Coacher: Thea Raudberget (29) og Celia Pilskog Stasvik (24) droppet ut av studiene for å følge en karriere innen spiritualisme.

Droppet ut av studier for å bli spirituell coach:

– Folk er blitt redd for at jeg har blitt gær'n

De var studenter på vei mot vanlige liv. Så fikk de en oppvåkning.

Publisert Sist oppdatert

Noen begreper

  • Nyreligiøsitet: en betegnelse for nye religiøse trender i Vesten, særlig om religioner og religiøsitet basert på i og for seg gamle religioner. Bevegelsene henter inspirasjon fra Vestens okkultisme (spiritisme, teosofi) og østlig filosofi og religion.
  • Pseudovitenskap: noe som virker som eller utgir seg for å være vitenskapelig, men som ikke følger alminnelig anerkjente kriterier for å regnes som vitenskap, eller ikke har status som vitenskap. Eksempler på pseudovitenskap er astrologi, numerologi, og alkymi.
  • Synkronisiteter': tilsynelatende sammentreff som egentlig ikke er tilfeldig
  • Law of attraction: en pseudovitenskapelig teori som går ut på at positive og negative tanker vil tiltrekke henholdsvis positive og negative erfaringer inn i livet ditt.
  • Kilde: Store norske leksikon, Psychology today

– Det var nok den aller største innsikten: Alt er mulig. Faktisk. Hva vil man gjøre, hvis man ikke har noen begrensninger? Det sier Thea Raudberget (29).

I likhet med Celia Pilskog Stasvik (24) og Fredrik Fernando Austad (29) pleide hun å studere, men ingen av dem følte at de passet inn i storsamfunnets forventninger om faste jobber og rutinepregede hverdager. Frustrasjonene ledet dem til det de kaller en «spirituell oppvåkning». Som følge av dette forstod de at et annet liv var mulig. Nå vil de hjelpe andre å oppnå det samme.

Stadig flere unge definerer seg som spirituelle, ifølge en amerikansk Gallup-undersøkelse. På sosiale medier som YouTube, Tiktok og Instagram rapporteres det om en kraftig vekst i astrologi, okkultisme og spiritualitet. Formes det en ny religion på nettet, spør Vox 14. desember 2021. Trenden ser også ut til å ha nådd Norge.

– Jeg vil jo endre verden, jeg vil redde mennesker fra seg selv, og det skjønte jeg at ville ta for mye krefter i statsvitenskap. Jeg må endre menneskene én og én fra individets kjerne.

Thea Raudberget (29)

Fra statsvitenskap til spirituell coaching

I en ruvende mursteinsbolig på Høvikodden med utsikt mot havet, møter vi Thea, en nylig oppvåknet sjel og nå etablert spirituell coach. Mursteinshuset har hun døpt «Borgen», og her lever hun livet her og nå. Under statsvitenskapstudiet innså Thea at hun ville hjelpe mennesker på individnivå:

– Jeg tenkte, herregud! Alle ideene eksisterer jo fra før, hvorfor får vi ikke livet til? Det føles bare som om det er så mye motstand i dagens systemer. Jeg vil jo endre verden, jeg vil redde mennesker fra seg selv, og det skjønte jeg at ville ta for mye krefter i statsvitenskap. Jeg må endre menneskene én og én fra individets kjerne, forteller Thea.

Hun la merke til perspektiver hun savnet i studiet:

– Jeg følte at veldig mye av det feminine perspektivet manglet, ikke forstått som det kvinnelige nødvendigvis, men det myke, det følelsesmessige. Statsvitenskap tar ikke hensyn til at vi er mennesker med følelser. I det politiske universet var det veldig lite snakk om noe som tar så stor plass i livene våre.

Thea har studert litt av hvert. Siden 2014 har hun har hoppet av og på design-studiet på arkitekturhøgskolen i Oslo (AHO), og vært innom psykologi i et halvt år. Vi skjønner. Livet er en prosess. Etter sin spirituelle oppvåkning, innså Thea at det var nettopp slik hun var ment å arbeide, i flytende og impulsive prosesser. Slik er hun nemlig ment å være som menneske, skal man tro Human Design-kartet hennes.

