Morgenrave: Her får Oslos morgenfugler danset fra seg før de må videre på jobb og skole.

Danser fra seg i morgentimene

På morgenrave kan du danse morgentimene vekk, klin edru og med glitter på kinnene. Fenomenet har eksistert i hovedstaden siden 2016, men har først nå tatt av.

Publisert

Oslo Streetfoods matboder er lukket, og det er som å være ute en lørdagskveld. Den elektroniske musikken dundrer, folk har glitter i ansiktet og gir hverandre klemmer. Det er lysshow, laser og røykmaskin. Men klokken er syv en tirsdag morgen.

– Det er nok mange som ikke har lyst til å ruse seg, så derfor snur vi klubbkulturen på hodet.

Det sier daglig leder for MorningBeat Øyunn Iversen til Universitas. Vi møter henne på en av de nå ukentlige morgenravene til MorningBeat.

Trenger ikke øl på dansegulvet

Mens morgenmenneskene på dagens rave slår seg løs på dansegulvet, gir Iversen et innblikk i hvorfor hun så et behov for å opprette et slikt tilbud.

– Et av målene med MorningBeat er at mennesker skal forstå at de ikke trenger en øl for å gå på dansegulvet.

Iversen mener at den eneste forskjellen på MorningBeat og en vanlig rave er at de kjører rusfritt.

– Det er samme musikken og de samme folkene, like mye lysshow og laser.

På morgenraven er det DJ, glitterstasjon og technomusikk. Men istedenfor at det florerer med ulovlige rusmidler mellom dansegulvets fire vegger, blir det servert kaffe, juice og smoothie. Det hele startet som et kreativt samfunn blant en liten gruppe venner med et ønske om å ha rusfrie opplevelser.

Så eksploderte interessen, og Iversen opplevde at det kunne komme opptil 500 deltakere på det meste. Iversen forteller at det ikke alltid er fullt så mange, men at det vanligvis kommer rundt 150 mennesker på de ukentlige ravene. 

– Her kommer det alle mulige slags folk. Mennesker som skal på kontoret og skifter til dress etterpå, folk som prøver å få inn 10.000 skritt, tidligere rusavhengige, gamle ravere og hippier. 

Vanligvis deltar også babyer med øreklokker, såkalte «rave babies». Arrangementet varer fra klokken syv til ni om morgenen. Den siste halvtimen på denne tirsdagens arrangement, er det mange dansende folk i lokalet. Ute på gaten har morgenlyset begynt å herje fritt, mens inne i lokalet til Oslo Streetfood er alt lys stengt ute. Det eneste lyset kommer fra lyskasterne i taket som reflekteres i deltakernes neontights.

Puls: Danseløver trenger også avslapning. Her avsluttes dansingen med en yogatime.

Magisk moro for morgenfugler

– Dette er tiende gang jeg er her. Jeg elsker å danse på morgenen, og det skaper magisk stemning å danse med andre så tidlig, sier 28 år gamle Lisa Uittenbogert.

I likhet med de andre deltakerne har hun danset edru i to timer. Hun drar på morgenraven omtrent to ganger i måneden.

– Det var noen venner av meg som sa at jeg burde dra hit siden jeg elsker å danse. Jeg er ikke en kvelds- eller nattperson, så dette gir en veldig fin start på dagen.

Selv om hun er en morgenfugl, så mener hun det verste med arrangementet er hvor tidlig man må stå opp. Denne tirsdagen stod hun opp klokken seks, men hun hadde egentlig intensjon om å stå opp enda tidligere.

– Det beste er alle folkene som er her. Jeg pleier å dra på vanlig rave. Det er en ganske stor forskjell, men jeg elsker stemningen her.

Glitter på universitetet

Etter klokken ni er dansetimene over. Da overtar yogamattene dansegulvet. Med fokus på pusteteknikker og tøying får danseløvene en mulighet til å senke pulsen og tøye ut etter danseøkten. 

Men ikke alle som møter opp til morgenrave deltar på yogaen. Student Oda Lobo (26) er en av dem som forlater lokalet etter at strobelyset skrus av.

– Det er første gang jeg er her. Det ga meg en veldig god start på dagen, så det var skikkelig deilig.

Lobo tar en master i «Theory in Practice of Human Rights» ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun ble inspirert av venninnen til å være med på arrangementet.

– Jeg møtte henne rett etter hun hadde vært her, og da synes jeg hun hadde så sykt god energi. 

Lobo forteller at det var vanskelig å stå opp så tidlig og vite at hun skulle inn i en «sånn her type stemning». 

– Jeg var litt stiv i starten, men det beste var da jeg hadde kommet litt inn i det. 

Rave er ikke noe hun vanligvis drar på, men setter pris på å kunne slippe seg litt løs. Et av høydepunktene var også glitterstasjonen.

– Nå skal jeg videre på universitetet. Jeg er litt i tvil om jeg skal gå med glitter på skolen, men jeg tror jeg har litt mer energi, og det er deilig, sier Lobo med et glimt i øyet.

Powered by Labrador CMS