SPILLER FOR KLIMAET: Ifølge klimaengel John John er Arctic Queen et band med budskap, som kjemper mot klimaforandringer og global oppvarming. Det gjør de ved å legge ut albumene sine gratis på nettet, og bruke musikken til å uttrykke miljøpolitiske holdninger.

Gir bort musikk til studenter

Bandet Arctic Queen vil mobilisere studenter i klimakampen. Derfor kan du nå gratis laste ned arktisk Space Rock på nett.

Publisert Sist oppdatert
SPACE COWBOY: John John kaller seg selv Space Cowboy, og betegner bandets musikk som arktisk Space Rock. I musikkvideoen til «San Francisco 350» spiller han og Ragnhild ut rollene som Space Cowboy og isdronning.

– Vi anser dere studenter for å være en våken gruppering. Studenter er ofte bevisst på klimaproblematikken på en annen måte enn det mer voksne mennesker er, fordi de fortsatt har den revolusjonære ånden i seg. Derfor vil vi prøve å mobilisere til engasjement blant studentene, sier John John Bruseth, vokalist, gitarist og munnspiller i bandet Arctic Queen.

Foruten Bruseth består Arctic Queen av Ragnhild Nilsen, som også er vokalist. De to bandmedlemmene skriver alle låtene selv.

Fram til 15. desember har du mulighet til å gå inn på bandets hjemmeside, www.arcticqueen.no, og laste ned flere av albumene deres gratis. Blant annet kan du laste ned konseptalbumet «San Francisco 350», som er knyttet til den idealistiske organisasjonen 350.org, og kom ut 1. november, samt «Barack Hussein», som henspiller på Obamas kenyanske navn, og kom ut dagen etter valget i USA.

– Musikken vår har blitt sammenlignet med islandske Sigur Ros. Vi har fått høre at vi spiller en slags World Music, som kan beskrives som et møte mellom Enya, Pink Floyd og Roxy Music. Selv vil jeg kalle det arktisk Space Rock. Jeg kaller meg selv Space Cowboy, og Ragnhild er isdronning. Det er rollespill vi bedriver, forteller han.

Fantasinavn ble fortelling

For halvannet år siden dannet John John og Ragnhild bandet Arctic Queen, ut fra et felles ønske om å kjempe mot klimaforandringer og global oppvarming. Ingen av dem er imidlertid noviser innenfor kulturfeltet. John John har en rekke filmer og dokumentarer i bagasjen, og Ragnhild er forfatter og har skrevet 11 bøker.

– Ragnhild og jeg sendte lenge mail til hverandre, hvor vi inntok rollene som to fantasifigurer, og fant på historier. Jeg var «Jack Smack», mens Ragnhild var «the Arctic Queen», isdronningen. Vi skrev en setning hver som vi utvekslet, og litt etter litt ble fabelen til virkelighet, når vi skrev historiene om til en bok. Fortellingen handler om Jack Smack og isdronningens ferd til Arktis, på søken etter verdens største perle, som er Nordpolen, forteller John John.

Bandets poetiske web-epos, med tittelen The Story of the Arctic Queen, Jack Smack and the world’s largest pearl, er også å finne på hjemmesiden deres. Her kan du laste ned et kapittel hver uke og lese hele eposet gratis, fram til 15. januar 2009.

Positive klimaeengler

Ifølge John John er Arctic Queens virksomhet rent idealistisk. Sammen med Ragnhild vil han bruke musikkens kraft til å predikere budskapet om at utslippet av klimagasser må reduseres. Flere norske studenter i USA har lastet ned album fra bandets hjemmeside. Når du henter musikken herfra, samler du samtidig klimapoeng.

– Vi vil heller kalle oss klimaeengler enn klimakrigere, så vi kan fokusere på det positive i klimabuskapet, sier John John.

Han understreker at bandets uegennyttige kamp for å redde miljøet ikke ville vært mulig uten sponsoren deres, det Oslo-baserte firmaet CoachTeam, som også samarbeider med andre miljøbevisste ildsjeler.

– Det er selvfølgelig lite vi kan påvirke i det store spillet, men vi er en viktig brikke. For eksempel er vi miljøbevisste på den måten at vi ikke gir ut fysiske CD-er som er innpakket i plast med cover. I stedet legger vi ut all musikken vår på nettet.

Powered by Labrador CMS