EKSAMENSVAKT: Hvis Fredrik Fernando Austad hadde vært eksamenssvakt, ville han bedt studentene utføre det han kaller for «kontorpusten» før konserten.

Eksamenstresset?
Pust ut – Universitas hjelper deg.

Stive skuldre, høy puls og økt stressnivå som følge av eksamensperioden? Kanskje meditasjon og pusteøvelser, etterfulgt av én time med klassisk musikk, er svaret.

Publisert

Det er et sikkert vårtegn: lesesalene i Oslo fylles opp. I stillesalene går ekkoet av sukk, klapring i tastatur og bokser med energidrikk som sprettes. Eksamenssesongen har nådd sitt høydepunkt. Hvordan skal man håndtere stresset best mulig? Et raskt Google-søk gir tusenvis av forslag. Pust, mediter, sov, løp, spis riktig, tenk positivt. Men i mai tikket det inn et litt annerledes forslag i Universitas' innboks: «Pust før konsert», etterfulgt av «Kort og klassisk», i regi av… Oslo-Filharmonien?

Undertegnede, som aldri har mestret verken meditasjon eller pusteøvelser – snarere tvert imot – kunne ikke ideen vært mer uventet. Tidligere har slike forsøk bare økt pulsen.

Likevel drar Universitas utsendte av gårde, nysgjerrig på om Oslos pusteguru og noen toner av Beethoven faktisk kan gjøre en forskjell.

Pust bort eksamensnervene

Tenk deg dette: Klokken nærmer seg 10.00 i Silurveien. Studentene sitter klare for eksamen. Rett før Inspera åpner, har alle sammen fullført en pusteøvelse for å roe nervene. Dette er i hvert fall situasjonen Universitas ser for seg når vi møter Fredrik Fernando Austad, som har utdannelse i pusteterapi.

Austad har blitt en kjent profil på sosiale medier. I 2023 ga han ut boka Pust ut sammen med Kasper Kristoffersen. Duoen jobber med pust, meditasjon og stressmestring.

Vi møter ham rett før han skal lede en guidet pusteøkt. Austad trasker bort til en stabel med svarte stoler. Disse kunne like gjerne vært brukt i Silurveien. 

– Jeg kaller det «kontorpusten» når jeg underviser for bedrifter.

Han demonstrerer:

Du setter deg ytterst på stolen, føttene godt plantet i bakken. Legger ansiktet i hendene. Slapper av i skuldre og kjeve. Puster inn gjennom nesen. Holder pusten i ett, to – og slipper ut.

– Gjenta dette minst fem ganger, sier Austad.

Han forklarer hva som skjer i kroppen. Når vi lukker brystet og puster med magen, får vi mer oksygen inn. Det gir ro og økt fokus.

Samtidig aktiveres vagusnerven – en av de viktigste hjernenervene – og det parasympatiske nervesystemet, som styrer kroppens automatiske funksjoner.

Man ender i det en kaller «rest and digest», ifølge Austad . Det motsatte av stress – og en mer optimal tilstand for en eksamensklar student. 

Fra yogamatte til konsertsal

Universitas deltar i en halvtimes guidet pusteterapi for å finne ut om dette faktisk kan lette på trykket fra eksamensstresset. 

Austad forteller om samarbeidet med Oslo-Filharmonien. Konseptet handler om å finne ro før konsertstart. 

– I stedet for å løpe rett fra jobb eller forelesning, tilbyr vi en pustetime. Den hjelper deg å lande i kroppen, slik at du kan lytte dypere til musikken, forklarer han.

Internasjonal forskning støtter ideen. 

Ifølge en studie gjennomført av University of Caen Normandie (UNICAEN) presterer studenter som leser til klassisk musikk bedre enn de som ikke gjør det. University of South California (USC) viser til at klassisk musikk kan forbedre søvnkvalitet – noe som er ekstra nyttig i eksamensperioden.

Pust ut på ... Lawo?

Nei da, ikke utestedet. Den tidligere platebutikken som spesialiserte seg på klassisk musikk, selvfølgelig. Her møter Universitas Austad før han skal lede pustetimen. 

Han har jobbet i det kreative feltet i flere år, og i midten av 20-årene begynte han å interessere seg for meditasjon og holistiske og spirituelle praksiser. 

Da startet han å jobbe både med mindfullness og coaching i kombinasjon med det kreative. For tre år siden tok han en utdannelse i pust.

– Hvordan tar man egentlig utdannelse i pust?

– Jeg fant en skole med godkjent pensum i «conscious connected breathwork». Utdanningen tok seks måneder, sier han.

Dette er en pusteteknikk hvor inn- og utpust kobles sammen uten pause. Ifølge Austad handler det om å gjøre en fysisk øvelse som aktiverer nervesystemet, og hjelper deg å gi slipp – både fysisk og mentalt.

PUST FØR KONSERT: Flere har møtt opp for å puste ut i forkant av konsert med Oslo-filharmonien.

Yogisk søvn

Inne i et lite rom ved Oslo Konserthus ligger et titalls mennesker stille på matter. Stearinlys er tent. Blomster står i vaser. Et stort flygel står til høyre, og en vegg er dekorert med strykeinstrumenter.