Les også: “Et smartere liv uten smarttelefon”

Hva er din energi?

– I Human Design fant jeg informasjon om meg selv som resonnerte så dypt at det var umulig for meg å ikke gi det troverdighet i mitt eget liv, forteller Thea som bruker systemet i coaching praksisen sin.

I følge henne selv er Human Design basert på astrologi, I ching, kabbalah og kvantefysikk, og baserer seg på tanken om at alle mennesker har ulik energi. Hun mener at systemet er en effektiv måte å hjelpe folk på, med verktøy for spesifikke energityper. Thea har hatt over hundre slike kartlesninger.

– Jeg vil jo bare at folk skal akseptere og se sine egne gaver, og ikke jobbe mot energien sin hele tiden, så det er det som er det viktigste i arbeidet mitt.

I tillegg til Human Design kartlesning er hun også samtalepartner og veileder. Hun mener de fleste bare har behov for å bli sett for dem man «virkelig» er, og å finne essensen sin. På nettsiden tilbyr Thea enkelttimer, men også veiledning over flere måneder, enten det er fysisk eller kontakt over nett eller telefon. Tjenestene koster alt fra 1111 kr for 1,5 time til 333 kr for 20 minutter, som tilsvarer like mye som en psykologtime.

Via Instagram lærer vi at man får studentrabatt på nettsiden. På aldersspennet til kunder svarer Thea at det mest er unge jenter som oppsøker henne, men at hun også har hatt mennesker opp til 50 år. Det er svært få er menn, ikke mer enn fem prosent, konkluderer hun.

Nevroner går «bom, bom, bom, bom»

Fredrik Fernando Austad driver bedriften SNRGY Coaching. I sitt arbeid ønsker han å hjelpe folk å «skape sitt eget liv», slik han selv har gjort.

– For meg var det først indre arbeid, og deretter en ytre branding, sier han.

– Oi, du kan plutselig ta valg selv. Du kan starte din egen bedrift. Du har muligheten til å skape ditt liv. Vet du hva? Jeg må bare prøve, og satse, for det er dette jeg har lyst til.

Han omtaler seg som «en veldig spirituell person». Han har laget sitt eget teoretiske rammeverk. Det inkluderer både innsikter fra spiritualitet og østlig filosofi som taoisme og buddhisme, men også kognitiv psykologi og nevrovitenskap. Han sier han integrerte vitenskap i sin praksis for å virke mer forståelig og tilnærmelig.

– Jeg hadde en indre stemme som sa «du må vise folk at dette bunner i noe mer vestlig», som folk kan forstå.

Men også kvantefysikk, sier han.

Hva betyr dette med å skape ditt eget liv? Det er jo noe som kan tolkes på flere måter.

– Det er litt kvantefysikk og spiritualisme. Ned på det minste nivået i kroppene våre er det molekyler, og de vibrerer konstant. Så idéen er at alt i universet vibrerer på forskjellige frekvenser, og liknende frekvenser vil kunne matches opp med hverandre, sier Fredrik oppildnet uten å stoppe så mye som et sekund for å puste, og fortsetter:

– Så når du jobber med en følelse som takknemlighet, eler glede, vil hjertet ditt begynne å sende signaler til hjernen din, og de vil havne i en synkronisitet. En harmonisk synkronisitet. Så det som skjer når hjernen din er stresset, er at den skyter nevroner sånn her: Bom, bom, bom, bom! Den tenker: Jeg må rekke den festen. Men jeg må også ringe moren min. Skrudde jeg egentlig av ovnen hjemme? Dutututu! – det er ikke noen state of balance.

Selvskapt: Fredrik (29) driver SNRGY Coaching, og vil hjelpe folk til å «skape sitt eget liv».

Han sier at når man er i balanse blir man bedre koblet med alt som er, og man øker sannsynligheter for såkalte 'synkronisiteter', tilsynelatende sammentreff som egentlig ikke er tilfeldige.

Det han prater om minner om det som kalles 'law of attraction', ifølge Wikipedia en pseudovitenskapelig teori som går ut på at positive og negative tanker vil tiltrekke henholdsvis positive og negative erfaringer inn i livet ditt.

– Obligatorisk spørsmål: Hvor viktig er vitenskapelighet for din praksis?

