Lite betydning: Det er mye som skiller de to presidentkandidatene i høyere utdannings-politikken, men det er lite som tilsier at temaet vil være avgjørende for valgresultatet. FOTO: DONKEY HOTEY/ FLICKER

Utdanningsvalget

Presidentvalget i USA handler om nasjonens fremtid, og de to kandidatene har vidt forskjellige planer for landets studenter.

Publisert Sist oppdatert

6. november er det valgdag i USA. Mange studenter går til urnene enten for å gjenvelge Barack Obama eller for å slippe til Mitt Romney.

En av grunnene til at Obama vant valget i 2008, var at han appellerte mer til nymobiliserte, unge velgere, som studenter.

Men hva slags plan har egentlig de to presidentkandidatene for høyere utdanning?

– Romney er fraværende når det gjelder høyere utdanning, mener forfatter av boken En stemme for Obama, Erik Møller Solheim.

Den typiske Mitt Romney-velgeren er en gammel hvit mann. Det er ikke studentpolitikk som fenger mest.

Erik Møller Solheim, forfatter av boken En stemme for Obama .

– Grunnen til det er at den typiske Mitt Romney-velgeren er en gammel hvit mann. Det er ikke studentpolitikk som fenger mest, fortsetter han.

Støtte til fattige

Førsteamanuensis i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo (UiO), David Mauk, mener at fattige studenter får lide dersom Mitt Romney kommer til makten. Mauk mener Romney planlegger å kutte støtten til høyere utdanning og stipendkassene «Pell» og «Perkins», som gir tilskudd til fattige studenter slik at de kan få mulighet til å ta utdanning.

– Som president har Obama vedlikeholdt skattelette for familier som har ungdom på college-nivå. Det gjør det lettere å betale skolepenger, sier Mauk, og legger til:

– Obama har også jobbet med en reform som gjør studielån i bankene billigere, og sier at demokratene har gitt stipend og lån til dobbelt så mange personer siden han ble president.

Feilslått politikk

Professor i Nord-Amerika-studier ved UiO, Mark Luccarelli, er skeptisk til om utdanningspolitikken vil ha noe å si i det kommende valget.

– Debatten om høyere utdanning i USA dreier seg bare om penger. Demokratene gir penger fra staten med en lav rente, mens republikanerne insisterer på at private banker skal ta seg av det til en høyere rente. Men i dag er renten så lav uansett, så jeg vet ikke hvor viktig denne debatten egentlig er, sier Luccarelli.

Han legger til at hvis stipendkasser som «Pell» skal fungere, må de i det minste dobles, og retter kritikk mot demokratenes styringsevne.

– Det demokratiske partiet har stemt ja til forslag som har ført til en lavere levestandard for majoriteten av befolkningen i USA. Den svarte befolkningen har lidd enormt etter at økonomien kollapset. Obama har ikke vært overbevisende nok i å definere statens rolle i dette, og derfor har valgkampanjen problemer, mener Luccarelli.

Stemningen blant studentene

President Obama er favoritten blant studentene på Columbia University i New York, ifølge redaktøren for studentavisa The Columbia spectator, Sarah Darville.

– Columbia har tradisjon for å stemme på demokratene, sier hun.

I redaksjonen har de allerede tatt standpunkt.

– Vår redaksjon har gitt sin tilslutning til Obama, sier Darville.

Valgflesk

Romney mener at Obamas satsing på utdanning har vært resultatløs pengesløsing. Når studentene er ferdig utdanna får de en enorm studiegjeld, men ingen jobb, skriver Romneys kampanjemedarbeidere på nettsiden mittromney.com.

Staten bør, ifølge Romney, ta mindre ansvar for høyere utdanning og la private aktører få konkurrere i større grad.

Som president har Obama senket renten på studielån og investert mer penger i offentlige høgskoler. Han har økt bevilgningene til lånekassen «Pell» og skriver at han vil fortsette med det på sin hjemmeside barackobama.com.

Obama vil også ta opp kampen mot utdanningsinstitusjoner som utelukkende jobber for profitt. Han har gått inn for å kutte deler av støtten til universiteter og høgskoler som øker skolepengene med mer enn 4,8 prosent.

Romney vil på sin side jobbe for å lette den statlige styringen innen høyere utdanning, ifølge det internasjonale utdanningsnettstedet insidehigered.com

Republikansk frihet

Romney er tilhenger av en minst mulig stat, vil gi delstatene ansvaret for utdanningen og mener den private sektoren er mer effektiv enn den offentlige til å drive universiteter og høyskoler.

– Romney sier også at han vil hjelpe studenter med dårlig råd, men det er ikke tvil om at han tror mer på den private sektoren. Romneys budsjettforslag vil kutte ned på bevilgningene til høyere utdanning. Det er tydelig at det også vil redusere bevilgningene til «Pell», sier Mauk.

Han mener at forslaget vil føre til store ulikheter mellom delstatene.

– Folk blir tvunget til å flytte, fordi nabostatene har bedre og rimeligere utdanningsordninger, sier Mauk.

Han tror at i et valg der det er svært jevnt på meningsmålingene kan nettopp ungdom som har fått stemmerett avgjøre resultatet.

Powered by Labrador CMS