Synger julekvad: Det rykker i versefoten når Sara Smiseth og Guro Nedregård synger julesanger. Det er ikke alle som kan fire vers av «Det lyser i stille grender», og de synes ikke det gjør noe å begynne så tidlig som i oktober med repertoaret.

O jul med din glede!

Tidlig, sier du? På ingen måte. For studentkorene starter julen i oktober. Senest. Korkultur har hatt en sterk politisk funksjon i Norge. Derfor står universitetskorene ennå sterkt.

Publisert Sist oppdatert
Santa Lucia: Det er spesiell stemning på korkonsert før soloppgang 13. desember. Men det er sjelden feil å starte dagen med kaffe og lussekatter, og når overskuddet fra konserten går til Flyktninghjelpen er dagens gode gjerning også fullbyrdet. Bildet er fra fjorårets konsert. (Foto: Flyknighjelpen)
Synger julekvad: Det rykker i versefoten når Sara Smiseth og Guro Nedregård synger julesanger. Det er ikke alle som kan fire vers av «Det lyser i stille grender», og de synes ikke det gjør noe å begynne så tidlig som i oktober med repertoaret.

*Julekonsertguide:*

  • 12. november kl 19.30 på Anestesien, Domus Medica. Chorus Mixtus, semesterkonsert.
  • 14. november kl 19.30 i Oslo Domkirke, Akademisk korforening, Bach, messe i h-moll.
  • 19. november kl 19.30 i Levinsalen på NMH, Den norske studentersangforening, 165-års jubileumskonsert.
  • 28. november kl 17.00 og 20.00 i Gamle Aker kirke, Schola Cantorum, adventskonsert.
  • 30. november og 1. desember i Gamle Aker kirke kl 19.00, A Scalpella, julekonsert.
  • 4. desember kl 18.00 i Gamle Aker kirke, Vox Humana, julekonsert.
  • 9. desember kl 19.30 i Sagene kirke, Akademisk korforening med Oslo Kammerorkester, julekonsert.
  • 12. desember kl 18.00 og 21.00 i Uranienborg kirke, Den norske studentersangforening, julekonsert.
  • 13. desember kl 07.30 (!) i Oslo Domkirke, Kvindelige studenters sangforening, Luciakonsert.
  • 14. desember kl 19.30 på Månefisken, mannskoret Sangvinerne, julekonsert.
  • 16. desember kl 19.30 i Vestre Aker kirke, Kvindelige studenters sangforening, julekonsert.
  • 19. desember kl 19.00 i Gamle Aker kirke, jentekoret Tonus, julekonsert.
  • Spesiell historie

*Kvindelige studenters sangforening (KSS):*

  • Universitetet i Oslos offisielle kvinnekor.
  • Stiftet i 1895 som verdens første akademiske kvinnekor.
  • Omtrent 45 aktive sangere, de fleste studenter.
  • Dirigeres av Marit Tøndel Bodsberg (f. 1981), som er utdannet dirigent fra NMH i 2008.
  • Har vunnet flere priser, og er i år valgt ut som eneste norske kor til å delta i den prestisjetunge internasjonale korkonkurransen «Let The People Sing» i Manchester.

JULEKONSERT: Du har kanskje sett dem alt. Korktavlene rundt på Blindern har allerede begynt å tetne til med reklameplakater for årets julekonserter, og kirker og konsertsaler er fullbooket frem til januar. For selv om eksamen kryper ubønnhørlig nærmere, velger likevel de mest sangglade blant oss heller å bruke tid på skalaer og arpeggioer enn på lesesalen.

Koret foran studier

Sara Aimée Smiseth og Guro Nedregård er henholdsvis første alt og annen sopran i KSS, Kvindelige studenters sangforening, som er et av tretten registrerte studentkor ved Universitetet i Oslo (UiO). KSS er UiOs offisielle kvinnekor, grunnlagt i 1895 som det første akademiske kvinnekoret i verden, og feiret 115 år med jubileumskonsert i oktober. Nå følges det opp med både Lucia-konsert, julekonsert og jubileumsball i desember. Slikt krever forberedelse.

