Betraktere: Victoria Margrethe Lampe og August Rosenlund Kvam er med i Unge kunstneres forbund for gratis vin. De møtes for å se på kunst og drikke vin – helt gratis.

Drikker på kulturelitens regning

Hva skal en student med smak for både alkohol og kunst ta seg til når lommeboken begynner å bli tom? Reise på galleriåpning og se champagnen flyte, så klart.

Publisert Sist oppdatert

– Den rareste måten jeg har blitt servert vin på? Det må ha vært på en Bjarne Melgaard-utstilling for noen år siden, da man måtte stikke armen inn i et glory hole på veggen for å få en drink, sier Victoria Margrethe Lampe, og gestikulerer mot et plastglass med bobler hun holder i hånden.

Dette glasset har hun imidlertid plukket opp fra et langbord med hvit duk, plassert midt i et minimalistisk galleri i Kvadraturen. Vi befinner oss på utstillingsåpning, og som oss, står flesteparten av menneskene i lokalet og nipper til drikken sin. Vi har imidlertid ikke allverdens med tid til å fortære champagnen, for vi skal snart videre til en ny vernissage.

Som administrator i facebookgruppen Unge kunstneres forbund for gratis vin (UKFFGV), arrangerer Lampe ukentlige gallerirunder i hovedstaden. I kveld har Universitas fått lov til å bli med på en av dem. På hvert stopp venter nye kunstneriske opplevelser – og velkomstdrinker kjøpt og betalt av galleriene.

– Det er en mulighet til å få både kunstnerisk og alkoholholdig påfyll, helt gratis, forklarer Lampe.

Les også: Sunniva deler ut verdens første apatipris

What’s a fattig kunststudent to do?

– Det hele startet som en slags spøk. Det ser man jo på navnet også, vi tar ikke oss selv så høytidelig, ler August Rosenlund Kvam.

Han gikk nylig ut med en bachelor i grafikk og tegning fra KHiO, og jobber i dag som kunstner. I 2012 var han imidlertid 17 år, og hadde akkurat blitt kjent med grunnleggerne av UKFFGV.

– Vi var en gjeng uten så mye penger, men som synes det var hyggelig å være sosiale. Etter hvert skjønte vi at galleriåpninger var en måte å få kulturell input på, samtidig som vi kunne drikke og henge sammen, forteller han.

Gjengen besto den gang av en håndfull kunststudenter tilknyttet Prosjektskolen. Sammen opprettet de en Facebook-gruppe for å holde hverandre orientert om utstillingsåpninger og kulturelle arrangementer hvor det var mulig å få tak i gratis alkohol. I dag teller gruppen over 1700 medlemmer.

Informatikkstudenten Lampe er en av de som har tilsluttet seg gruppen de senere årene. Ved siden av studiene jobber hun «ikke med noe kunstrelatert, men kunstig – kosmetikk».

– Jeg er student, og alltid gira på gratis ting. Også er det gøy å følge med på hva som skjer i samtidskunsten. Og å drikke vin, så klart.

Det var gjennom kompisen Kvam at Lampe først hørte om UKFFGV. Nå er det hun som er ansvarlig for å formidle ukens galleriåpninger med medlemmene i gruppen.

– Jeg tror vi er med på å justere ned terskelen for å gå på utstillinger. Det er nok en del som synes det kan være skremmende å besøke mange av disse små galleriene i Oslo. Men så lenge man er et menneske som står foran et kunstverk, har man en rett til å ha en mening om det man ser på, sier hun.

– Dessuten tror jeg tror det er mange utenfor kunstfeltet som ikke vet at det finnes gallerier og museer hvor det deles ut gratis alkohol nesten hver uke.

Tour-guide: Victoria Lampe arrangerer gallerirunder hver torsdag.

Bakfull kunstkritiker

– Vet du hva, jeg er faktisk litt hangover selv.

Silje Engja Sigurdsen kremter. Kunstkritikeren og grunnlegger av nettstedet Kunzt.no har plukket opp telefonen for å svare Universitas på noen spørsmål om gallerietikette. Nå forklarer hun at hun selv har latt seg rive med av et kulturarrangement med åpen bar kvelden i forveien.

Hvor mange glass har man egentlig lov til å forsyne seg med på sånne arrangementer?

– Med eller uten pandemi, holdt jeg på å si. Her er det nok hver mann for seg selv, så får man bare se hvor mye man tåler, ler hun.

Ett tips har imidlertid Sigurdsen til den gjengse galleribesøkende:

– Ikke drikk så mye at du begynner å spy, og i hvert fall ikke på kunsten. Det kan man spare til etterfesten.

Særlig i en vernissagesetting bør man vokte seg for å drikke for mye, mener Sigurdsen.

– På vernissage er risikoen at jo mer man drikker, jo større sjanse er det for at man ender opp med å kjøpe noe man ikke planla å bruke penger på.

– Ikke drikk så mye at du begynner å spy, og i hvert fall ikke på kunsten. Det kan man spare til etterfesten.

Silje Engja Sigurdsen, kunstkritiker og Kunzt.no-gründer

Byttehandler reklame mot vin

Galleriåpninger handler om å skape oppmerksomhet rundt et kunstnerskap, men også om å hanke inn potensielle kunder, forklarer Sigurdsen.

– Det er mange vinglade mennesker i dette landet, i alle slags aldre, med alle slags lommebøker. Alkohol og festligheter blir et påskudd for gallerier til å rekruttere samlere og innkjøpere til nettverket sitt.

Medlemmene i UKFFGV, på sin side, bidrar heller med god stemning enn kjøpekraft. Da vi forlater galleri nummer to illustreres nettopp det. Utenfor utstillingslokalet ligger det, til alles forundring, flere forlatte pakker med øl.

– Dette er jo tross alt det gamle horestrøket, ler en av de oppmøtte.

Kan det være noen som har tatt med seg sin egen drikke til åpningen?

– Da er det hvertfall ikke en av oss. Å kjøpe vår egen alkohol er jo det vi prøver å unngå ved å gjøre dette, sier Lampe.

Derfor har Lampe og resten av følget, som øker i antall for hvert galleri vi besøker, rettet snuten mot neste stopp på programmet.

– Sånn jeg ser det, får galleriene mye gratis presse av at vi arrangerer disse rundene. Hva betyr noen tusenlapper med vin mot at det kommer en haug med mennesker og ser på kunsten?

Lampe tar en titt på kartet hun har forberedt over kveldens vernissager, før hun fullfører resonnementet.

– Vi er jo fremtidens gallerikunder.

Les også: Tror ikke på Gud – jobber som kirketjener

Ti år med vin, øl og champagne – og kunst

Selv om gruppen består av potensielle kjøpere, har de, som pengelense studenter, også en outsiderrolle i en ellers seremonipreget og pompøs kunstverden. Siden starten i 2012 har de rukket å opparbeide seg noen teknikker for subtilt inntak av alkohol – i tilfelle de blir uglesett av noen av de mer selvhøytidelige kunstkjennerne til stede på utstillingene.

– Hvis du føler deg cheesy og ekstra blakk kan du gjøre en «dubblar». Da heller du drikke fra et glass over i et annet, og later som du kun har tatt ett, forteller Lampe.

Til neste år fyller UKFFGV hele ti år. Da har den uoffisielle foreningen planlagt en offisiell jubileumsfest.

– Det blir ti år med å drikke på kulturelitens regning, sier Lampe, før hun utbryter:

– Da skal jeg kjøre dubblar!

Les også: Neste år drikker jeg øl kun på fredager

Powered by Labrador CMS