
Nedskalert, nytt og norsk
En nedskalert, dokkehusaktig stand har tatt studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo rett fra møbelmesse i Stockholm, og inn i butikkjeden Livings lokaler.

DESIGN: – Det er viktig for oss ikke å lage ting etter butikkstandard, der av navnet på utstillingen. «We don’t scale to fit», sier interiørstudent ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), Christoffer Angell.

Medstudent Erik Matzow fortsetter:
– Vi vil sprenge grenser. Vi forenkler ikke produktene våre for industrien.
Ironisk nok befant likevel store deler av «No scale to fit» seg flere dager nettopp i «butikkstandard», nærmere bestemt i møbelkjeden Livings lokaler på Skullerud i Oslo. Det er både ledelsen ved KHiO og Living svært fornøyde med.
– Historisk!
Fra Stockholm International Furniture Fair ble utstillingen til KHiO-studentene fraktet direkte til Livings lokaler, der store deler av standen ble utstilt forrige uke. Alle kunne dermed få et innblikk i hva som rører seg blant nye, norske designere.
– Det er historisk! Dette tror jeg aldri har skjedd i møbelbransjen noen gang, sier Therese Lunde, som er varesjef på Living Skullerud.
Hun er entusiastisk med tanke på utstillingen.
– Vi i møbel- og interiørbransjen har vært svake på å fokusere på norske designere. Dette vil Living gjøre noe med. Vi ønsker rett og slett å trekke frem norsk design.
Også professor ved Institutt for design ved KHiO, Svein Gusrud, mener prosjektet, der studenter får direkte kontakt med markedet, er veldig positivt.
– Vi ser her en helt ny vinkling som vi aldri har opplevd før – nemlig at man går direkte til sisteleddet – butikk. Utstillingen gir forbrukeren muligheten til å se og mene noe om produktene som stilles ut. På den måten får Living feedback på utstillingen, og kan sette i gang produksjon på bakgrunn av det, sier han.
Studentene er positive samtidig som de møter prosjektet med en viss skepsis, kan Christoffer Angell fortelle.
– Ser dere ironien her, «No scale to fit» befinner seg i nettopp en butikk?
– Hehe, ja vi gjør jo det. Det er et godt initiativ, selv om vi helst ikke vil at det skal begrense oss i arbeidet at utstillingen skal ut i butikk. Vi foretrekker å være helt frie.
God respons
Lunde forteller at de ennå ikke har tatt noen beslutning, men at Living trolig skal velge ut to av møblene fra utstillingen og sette i produksjon.
Angell og Matzow forteller at også flere av studentene møtte direkte interesse under utstillingen i Stockholm, og er i gang med samarbeid med andre firma. Standen deres var det heller ingen ting å si på.
– Vi fikk veldig mye skryt for stand. Folk sa de syntes det var en veldig bra ide, og at det viste frem møblene veldig bra. Det gikk til og med rykter om at vi hadde innleid interiørarkitekt, at det var derfor den var så fin. Det var selvfølgelig ikke derfor!
Virkemiddelet med nedskalering gjør at møblene ser store ut i forhold til omgivelsene og slik får de ekstra fokus, kan Angell fortelle.
– Det hele blir litt dokkehusaktig. Man ser at det er noe som er litt rart.