
Kunststudenter kastes ut av Stenersenmuseet
Fjorårets GHB-skandale tvinger Kunstakademiet til å finne nytt lokale.


– Hvis dette har forbindelse med GHB saken i fjor har ikke den noe med oppkommende årskull og gjøre, og bør derfor ikke ha innvirkning på museets forhold til dette kullet, sier Eirik Senje.
Han er en av de 21 bachelorstudentene ved Kunstakademiet som har måttet finne seg i at kunsten i år må stilles ut et annet sted. Han setter spørsmålstegn ved måten Stenersenmuseet kutter samarbeidet.
– Jeg syns det virker uheldig at samarbeidet blir avsluttet på denne måten, men vi har vært heldige og fått et veldig fint lokale på Tullinløkka istedet, Senje.
Senje sier at hendelser som fjorårets GHB-skandale ikke har noe med å kommende årskull å gjøre, og bør derfor ikke ha innvirkning på museets forhold til akademiet.
Viltre tilstander
Museets leder mener imidlertid at fjorårets hendelse ikke har noe med avvisingen av studentene å gjøre.
– Når vi har 40 studenter som skal sette opp hver sin utstilling, blir det en stor belastning. Avgjørelsen om å ikke huse bachelorutstillingen er tatt for å minske påkjenningen på galleriet, sier leder for Stenersenmuseet, Selene Wendt.
Wendt avviser at avgjørelsen har noen sammenheng med fjorårets hendelser.
– Dette er en intern avgjørelse som ikke har noe å gjøre med GHB-episoden.
Det ble viltre tilstander rundt Kunstakademiets bachelorutstilling på Stenersenmuseet i fjor da student Karl Edvin Endresen produserte og delte ut det narkotiske stoffet GHB til publikum i forbindelse med hans verk «You don’t have to say please». Bare noen timer etter at utstillingen åpnet, ble Endresen anholdt av politiet, og verket ble fjernet fra utstillingen.
Nå har Stenersenmuseet tatt en avgjørelse om ikke å huse årets bachelorutstilling for studentene fra Kunstakademiet, som er en del av Kunsthøgskolen i Oslo. Masterutstillingen som holdes på det samme museet, får imidlertid beholde sin plass.
Vil ikke spekulere i GHB
George Morgenstjern, dekan ved Kunstakademiet, mener at Stenersenmuseet burde sagt ifra om avgjørelsen tidligere. Morgenstjerns fikk først vite om avgjørelsen da han nylig kontaktet museet for å koordinere årets utstilling, som åpner 21. mai. Da fikk han beskjed om at museet hadde tatt en intern avgjørelse om å utelukke bachelorstudentene fra årets lokaler.
– Jeg gidder ikke spekulere i om avslaget har noe med fjorårets hendelse å gjøre, men dette er et brudd på en god tradisjon, og jeg skulle gjerne fått beskjed om dette tidligere, sier Morgenstjern.
Kunstakademiet har dermed rettet blikket mot alternative lokaler og de har nå fått reservert lokalene i Kunsthallen på Tullinløkka, noe som ifølge Morgenstjern kostet akademiet rundt 80 000 kroner. Dette er midler som nå trekkes rett ut av undervisningsbudsjettet. Tidligere har utstillingen blitt arrangert gratis i Stenersenmuseets lokaler.
– Selvsagt er det beklagelig. Pengene kunne ha betalt for eksempel fire gjesteforelesere fra utlandet, fly og hotell inkludert. For oss er dette et stort beløp, sier Morgenstjern.
Ektra kostnader
I 2008 skrev Universitas i forbindelse med dekningen av avslutningsutstillingen at akademiet var på utkikk etter nytt lokale på grunn av for dårlig plass på Stenersenmuseet. Morgenstjern sier at han fornøyd med Tullinløkka-løsningen, selv om den medførte mye ekstraarbeid.
– Alle er kjempefornøyde med å få stille ut på Tullinløkka. Men det har ført til både stress og ekstra kostnader for skolen. sier Morgenstjern.
Studieleder for bachelorstudentene ved Kunstakademiet, Elisabeth Byre, sier at skiftet blir en økonomisk belastning for skolen, men at hun vil jobbe for å forhindre kutt i undervisningskvaliteten.
– Vi har ikke ekstra midler satt av for ting som dette, så det blir helt klart en stor belastning. Men vi lover å gjøre vårt ytterste for å sørge for at det ikke går ut over studieprogrammet ved å budsjettere riktig og heller la det få innvirkning på ting som materialkostnader.