– Vanligvis begynner vi med juleforberedelsene i oktober. Men på grunn av jubileumskonserten for to uker siden har vi kommet litt sent i gang i år, sier Guro.

Sara, som har sunget i kor siden ungdomsskolen, føler at det ikke blir jul uten korkonsert.

– Det er jo kanskje litt spesielt. Men jeg tror vi gleder oss litt ekstra siden vi begynner så tidlig. Det blir liksom ikke jul uten «Glade jul» i oktober, sier hun.

Og selv om det hele for mange kommer midt oppi eksamen, kan de fortelle at det er helt uproblematisk å få folk til å stille opp.

– Problemet er heller tvert i mot. KSS er et veldig sosialt kor, og det skjer oftere at folk prioriterer koret fremfor studiene. Jeg husker en gang vi skulle synge på «God morgen, Norge» på TV2. Jeg var der og sang halv fem om morgenen, og gikk rett til eksamen etterpå, sier Guro, som er tidligere student ved Idrettshøyskolen.

Blir ikke lei

Og det kryr av korglade, ikke bare på Blindern. Norges korforbund har over 30 000 registrerte korister i rundt 1 000 kor på landsbasis, og det er uten barne- og ungdomskor, og en haug med uregistrerte amatørkor. Julen er høysesong, og bare ved UiO skal de tretten registrerte studentkorene ha opptil tre og fire konserter hver. Det blir mye kor.

– Nei, man blir ikke lei. Jeg tror både korene og dirigentene er flinke til å finne variert repertoar. I KSS har vi tatt frem en del gamle norske julesanger som ikke nødvendigvis er dem du synger rundt juletreet med familien. Samtidig som det litt kult å kunne fire vers av «Det lyser i stille grender». Det er det jo ikke så mange som kan, sier Sara.

Santa Lucia: Det er spesiell stemning på korkonsert før soloppgang 13. desember. Men det er sjelden feil å starte dagen med kaffe og lussekatter, og når overskuddet fra konserten går til Flyktninghjelpen er dagens gode gjerning også fullbyrdet. Bildet er fra fjorårets konsert. (Foto: Flyknighjelpen)

For dem som har døgnrytmen til det, er Lucia-konserten til KSS et humant alternativ til de mange julekonsertene. Før dagslys synger koret Lucia-låter og julesanger, klokken halv åtte om morgenen i Domkirken. Det er gratis kaffe og lussekatter, og overskuddet fra konserten går til Flyktninghjelpen.

– Det minner litt om Luciafeiringen vi hadde i barnehagen. Det er litt hyggelig, for som voksen får man ikke sunget så mye julesanger som man gjorde som liten. Også er det fantastisk god stemning, avslutter Sara.

Anne Jorunn Kydland, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, har skrevet doktoravhandling om studentersangbevegelsen på 1800-tallet. Hun forteller at universitetskorene i Norge har en spesiell historie, og tror at det har bidratt til at korkulturen ennå er sterk.

– Norge fikk universitet omtrent samtidig med at vi fikk vår grunnlov i 1814. Politisk frigjøring, demokrati og universitetsliv henger sammen. Studentersangforeningene så dermed ikke seg selv bare som et studenterkor, men som representanter for hele befolkningen. At KSS er verdens eldste akademiske kvinnekor avspeiler dessuten et interessant fenomen. Det ble opprettet bare 12 år etter at de første kvinnene fikk ta artium, og viser en tydelig bevisshet og skapervilje blant de kvinnelige studentene. En sterk kvinnebevegelse fikk utspring i studentmiljøene, forklarer hun.

Og både mannskoret Den norske studentersangforening (DNS), og KSS har spilt betydelige roller i utviklingen av norsk korrepertoar. De store norske romantikerne som Edvard Grieg, Johan Halvorsen og Johan Svendsen, skrev alle utstrakt for mannskor, og i sin tid ofte spesielt for DNS, og har bidratt mye til utviklingen av kulturell nasjonalfølelse. Men også i senere tid har komponister brukt studentersangforeningene til å urfremføre nye verker, senest et verk av Henrik og Martin Ødegård, som ble femført på KSS sin jubileumskonsert.

Powered by Labrador CMS