1980: The Clash spiller i Storsalen like etter at de har gitt ut det legendariske albumet _London Calling_. (FOTO: Helge Øverås)

Gullalderen som forsvant

Visste du at The Kinks, Pearl Jam, AC/DC og Ramones har spilt på Chateau Neuf? På 1970 og 80-tallet var storstua en av byens viktigste musikkscener.

Publisert Sist oppdatert

*Disse har spilt på Chateau Neuf:*

  • Utvalgt liste siden åpningen i 1973: Pearl Jam, The Kinks, The Clash, Patti Smith, Soundgarden, Public Enemy, White Stripes, Ramones, Miles Davis, ABBA, Genesis, Leonard Cohen, Iggy Pop, Eurythmics, AC/DC, Chuck Berry, Thin Lizzy, Elvis Costello.
  • Største artister i 2009: Donkeyboy, Isis, Efterklang, Slagsmålsklubben, Bob Hund, No Age.
  • Takk til Helge Øverås og Hans Arne Nakrem for lån av bilder.

CHATEAU NEUF:30. august 1980: Ramones spiller i Storsalen på Chateau Neuf, en konsert som av mange blir husket som det mest minneverdige øyeblikket i scenens musikkhistorie. I forkant av Oslo-besøket hadde gitarist Johnny Ramone uttalt seg positivt om Ronald Reagan i et intervju med en svensk avis, og dette gikk ikke upåaktet hen blant byens punkere.

– Oslopunkerne stormet scenen, og publikum og vakter havnet i slåsskamp mens bandet spilte videre. Etter at scenen ble stormet for andre gang måtte Ramones rømme scenen. Jeg har lest i etterkant at konserten ble avbrutt etter en snau halvtime. Den ene lysriggen kollapset, men heldigvis ble ingen skadet. Det var en fantastisk konsert, sier Helge Øverås.

LES OGSÅ: [Spikern i kista for Betong](1)

Viktigste scene i byen

Et dykk i historien viser at Chateau Neuf har tatt i mot flere av de største navnene innen rockens historie, og Ramones står i et celebert selskap med band som The Clash, Pearl Jam, ABBA, AC/DC og The Kinks.

DET GLADE 80-TALL: Frekt og tidsriktig fra Eurythmics da de gjestet Chateau Neuf i 1984. (FOTO: Hans Arne Nakrem)

Hans Arne Nakrem studerte geologi og var en hyppig konsertgjenger i perioden mellom 1976 og 1984. Med foto som hobby, har han foreviget mange legendariske øyeblikk på Chateau Neuf. Nakrem trekker frem The Clash og Patti Smith som sine to beste konsertminner.

– The Clash-konserten endte med at scenen ble invadert av publikum etter invitasjon fra Mick Jones. Publikum fikk lov til å spille og synge sammen med bandet, sier Nakrem.

Mangeårig musikkjournalist og radioguru i NRK Harald Are Lund forteller at Chateau Neuf tidligere hadde en helt spesiell stilling som musikkscene i Oslo.

– Chateau Neuf var en av de viktigste scenene i Oslo på 1970- og 80-tallet.

Harald Are Lund, musikkjournalist i NRK.

– Chateau Neuf var en av de viktigste scenene i Oslo på 1970- og 80-tallet, sammen med Rockefeller og senere også Sentrum Scene, sier Lund.

Rockefeller ble ikke etablert før i 1986, og Chateau Neuf hadde derfor rollen som det viktigste konsertlokalet til langt ut på 80-tallet.

– Konsertene ble ofte utsolgt, og siden man ikke kunne bestille billetter over nett, hendte det stadig at man måtte overnatte i kø for å sikre billett, mimrer Nakrem.

LES OGSÅ: [Betong lover musikkbonanza](2)

GABBA GABBA HEY: Her tørner vakter og punkere sammen under Ramones-konserten i 1980. Gitarist Johnny Ramone støttet president Ronald Reagan, og bandet ble til slutt tvunget til å forlate scenen under konserten i Storsalen. (FOTO: Helge Øverås)
IKON: Fillete jeans og skinnjakke ble obligatorisk for punkere på 80-tallet, her presentert ved Joey Ramone. (FOTO: Helge Øverås)

Nirvana avlyste

Selvutnevnt rockearkeolog og vokalist i bandet WE Thomas Felberg er bitter for at han er var for ung til å oppleve Chateau Neufs storhetstid på 70-tallet.

– Jeg har enda smerter for at jeg bare var to år i 1974, og dermed ikke fikk sett Genesis.

Fra tidlig 90-tall trekker Felberg frem Betong som en scene med legendariske bookinger.

– Pearl Jam, Soundgarden og Public Enemy spilte alle på Betong. Pearl Jam spilte akkurat før de slo i gjennom, like etter konserten i Oslo var de nummer én på listene i USA, og Soundgarden var der på sitt absolutt råeste. Neste gang jeg så Soundgarden var på en stappfull Sentrum Scene, så bookingen av grønsjband var helt genial.

Så bra var faktisk bookingen, at det egentlig var meningen at Nirvanas Nevermind-turné skulle ta turen innom Betong.

– Denne konserten ble det dessverre aldri noe av. Nirvana slo i gjennom for fullt i Statene, og dermed ble hele europaturnéen avlyst, forteller rockearkeologen.

Felberg har selv spilt på Betong, og har mange gode minner fra både foran og på scenen.

– Den mest grensesprengende og legendariske konserten jeg noensinne har sett var på Betong, med et spacerock band som heter Hawkwind. Sceneshowet og lyssettingen var helt sinnsykt, skikkelig psykedeliske greier. Til slutt ble jeg bare stående helt fremme ved scenekanten og holde meg fast i gjerdet, forteller han.

THE KINKS: Ray Davies fra The Kinks på scenen i Storsalen 1978. (FOTO: Hans Arne Nakrem)

– Taper konkurransen

Som leder i Konsertforeningen Betong er det Ingrid Marie Urdshals som i dag styrer mesteparten av konsertbookingen på Chateau Neuf. Hun mener konkurransen for å booke band har økt enormt de siste årene, noe som gjør det vanskelig å booke et sterkt program.

– Vi taper de store banda til Rockefeller, Sentrum Scene og Valle Hovin. Beliggenheten vår er dårlig, t-banen slutter å gå tidlig i helgene, og folk velger de mer sentrumsnære lokalene.

Likevel mener Urdshals at det fremdeles er mulig å booke artister av et stort internasjonalt format.

– Muligheten er der, men sjansen for å tape mye penger er større når vi booker store band. Først og fremst prøver vi å booke på kred, og styrer derfor unna de store kommersielle artistene.

Thomas Felberg mener bransjen har endret seg drastisk i løpet av de siste 20 årene, og peker på flere faktorer som gjør det vanskelig å få til en tilsvarende booking i dag.

– På denne tiden hadde ikke bookingbransjen kommet så langt. Det var klubbene selv som booket, og det fantes nesten ingen profesjonelle aktører. Dessuten har det blitt mye dyrere, og undergrunnsmusikken, som grønsjen var et eksempel på, har blitt slukt av kommersielle krefter.

Urdshals har likevel tro på at Chateau Neuf skal fortsette å være en viktig scene i Oslo.

– Vi ønsker fremdeles å hevde oss blant de største scenene i byen, men har nettopp gått gjennom et generasjonsskifte i styret og det kommer til å ta tid før vi kommer oss opp på tidligere nivå, sier hun.

Powered by Labrador CMS