– Det kommer helt an på hva slags praksis jeg deler. I meditasjon kjenner jeg forskjell og de kjenner forskjell. I det kliniske følger jeg med på hva forskningen sier. I englekortene er det ingen vitenskap.

Fredrik driver nemlig med englekortlesning. Det innebærer at han hjelper deg å kommunisere med engler via en kortstokk. Han har hittil styrt unna å bruke det i praksisen sin. Det skal det være englene som har rådet ham til.

– Hver gang jeg har prøvd å nærme meg en kortstokk, har jeg fått et stikk i meg, og fått et sånn: «Nei, det skal du ikke drive med. Du er ikke klar. Du skal ikke gjøre det.»

Nå får han derimot lov av englene å bruke englekortene i praksisen sin.

Les også: “Ikke-binært studentliv: – Det er en grense for hvor mye man orker”

Dobbel projektor og yoga-gründer

Celia Pilskog Stasvik (24) er en av dem som bor med Thea i «Borgen».

– Jeg prosjekterer følelsene mine på andre. Mye sterkere enn andre, for jeg prosjekterer dobbelt – jeg er en dobbel projektor, sier hun, og fortsetter: Folk prosjekterer også på meg. Mennesker elsker å si hva en dobbelt projektor skal gjøre.

En projektor er én av de fem typene mennesker Human Design deler folk inn i. Ifølge humandesign.net er ikke projektorer på jorden for å jobbe. Deres livsstrategi bør være å vente på at ting kommer til dem.

– Hvis du studerer og har en hobby du elsker ved siden av. Hvorfor ikke jobbe med det.

Celia Pilskog Stasvik (24)

Celia har nylig droppet ut av studiet i Visuell kommunikasjonsdesign for å starte yoga-bedrift. Yogaen begynte som en hobby, helt til hun ble «headhunta» av Sats, som tilbød henne gratis utdanning. 100 timer senere ble hun sertifisert yoga-instruktør. Men hun jobber ikke på Sats – hun gikk sin egen vei, og anbefaler andre å gjøre det samme.

– Hvis du studerer og har en hobby du elsker ved siden av. Hvorfor ikke jobbe med det, spør hun retorisk.

– Men er det realistisk? Alle kan vel ikke droppe ut?

– Nei, alle kan ikke droppe ut. Men hvor lenge skal vi utdanne oss? Trenger vi at alle har mastergrad i matematikk, for eksempel? Er ikke livet et studie i seg selv?

Celia forteller Universitas at hun havnet her som følge av en spirituell oppvåkning. Det begynte med empirien hun fant da hun undersøkte til sin bacheloroppgave om tankekraft.

– Jeg begynte å legge merke til synkronisiteter i livet mitt, og hvordan jeg tiltrakk meg det jeg tenkte på. Da skjønte jeg at du tiltrekker deg både de positive og negative tingene du tenker på.

– Jeg kunne tenke på en person, og så møtte jeg henne dagen etter.

– Av seg selv, eller?

– Ja, av seg selv.

Hun beskriver reisen som en lang rekke synkronisiteter. For eksempel fikk hun et kall om å dra på en festival i Tromsø. Den heter Skogen, og er en teknofestival. Der møtte hun en sjaman. Han ledet henne gjennom en meditasjon som hjalp henne gi slipp på «masse traumer».

– Jeg fikk noen magiske opplevelser som gjorde at jeg trodde enda mer på meg selv og min egen magi. Da begynte jeg å snakke høyt om disse tingene, og begynte å stole på det jeg opplever. At jeg ikke er gær’n, men intelligent – og at dette er ting jeg vil dele med vennene mine.

Sett lyset: Er spirtualisme forbeholdt kun de få?

Les også: “Kunstnarane som ikkje får plass”

Tror hun har blitt gær´n

Men reaksjonene har ikke stått i proporsjon til forventningene.

– Det har vært helt vilt negativt. Folk har tatt avstand fra meg, og blitt redd for at jeg har blitt gal.

Det har hun ikke, og hun er heller ikke på en «heftig ruskule», som enkelte har mistenkt. Hun sier det er disse folkene som har gjort at det tok så lang tid før hun ble opplyst:

– De vil holde meg i en boks, men jeg hører ikke hjemme i den boksen lenger.

