Filmelskernes marerituale

Nissen kidnappes og julaften kuppes av et vandrende skjelett. Julen er ikke helt den samme på filmklubben.

Publisert Sist oppdatert

Tidlig på 1980-tallet: Ved enden av animasjonssamlebåndet i Disney Studios sitter en mann med én oppgave: Å tegne bambiøyne på hunde- og revevalper. Øyne er uttrykk, blir han fortalt. Han sitter imidlertid på en dyster hemmelighet. I skrivebordskuffens mørke lever en egen verden av skisser og tegninger. Et bysamfunn av daudinger ledet av et skjelett. Der øynene hans skulle ha vært; to sorte, dype hull.

– Tim Burton\'s The Nightmare Before Christmas er Hollywoods mørkeste animasjonsfilm. Den er så totalt annerledes fra all annen amerikansk animasjon, sier Eirik Smidesang Slåen, Burton-entusiast og pr-ansvarlig i Blindern Filmklubb.

Burton-filmen har blitt en juletradisjon for de åtte største filmklubbene i landet, Blindern filmklubb inkludert. Det er sjette året på rad at de avslutter høstsemesteret med den animerte julefilmen.

Visuelt geni

Sent på 1980-tallet: Tim Burton har sluttet hos Disney. Han har regissert en rekke kritikerroste og pengeinnbringende filmer, men noe mangler. I arkivet hos Disney ligger utkastene til en animasjonsfilm som aldri ble laget. Den var for mørk. Nå vil han hente den frem igjen.

– Jeg vil påstå at Burton er filmverdenens beste nålevende scenograf. Han har lykkes i å skape en helt ny visuell uttrykksform, blant annet ved å hente og utvikle gamle hollywoodsjangre. Spillefilmene hans foregår i nesten animerte universer, sier Smidesang Slåen.

Da Burton jobbet for Disney, skrev han under på en kontrakt der han ga fra seg rettighetene til alt han tegnet i ansettelsesperioden. I håp om at Disney har glemt det hele, sender han agenten sin inn i arkivene. Gigantkonsernet vil ikke gi fra seg rettighetene, men ser inntektspotensialet og lar likevel Burton lage filmen.

Skjelettjul

Plottet: Utgangspunktet for handlingen er et dikt Burton skrev inspirert av Clemet Clarke Moores juleregle

The night before christmas.

Hovedpersonen i Burtons historie er den knoklete stilken Jack Skellington. Hvert år regisserer han en forrykende fryktfestival i byen Halloween. Han forgudes av byens burleske borgere, men selv føler han et tomrom. Han er trett av de gamle rutinene. Han vil gjøre noe nytt. Under en selvransakende spasertur i den visne krattskogen utenfor Halloween finner han porten til Julebyen. Oppglødd over oppdagelsen bestemmer Jack seg for å ta over Julaften. Hele byen settes i sving. Det går selvsagt forferdelig galt.

Arkivdykk

Tidlig på 1990-tallet: Produksjonen er omstendelig. Burton trer selv inn i produsentrollen og ansetter MTV-animatør og venn Henry Selick som regissør. Musikeren Danny Elfman får oppgaven å gjøre Burtons dikt om til musikal. Etter tre år foreligger resultatet. En mørk og annerledes julefilm, en nyvinning innen animasjon.

– Den har fått en slags kultstatus. En film de fleste filmklubbene viser i desember. Jeg synes det er en genial måte å avslutte før jul på. Julen har kanskje blitt litt borte i den kommersielle verden. Jacks barnslige og nysgjerrige tilnærming til høytiden minner meg om hva julen egentlig er. Jeg blir virkelig i julestemning av filmen, sier Smidesang Slåen.

2001: Tim Burton\'s The Nightmare Before Christmas

vises i Sophus Lies auditorium onsdag 5.desember klokken 19.

Nightmare Before Christmas

Powered by Labrador CMS