
Når eksamen er en dans på roser
Mens de fleste studentene i Oslo sitter med hodet godt begravet i pensum, har noen studenter andre måter å forberede seg til eksamen på.






Anne Jorunn Bauge snurrer over gulvet i piruett etter piruett. Feilfritt og konsentrert viser hun koreografien hun har øvd på i flere måneder. Bauge går siste året på Norges Dansehøyskole (NDH), og øver til sin avgangseksamen i tradisjonell jazz. Det er en av pedagogene ved skolen som har koreografert dansen der hele klassen tar del. Men studentene har også jobbet sammen i grupper for å komme frem til det endelige materialet – en kombinasjon av tradisjonell jazz og mer konseptuelle scener.
Vi øver oss på å stå på scene og på å uttrykke oss, og det er fint at vi blir vurdert i det vi blir trent opp til.»
Anne Jorun Bauge, student ved Norges Dansehøyskole
– Jeg liker bedre praktiske eksamener enn de tradisjonelle skriftlige. Vi øver oss på å stå på scene og på å uttrykke oss, og det er fint at vi blir vurdert i det vi blir trent opp til, sier Bauge.
Studentene ved NDH er på skolen fra halv ni til fire hver dag. De har en times lunsj, og resten av dagen går med til dansetimer.
– Det er godt å bli ferdig med studiene, men på den annen side er det trygt her. Pedagogene vil at vi skal bli bedre, og pusher oss. Det kommer jeg til å savne. Når vi kommer ut i den virkelige verden må vi finne det drivet selv, sier Bauge.




Eksamen i Tsjekhov
På Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) står Ravdeep Singh Bajwa og erklærer følelsene sine for medstudent Stine Robin Berg Hansen midt i en sirkel av publikum og studenter. Rommet er mørkt, kun opplyst av glødelamper, og publikum følger nysgjerrig med. Det er første akt av bacheloroppsetningen til Teater- og skuespillerfagstudentene. Stykket er Måken: En Variasjon, skrevet av Anton Tsjekhov, regissert av Gianluca Lumiento. Men bachelorforestillingen gjør ikke studentene veldig nervøse.
– Opptaksprøvene var mer nervepirrende enn alt annet på studiet. Da kjente man ingen. Men alle i klassen er superdyktige. Vi kan kaste oss ut på gulvet sammen og få til noe uansett, og det er veldig betryggende, sier Ravdeep. Han har spilt Kostya, stykkets protagonist, i kveldens oppsetning.


– En livsstil, ikke en jobb
I motsetningen til NDH og KHiO, der eksamenene foregår i fellesskap, øver Guro Saastad mye alene med bratsjen sin når hun ikke har prøvespillinger for venner eller veiledningstimer med lærerne. Hun er snart ferdig med musikkstudiene på Barrat Due musikkinstitutt.
– Bratsjen er det instrumentet som er nærmest menneskestemmen. Jeg forelsket meg i klangen, sier hun, og spiller noen varme toner på det som ser litt ut som en fiolin, men er noen hakk større.
– Jeg har på en måte øvd hele livet. All tiden jeg har går med til å utvikle meg på en eller annen måte. Det kan være øvelser, egenøvinger, spilletimer, at jeg hører på musikk eller går på konserter. Det er en livsstil, ikke en jobb, forteller Saastad.
Når hun spiller, smiler hun, mens hun ser ned på instrumentet. Rolig stryker hun buen over strengene og maner frem toner og melodier.
Saastad øver til en timelang solokonsert, hennes siste eksamen på studiet, hvor hun skal fremføre flere selvvalgte stykker.
– Jeg tror det er viktig ikke å tenke på det som en eksamen. Det viktigste er at man klarer å formidle noe. At sensor for et lite øyeblikk glemmer å vurdere deg og bare opplever noe. Målet er at man viser hvem man har blitt som musiker.