Hun sier hun ble nødt å kutte dem ut for å komme seg videre:

– Jeg føler mange av dem står litt stille. De tør ikke se sin egen vei og utvikle seg. Og da blir de stående der og dømme andre.

Men hun dømmer dem ikke tilbake, selv om det var vanskelig til å begynne med.

– Jeg merket at jeg dømte før, men da var jeg mindre bevisst også. Nå har jeg lært at det du sår, det gror. Derfor har jeg jobbet hardt med å ikke dømme dem, men heller sende dem kjærlighet og lys. Og vært sånn: Okei, de vet bare ikke bedre. Det kunne vært meg.

Lever på krypto

Yoga-bedriften er foreløpig «lowkey», og hun «tar det som det kommer». For hennes del kan det like gjerne være kundene som tar kontakt. En prosjektor skal tross alt «vente på en invitasjon».

– Jeg stresser ikke med å promotere det og være sånn «kom til meg». For jeg vet de riktige menneskene vil komme til meg med tiden, når de også kjenner den intuisjonen om å kontakte meg.

For tiden gjør hun likevel yoga daglig med kjæresten, da de har mye ledig tid.

– Ingen av oss jobber.

– Eller, han jobber jo med krypto.

Kjæresten har satset på kryptovaluta, og tilsynelatende vunnet. Celia beskriver det som gunstig.

– Men jobbe, det må man vel, hvis man skal kunne gjøre det man har lyst til?

– Jeg har en kjæreste som spanderer mye på meg, for han har god økonomi nå. Det er sånn jeg fikk mulighet til å starte min egen bedrift. Min personlige økonomi er ganske dårlig. Jeg har ikke så mange kunder enda.

– Du kunne ikke tenkt deg å jobbe for et treningsstudio, eller noe sånt?

– Jo, jeg kunne jo det. Men jeg skal ut og reise om en til to måneders tid.

Hun og kjæresten pusser opp en van de akter å reise rundt i verden med. Utover det kan Celia fortelle oss at hun leser tarotkort daglig.

Slår et slag for sopp og weed

Celia tror på reinkarnasjon. Som i hinduismen, skal man ved å bli opplyst, kunne stoppe sirkelen av reinkarnasjon og gå videre til en høyere bevissthet. Skal vi tro henne, er prognosene lovende:

– Jeg tror kanskje mange av oss i “Borgen” er i vårt siste liv nå, sier hun.

Yoga handler om langt mer enn å stå på hendene og gå i spagaten, skal vi tro yoga-gründeren. Det er mer som en livsstil, ifølge Celia. Det innebærer å behandle kroppen som et tempel. Det gjør at hun får mindre lyst til ting som å drikke seg dritings, og ta masse dop. Men det finnes unntak.

– Et glass vin gjør deg høyere vibrerende. Tre glass vin gjør lavere vibrerende, fastslår hun med et smil.

På spørsmål om mer «naturlige» rusmidler, sier hun det er annerledes med såkalte «plantemedisiner».

– Jeg ser på healingen i sopp og weed som at det får deg til å dykke dypere inn i deg selv. De bruker det jo i terapi.

Frihet forbeholdt noen få?

Thea mener at alle kan leve autentiske liv og ta hver dag som den kommer. Men er nåværende samfunnsstrukturer tilrettelagt for at hvem som helst kan ha frihetenen til å å jobbe slik og leve her og nå?

Ja, konkluderer Thea. Hun mener at våre ønsker om trygghet står i veien for oss.

– Vi tenker: «Jeg må ha en fast inntekt, jeg må eie et sted å bo, jeg må ha dette og dette, for å være trygg», sier hun og legger til:

– Men jo, alle har denne muligheten. Det handler om hva man tror på. Alle kan oppdage sjela si og hva den faktisk vil. I min tro så er det sånn at gjør du det du vil, gjør du det du kom hit for å gjøre, så er du på riktig vei, og da går du medstrøms i livet ditt. Det er i hvert fall det jeg har opplevd for meg.

Les også: “XR Norge protesterer: – Det er morderisk politikk”

Powered by Labrador CMS