger på nettet. – Universitetet i Oslo bør følge med i tiden, mener Studentparlamentets leder Mari Helén Varøy.

Publisert Sist oppdatert
HENGER ETTER: Mari Helén Varøy ved Studentparlamentet er ikke fornøyd med at Universitetet i Oslo henger etter Stavanger og Trondheim i tilgjengeliggjøringen av forelesninger på nettet.
KLAR: Det samme gjelder NTNU i Trondheim

– Flere internasjonale universiteter har lenge kringkastet forelesninger på nettet. Nå er det på tide at Universitetet i Oslo (UiO) kjenner sin besøkelsestid og følger med i tiden. Etter de siste dagenes mediefokus på at NTNU og Universitetet i Stavanger (UiS) har begynt å legge ut forelesninger på iTunes, er det flere studenter som har henvendt seg til oss og spurt om hvorfor ikke UiO har gjort det samme, sier Mari Helén Varøy, leder for Studentparlamentet i Oslo.

Hun påpeker at Det teologiske fakultet (TF) foreløpig er det eneste fakultetet ved UiO som har valgt å tilgjengeliggjøre forelesninger på nettet.

– Det er positivt at TF har vært tidlig ute med å legge ut forelesninger på nettet, men det er synd at det foreløpig bare er studentene på dette fakultetet som får glede av en slik tilgang. Nå bør de andre fakultetene på UiO følge opp utviklingen, sier Varøy.

Ingen forelseningsflukt

TF begynte å legge forelesninger på podcast på et eget nettsted høsten 2006, på initiativ fra fakultetets avdeling for kompetansehevende studier. Ifølge fakultetsdirektør Dag Myhre-Nielsen har TF hatt gode erfaringer med praksisen.

– Digital tilgang til forelesninger har styrket læringsprosessen for studentene våre, og det har heller ikke ført til at de har uteblitt fra forelesningene som man kunne frykte, sier han.

Også Karsten Tillerli, prosjektleder for NettOp, nettbaserte tjenester ved Universitetet i Stavanger, framhever at forelesninger i digitalt lydformat kan ha en positiv effekt på læring.

– Hovedmålet vårt er at studentene skal få tilgang til så mye informasjon som mulig. Alt digitalt materiale vi får publiseringsrett på vil bli lagt ut på iTunes, fra gjesteforelesninger til egenproduserte TV-programmer. Vi ønsker også å gi studentene mulighet til å publisere egne opptak av oppgaver, filmer, teaterforestillinger og lignende, sier han.

Ex. phil. på Radio Nova?

Påtroppende redaktør i Radio Nova, Kristoffer Ravneberg, har som målsetning å få rettigheter til å ta opp og kringkaste forelesninger fra UiO.

– Vi har lenge ønsket å sende lydopptak av forelesninger, men vi har foreløpig ingen konkrete planer om å gjennomføre dette. Som redaktør er dette noe jeg vil jobbe for å realisere, sier han.

Hvis det skulle bli aktuelt å samarbeide med UiO om dette, ville Radio Nova kringkaste forelesninger både på lufta og på hjemmesiden sin.

– Det hadde nok primært blitt snakk om de største og mest populære forelesningene, som for eksempel ex.phil-undervisning, sier Ravneberg.

Varøy håper at universitetets nye rektorat vil se viktigheten av at undervisning tilgjengeliggjøres digitalt.

– UiO har fått et nytt rektorat, og det kan medføre nye muligheter for at dette blir gjennomført. For Studentparlamentet er det viktig at UiO følger i fotsporene til NTNU og UiS, sier hun.

Rektor Ole Petter Ottersen understreker at UiO er opptatt av å gjøre undervisningsmateriell tilgjengelig gjennom nye og kreative løsninger som iTunes, men som statsinstitusjon må universitetet forholde seg til gjeldende rett.

– Her er det ikke bare tut og kjør. Alt som har med nye undervisningsformer å gjøre er interessant for UiO, men det er helt essensielt at dette er basert på frivillighet og entusiasme blant foreleserne, og at spørsmålet om opphavsrett tas i betraktning, sier Ottersen.

Powered by Labrador CMS