
På tvers

Nå viser Galleri 21:24 og 21:25 resultatet av en fusjon mellom kunstnerspirer og estetikkstudenter.
– Det er mer interessant for Kunstakademiet å samarbeide med Universitetet enn med Kunst- og håndverksskolen. I arbeidslivet kommer vi til å forholde oss mer til dem enn til ballettstudenter, sier initiativtager Marie Buskov, som er bachelorstudent ved Kunstakademiet Oslo.
Etter å ha undret seg over at hun ikke ser mer til estetikkstudenter på utstillingsåpninger og ellers i kunstverdenen, tok hun kontakt med studentutvalgsleder Johanne N. Wernø på estetikkstudiet ved Universitetet i Oslo. Utfallet ble et to måneder langt samarbeidsprosjekt – som i utgangspunktet var frivillig, men som nå tas inn i både Akademiets og Universitetets studieplaner. Begge institusjoner har bidratt med økonomisk støtte; Kunstakademiet til et to dagers seminar, og Universitetet til en bokutgivelse om prosjektet.
– Etter endt utdanning må vi forholde oss til hverandre; mange estetikkstudenter ender opp som kuratorer og kunstkritikere, sier Buskov.
Ifølge henne har studentene forskjellige måter å tenke om kunst på.
– Akademielever tenker mer intuitivt, praktisk og visuelt, og tillater kanskje seg selv mer. Men studenter fra estetikk er ganske modige som tør å publisere tekstene, sier hun, og forklarer at utstillingen består av ti verker og ti tekster, der tekstene er
skrevet av estetikkstudentene.
Utstillerne har samarbeidet i par på tvers av institusjonene, og har lagt vekt på rett og slett å snakke sammen. Derfor har presentasjonen fått navnet Dialoger.
– Studenter er i en posisjon hvor vi kan få lov til å prøve ut ting. Det har vært veldig lærerikt å kunne sette ord på hvilke grep jeg gjør når jeg leverer et verk. Dessuten har jeg blitt kjent med ti studenter som er opptatte av samtidskunst, sier Buskov.
Utstillingen er åpen fra torsdag til søndag.