Opptegnelser fra et kjellerdyp

Nytt lys kastes over et av de mørkeste rommene på Chateau Neuf, når det gjenåpnes etter flere måneder med stengte dører.

Publisert Sist oppdatert
TEKNISK: Det er mye man skal vite, blant annet at det er viktig at rullene skylles godt før de henges til tørk. Fremkallingsprosessen tar gjerne over en time, og det er før man kan begynne å lage papirbilder.

Studentenes Fotoklubb

  • Stiftet i 1957 etter å ha eksistert i omtrent et år som Fysikernes Fotoforening.
  • Har to grupper, Doku, 100 kr i året, og Mørkerom, 200 kr i året (studentpriser).
  • Tilbyr kurs for alle, både helt nybegynnere og viderekomne, i både digitalt og analogt foto.
  • Holder jevnlige stormøter med kjente foredragsholdere. Åpne for alle.
  • Nettside: [www.fotoklubben.no](http://www.fotoklubben.no/)

De holder til i dypet under Chateau Neuf. De er få, de er rare, og de må ha spesiell tillatelse fra universitetet for å få tilgang. De går ned mange trappetrinn, gjennom mange dører, forbi alle de tomme ølflaskene fra Glassbaren, og kjenner kjellerens irrganger bedre enn noen. Vi finner dem til slutt innerst, bortest – i mørkerommet.

Til å være en av de aller eldste studentforeningene ved universitetet, stiftet i 1957, er Studentenes Fotoklubb en overraskende obskur gjeng. Hit ned kommer kun de mest ihuga analogfotofantastene for å stå i timevis i kjemikaldunst og bekmørke for å fremkalle det perfekte fotografi. Etter at Oslo Kameraklubb la ned sitt mørkerom er dette det eneste åpne mørkerommet i byen.

Raringene i kjelleren

– Det er klart det er kulest med analogt, sier mørkeromsansvarlig Mia Frogner.

Hun trives best når hun får stå alene nede i kjelleren med en halvhviskende singer/songwriterinne på den lille cd-spilleren, opp til albuene i fremkallervæske.

– Vi er jo blitt raringene i kjelleren, sier hun uten blygsel.

– Bare å fremkalle filmen tar godt over en time, og det er før du begynner å lage papirbilder av den. Når jeg går ned hit gjelder plutselig ingenting av det jeg skal rekke til i morgen lenger, sier hun.

Mørkerommet har vært stengt siden mai på grunn av utskiftning av ventilasjonsanlegget. Frogner forteller at det ikke er spesielt sunt å henge over denne typen kjemikalier uten et godt lufteanlegg. Tidligere var fotoklubben en nisje for fysikkstudenter, men Frogner kan opplyse om at det finnes mange forskjellige typer studenter som er medlem nå.

– Det er mye HF-folk, men vi har også mange andre. En veterinærstudent, for eksempel, ringte meg i går og ville gjerne komme på kurs.

En franskmann på utveksling kommer lydløst glidende gjennom den lystette snurredøren fra mørkerommet.

– Og det er faktisk flest gutter her, sier hun mens hun skyller den lille brune rullen under rennende vann.

Kurs hvert semester

– Vi holder mørkeromskurs i begynnelsen av hvert semester, og flere foredrag gjennom semesteret. Disse besøkes av mange, også av folk som ikke er medlemmer i Fotoklubben, sier Frogner.

– Analogt foto er jo ikke så mye brukt lenger, men vi merker at det blir mer populært. Flere kommer inn med pappas gamle kamera som de fant på loftet og vil lære mørkeromsteknikk.

Med det forsvinner Mia Frogner inn gjennom den mystiske snurredøren og vi blir igjen alene blant kjemikalier og filmruller. Det er mørkt og dørgende stille. Finner vi veien ut igjen?

Powered by Labrador CMS