SISTE SLAG? Grieg Concours er Norges eneste internasjonale pianokonkurranse, men må nå kanskje legges ned.

Finito Finale

Norges eneste internasjonale pianokonkurranse, som blir holdt ved Musikkhøgskolen, står i fare for å nedleggelse grunnet sponsormangel.

Publisert Sist oppdatert

Grieg Concours er et attraktivt arrangement som trekker studenter og profesjonelle fra hele verden til å delta, og med en internasjonal stjernejury kaster konkurransen glans over klaver-Norge. Pianokonkurransen avholdes årlig med finalekonserter ved Norges musikkhøgskole (NMH). I år ble Grieg Concours avholdt for niende gang, men nå kan den siste akkorden være slått.

Pengeknipe

Einar Steen-Nøkleberg, professor ved NMH, er arrangør og juryformann i Grieg Concours. Han forteller at problemet ligger i vanskene ved å skaffe permanente sponsorer.

– Vi har holdt på i ni år, og det har ikke lykkes å få private sponsorer til å gi støtte på mer langsiktig basis, sier han.

Ifølge Steen-Nøkleberg må det oppdrives 150 000 kroner før jul for at arrangementet skal kunne avholdes igjen til neste år. Men han er samtidig opptatt av å holde Grieg Concours til en ren pianokonkurranse, og vil unngå føringer fra utenforstående sponsorer med andre interesser for arrangementets profil.

– Kanskje har vi villet gjøre for mye på egenhånd, eller kanskje vi rett og slett har gjort for lite, men det har vært viktig for oss å fastholde at arrangementet skal forbli en pianokonkurranse, sier Steen-Nøkleberg.

Han ønsker ikke at Grieg Concours skal utvikle seg i samme retning som den internasjonale Dronning Sonja-konkurransen, som i utgangspunktet var en konkurranse for sang, fiolin og klaver, men utviklet seg til en ren sangkonkurranse.

Etter at det skjedde har ikke Norge hatt noen internasjonal pianokonkurranse før Grieg Concours.

Miljøskapende

Kristian Lindberg er nyutdannet pianist fra NMH og fjorårets førstepris-vinner. I likhet med Steen-Nøkleberg er han bekymret for konkurransens usikre fremtid.

– Et slikt arrangement er viktig for miljøet på NMH og for musikkmiljøet generelt.

Lindberg mener Grieg Concours gir studentene noe å jobbe frem mot og dermed er med på å heve ambisjonsnivået ved NMH.

– Det er veldig synd å skulle miste den eneste internasjonale pianokonkurransen vi har i Norge, sier han.

Men Steen-Nøkleberg gir ikke opp riktig ennå. Han planlegger i første omgang å ta kontakt med Fabian Stang, og satser på at ordføreren kan komme med noen kloke ord uten for mange føringer.

Powered by Labrador CMS