Lyden fra høyttalerne veksler mellom rolige melodier og naturlyder. Forrest står Austad – iført beige chinos og blå linskjorte. Han ber deltagerne puste dypt inn. Innpust og utpust i ulikt tempo fyller rommet. 

– Pust inn med nesen, og fyll magen som en ballong, lyder instruksene fra pusteterapauten.

Etter noen runder med pust er det klart for det han kaller «yogisk søvn». Kroppens ulike deler skal få oppmerksomhet – og så gis slipp på.

– Dette skal sette oss i en tilstand av hvile og søvn, samtidig som vi kommer i kontakt med kroppen og bevisstheten, sier han.

Tommel, ringfinger, underarm. Venstre bryst, høyre bryst, kne og fot. En etter en skal delene av kroppen føles, og så smelte sammen til én helhet.

– Fra dette stedet får du lov til å legge fra deg tanker om hvem du bør være, avtaler, gjøremål. Du skal bare være til stede med pusten, fortsetter han.

For mange studenter er det nettopp dette som fyller hodet: pensum som henger etter, eksamener som kommer tett. Et nytt krav før det forrige er ferdig.

– For noen vil pusteterapi og klassisk musikk kanskje føles utilgjengelig eller vanskelig å integrere i en stressende eksamensperiode. Hva tenker du om det?

– Dette er teknikker som har eksistert i over 6000 år. De er høyst tilgjengelige – pusten finnes i deg i utgangspunktet.

– Du trenger ikke være spirituell eller ha en tro for å bruke dem, sier Austad.

Lokomotiv-pust og Chanel-vesker

I den siste delen av timen økes tempoet i pusteøvelsene. Deltakernes pust høres ut som et lokomotivtog som sakte beveger seg gjennom rommet: to pust inn, to pust ut.

– Kjenn energien sirkulere i kroppen, sier Austad.

Sakte vender deltakerne tilbake til rommet. Øynene åpnes. Noen strekker seg, andre gjesper. En nikker fornøyd til venninnen sin.

En kvinne slenger Chanel-vesken over skulderen og går for å ta på skoene sine.

 Ved hjelp av diafragmantiske pust, også kjent som dype magepust, mener Austad at studenter kan ta med seg pusteteknikker inn i den stressende perioden. Han understreker samtidig at man ikke må glemme å leve.

– Lag plass for aktivitet som gir deg kreativitet, motivasjon og inspirasjon. Slik opprettholder du balansen i livet, avslutter han.

Nå venter neste del av opplevelsen: en time med Beethoven i Oslo Konserthus. 

Unngå katastrofetankene

Er du en stresset student uten planer om å svinge innom Oslo-Filharmonien? Fortvil ikke.

Marthe Stornes, universitetslektor ved NTNU og terapeut innen dialektisk atferdsterapi (DBT), har noen gode råd.

Hun sier at både musikk og pusteøvelser kan hjelpe kroppen å regulere stress. Det kan skje direkte ved å roe ned nervesystemet, eller indirekte gjennom distraksjon.

Men hun understreker at hun ikke har spesialkompetanse på hvordan klassisk musikk påvirker stressmestring. Likevel har hun flere konkrete tips til hvordan du kan håndtere eksamensperioden bedre.

– Det viktigste er å finne ut hva som fungerer for deg, sier Stornes.

Ikke sammenlign deg med medstudenter som sitter tolv timer på lesesalen, eller de som tilsynelatende lever i full indre ro.

– Når vi prøver å kopiere andre, kan vi strekke oss utover våre egne grenser, forklarer hun.

Noen trenger hjelp til å takle tankekjør. Andre sliter mest med kroppslige symptomer som hjertebank, tørr munn eller klamme hender. Alt dette er normale stressreaksjoner, ifølge Stornes.

– Det finnes mange teknikker, men det viktigste er å stole på deg selv, sier hun.

Hun minner om at det er helt greit å være litt annerledes enn vanlig i eksamensperioden. Søvn, mat og rutiner påvirkes ofte. Derfor kan det være lurt å gi beskjed til de rundt deg om at du er i en krevende fase.

– Det er viktig å forstå seg selv og vise seg selv omsorg, sier hun.

Blant verktøyene hun anbefaler, er pusten. Pust med magen. Sitt med åpne håndflater i fanget. Slapp av i musklene og se rett frem. Prøv gjerne ut et «halvsmil» – et bittelite smil som nesten ikke synes.

Legge merke til hvilke tanker som oppstår. Ta en faktasjekk. Hva er egentlig det verste som kan skje?

Marthe Stornes, universitetslektor ved NTNU og atferdsterapaut

– Kroppen sender signaler til hjernen. Hvis du beveger deg rolig i en stresset situasjon, kan følelsene også roe seg, forklarer hun.

Til slutt har hun ett siste råd:

– Legg merke til hvilke tanker som dukker opp. Ta en faktasjekk. Hva er egentlig det verste som kan skje?

Det finnes ingen fasit på hvordan man takler eksamensstress.

Men én ting gjelder for alle: pust ut, senk skuldrene – og finn din egen måte å koble av på. Enten det er med Beethoven eller Charli XCX.

Powered by Labrador CMS