
MERE musikk
Komponister fra Norges musikkhøgskole starter plateselskap for musikken som er så smal at den lett faller utenom. Første artist ut er stipendiat ved UiO.
– Det er et helvete å starte plateselskap, masse drit og formaliteter, sier komponist Knut Olaf Sunde på lanseringen av sitt nystartede plateselskap, MERE records, på loftet til makker Jørgen Karlstrøm.
Det har gått nesten to år siden Sunde og Karlstrøm møtte hverandre i døra på lydstudioet til Audun Strype og bestemte seg for å starte plateselskap. De følte begge et sterkt behov for et dyktig og kvalitetsbevisst selskap for ny musikk som ofte faller utenfor det kommersielle markedet. Begge har studert komposisjon ved Norges musikkhøgskole (NMH), og tanken bak MERE er å gi ut «musikk som er viktig, engasjerende og nødvendig», og som Sunde og Karlstrøm liker godt.
– Vi gjør ikke dette for å tjene penger, dette er idealisme, sier Karlstrøm og forteller at de til syvende og sist dekker utgiftene av egen lomme, også medregnet støtte fra ulike fond.
– Men det ser ut som vi kan vinne veldig mye på det, i løpet av få år vil vi greie å få en profil som andre plateselskaper som gir ut dette ikke har fått til, legger han til.
Gir ut søppel

Endelig er altså den nye nettsiden prosjektert mot et av det romslige loftets store trevegger, ulike komposisjoner fyller rommet og ved døra selges det T-skjorter, hjemmebrygg, whisky og selskapets aller første utgivelse. «Garbage collection» heter den, og er et resultat av komponist Risto Holopainens arbeid de siste 10 årene. Holopainen har også studert komposisjon ved NMH, og er nå stipendiat i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Holopainens utgivelse inneholder en rekke elektroakustiske spor han selv beskriver som rester eller skisser.
– Det gjør den ganske fragmentert, men selskapet har gjort et stort arbeid med å få det til en helhet, sier Holopainen, som er veldig fornøyd med å ha blitt kontaktet av MERE for en utgivelse.
Viktig med selskap
Plateselskaper som gruppe er under mye press for tiden. Nettet er fullt av gratis nedlastingsmuligheter, og mange ser ut til å se på plateselskaper som unødvendige. Det opprører komponistene.
– Et plateselskap er som et forlag, det fungerer som et filter for kvalitet. Om vi legger ned plateselskapene, vil kvalitet drukne i det amatørmessige, sier Sunde. Han viser til at det tar mye tid og arbeid å lage denne type musikk, og håper MERE kan bidra til å bevare mangfoldet blant musikalske utrykk i Norge. Innenfor statens rammer finnes det en del støtteordninger, men MERE vil og gi ut internasjonale artister de tror på, selv om det betyr røde tall i regnskapet. Seinere i høst kommer DVDen «XXXLIVENUDE_GIRLS!!!» av den irske komponisten Jennifer Walshe. Det er et musikalsk dukketeater om overgrep, med Barbiedukker i alle rollene.
– Vi er veldig glade for denne utgivelsen, Jennifer er en veldig viktig performativ kunstner og er i ferd med å gjøre en stor internasjonal karriere, sier Sunde. Alle MEREs utgivelser selges uten kopisperre. Plategründerne forteller at de ikke vil behandle kundene som kveg, så da velger de å stole på at folk vet at det koster å lage god musikk, og betaler deretter.
– Vi går inn i dette med stor idealisme, og da ønsker vi jo å la tvilen komme folk til gode, sier Karlstrøm.