FELLES: Wenche Åsheim og Tore Dehlin går nå på bachelorprogrammet i religionsstudier, et samarbeid mellom HF og TF. De skulle ønske de to fakultetene ville sammarbeide om en master også.

HF bli ikke med

Teologisk fakultet vil starte et eget masterprogram i religion. Det blåser liv i debatten om hvem som skal ha ansvar for religionsstudier.

Publisert Sist oppdatert

- Du skriver ikke akkurat en oppgave på TF der du gir noen spark til Jesus. Tore Dehlin, student på bachelorprogrammet i religionshistorie

– Alle store universiteter har et tilbud om mastergrad i religion eller religionsstudier, og det er på høy tid at Universitetet i Oslo (UiO) får sitt, sier Trygve Wyller, prodekan ved Teologisk fakultet (TF).

Siden 2003 har UiO hatt tilbud om bachelorgrad i religion, et samarbeid mellom Det humanistiske fakultet (HF) og TF. Nå ønsker TF alene å tilby et masterprogram utover dette. Forslaget ferdigstilles neste uke, og TF vil forslå navnet «master i religionsstudier». Saken vil bli behandlet i møtet i studiekomiteen ved UiO 9.desember.

Reagerer på navnvalg

I forkant av etableringen av bachelorprogrammet i 2003, var det stor debatt mellom fakultetene, og ikke minst internt på HF. Religionshistorikerne trakk seg fra samarbeidet, blant annet fordi de følte at kristendommen fikk for stor plass i studiet. Og det er noe av grunnen til at HF nå ikke vil være med på samarbeidet om en master.

– Vi anser at masteren som TF vil lage, har et fokus på religionsdialog og det vi kan kalle anvendt religion, mens vi på HF fokuserer mer på kritiske religionsstudier. Vi er ikke med på den praksisorienterte retningen som TF ser ut til å ønske, sier Tor Egil Førland, prodekan for studier på Det humanistiske fakultet (HF).

– Religionshistorikerne våre har ikke som ambisjon at religionene skal nærme seg hverandre, de studerer religion for å skjønne hva det er for noe, for å si det enkelt, sier han.

Flere vitenskapelig ansatte på religionshistorie, blant annet professor Anne Stensvold, har problemer med TFs navnvalg.

– Jeg synes at det er merkelig at de velger å kalle det master i religionstudier. De er et teologisk fakultet, og primæroppgaven deres er å utdanne prester. Religion er en generell betegnelse, og det er underlig at et kristent fakultet velger det navnet til et av sine studietilbud. Da ser det ut som de går ut over sitt kompetansefelt. Religionskunnskapen har vi på religionshistorie, sier hun.

TF skuffet over HF

En konsekvens av at TF nå vil tilby masterprogrammet alene, er at historie blir en mindre del av graden.

– I første fase vil vi særlig legge vekt på samtidsreligion og interreligiøsitet, altså samspillet mellom religionene, sier Wyller, som understreker at programmet vil være åpent for alle trosretninger.

TF er skuffet over at HF hittil ikke har ønsket å delta i den planlagte mastergraden og heller tilbyr sin religionshistoriske kompetanse innenfor Kulturprogrammet.

– Vi hadde håpet på en løsning der fagmiljøene samlet kompetanse i et sterkt tilbud. Vi beklager sterkt at HF har valgt å stille seg utenfor, sier Wyller.

Førland på HF beklager også at det ikke ble noe samarbeid.

– Det ville vært en fordel om miljøene som studerer religion kunne slått sine krefter sammen, og vi har brukt mye krefter for å se om det gikk an, men foreløpig ser det ut til at det ikke går, sier han.

Studenter ønsker samarbeid

Wenche Åsheim og Tore Dehlin, studenter på bachelorprogrammet i religionshistorie, hadde håpet at fakultetene kunne samarbeidet om masteren.

– Initiativet fra TF er fint. Nå har vi jo ikke noe mastertilbud. Men det beste hadde vært om vi kunne hatt et fellesopplegg, sier Åsheim, som også er leder i programutvalget på studiet.

Bachelorstudenter kan imidlertid søke på religionsmasteren på kulturprogrammet på HF. Likevel tror de begge at en master på TF kan være aktuelt.

– Men det er ikke sikkert de vil være så positive til alle typer oppgaver der. Du skriver ikke akkurat en oppgave på TF der du gir noen spark til Jesus, sier Dehlin.

Powered by Labrador CMS