Vaktbikkje: Studentombud Marianne Rustberggard har som mål å gjøre seg mer synlig blant studentene. Siden februar i år har hun sett flere eksempler på alvorlige regelbrudd.

Har avdekket alvorlige regelbrudd

Studentombud Marianne Rustberggard har funnet flere tilfeller ved Universitetet i Oslo der studentenes rettigheter er redusert. – Sjokkerende, mener Studentparlament-leder Gabrielle Legrand Gjerdset.

Publisert Sist oppdatert

En fersk rapport der Rustberggard evaluerer sitt første halvår som Norges første og eneste studentombud, viser flere alvorlige funn som strider mot studentenes rettigheter:

Ifølge rapporten har studenter fortalt ombudet om «frykt for represalier», og at de opplever å bli tråkket på.

«Enkelte har opplevd å bli kontaktet av enheten der de studerer og fått spørsmål om hva de ønsker å oppnå med å kontakte studentombudet», skriver ombudet i rapporten.

– Jeg visste ikke helt hva slags problemer jeg kom til å møte i denne jobben, det eneste jeg vet er at jeg har nulltoleranse for alle regelbrudd, sier Rustberggard.

Hun er særlig bekymret for studentenes rettssikkerhet i skikkethetssaker.

– Rettssikkerheten til studentene må tydeliggjøres i saker der studenter står i fare for å miste studieretten sin. Å foreta skikkethetsvurderinger er en viktig del av UiOs samfunnsansvar, sier Rustberggard.

Ombudet mener Universitetet må være mer påpasselige med å informere både om at det foretas skikkethetsvurderinger, og om studentenes rettigheter.

Hun ønsker ikke å gå i detalj om de konkrete regelbruddene, da dette vil innebære å bryte taushetsplikten.

  • Brudd på taushetsplikten
  • Systematiske avslag på klager
  • Forskjellsbehandling
  • Uforsvarlig lang saksbehandlingstid

– Urovekkende funn

Bekymret: Studentparlamentet kjempet i lang tid for å få på plass et studentombud. Leder Gabrielle Legrand Gjerdset er bekymret for de tendensene ombudet nå omtaler.

Leder for Studentparlamentet ved UiO, Gabrielle Legrand Gjerdset, synes funnene er urovekkende.

– Jeg er sjokkert. Forskjellsbehandling, brudd på taushetsplikt og systematiske avslag på klager. Jeg håper virkelig ikke at det er en kultur for dette, sier Gjerdset.

Hun tar funnene fra rapporten alvorlig og understreker at alle som har problemer, burde oppsøke studentombudet.

Med Rustberggard som studentombud mener Gjerdset studentene er i gode hender.

– Marianne gjør en kjempejobb, og det ser ut som hun går grundig til verks når hun jobber, sier Gjerdset.

Viserektor ikke overrasket

Viserektor ved UiO Ragnhild Hennum mener rapporten er for generell til at hun vil kommentere den.

Men hun er ikke overrasket over de mange alvorlige funnene.

– Det var derfor vi ville opprette et studentombud, men det er altfor generelle saker i rapporten til at jeg kan kommentere dem skikkelig, sier Hennum.

– Synes du ikke at systematiske avslag på karakterklager er urovekkende?

– Hvis det har vært tilfelle med en student, så beklager vi selvfølgelig dette. Vi behandler tusenvis av enkeltsaker hvert semester. Vi mener vi har gode saksbehandlingsrutiner, men feil kan selvfølgelig skje, sier Hennum.

– Når avslagene omtales som systematiske, må dette gjelde mer enn én person?

– Systemene for sensurklager er godt gjennomarbeidet og forankret i lovverk. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre våre rutiner. Hvis det er flere enn én av de 35 som har oppsøkt studentombudet, som har opplevd noe slik, så er det selvsagt noe vi må ta alvorlig, sier viserektoren.

– Er du sikker på at systemet har fungert godt nok?

– Det er helt klart at noen enkeltsaker kunne vært behandlet bedre. Det er akkurat derfor vi har studentombudet, sier Hennum.

Få studentrettigheter

Rustberggard mener studenter har for få rettigheter i dag. Hun sammenligner arbeidsmiljølovens 60 sider med universitets- og høyskoleloven – som har kun én paragraf om læringsmiljø.

Studentombudet mener blant annet at studenter som varsler om kritikkverdige forhold, mangler vern mot represalier.

– Når det er mangler på rettighetene, mangler det kanskje også på bevissthet. Fravær av rettigheter kan gjøre at behovet for et ombud settes på spissen. Men det hadde vært enklere om det var flere håndfaste rettigheter for studentene jeg kunne slå i bordet med, sier hun.

– Føler seg alene

Rustberggard har samarbeidet tett med Tina Kaare, studentombudet ved Københavns Universitetet i Danmark, som ble opprettet i januar, bare en måned før det norske.

– Forslaget om et studentombud ble første gang bragt på banen i 1958. Tror du universitetene har vært redde for å opprette studentombud?

– Nei, jeg tror ikke de har vært redde. Men det har vært uenigheter om hvorvidt man i det hele tatt skal ha denne funksjonen, og deretter hvordan den mer presist skal utformes, sier Kaare.

Kaare mener det viktigste med både Rustberggard og hennes jobb er at studentene har en person som de kan gå til, og som ser tingene fra deres side.

– Jeg har opplevd mange studenter som har følt seg veldig alene mot et stort system, som ikke lytter eller ivaretar deres interesser, sier Kaare.

I rapporten skriver Rustberggard at hun vil bli mer synlig i løpet av dette semesteret.

– Det er viktig at folk vet at jeg eksisterer. Jeg vet det er mye informasjon for studentene nå i semesterstart, men jeg håper ordet sprer seg, sier Rustberggard.

Hun oppfordrer alle studenter som har hatt problemer i møte med UiO, til å ta kontakt med henne.

Føler du deg dårlig behandlet? Tips oss! tips@universitas.no

Powered by Labrador CMS